Σωτήριες οι εκπτώσεις για το λιανεμπόριο-Απούλητο το χειμερινό στοκ λόγω καλοκαιρίας

Κινητικότητα καταγράφεται στην αγορά, η οποία συνεχίζεται και μετά την περίοδο των γιορτών, με τις πρώτες εκπτώσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη, με τους καταναλωτές να προχωρούν σε αγορές, ιδιαίτερα σε είδη ένδυσης και υπόδησης.

Μπορεί οι καλές καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών να μην βοήθησαν τα καταστήματα να διαθέσουν το χειμερινό τους στοκ, καθώς μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του 2024 επικρατούσαν ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, εντούτοις αρκετοί καταστηματάρχες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικές εκπτώσεις προκειμένου το στοκ να πουληθεί το συντομότερο δυνατό.

Τεράστια ζημιά αν δεν πουληθεί το στοκ

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και το ύψος των εκπτώσεων, οι οποίες κινούνται σε καλύτερα επίπεδα από τις προηγούμενες χρονιές.

«Οι εκπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 15% και 35%, ενώ αρκετοί λιανέμποροι, επειδή θέλουν να διαθέσουν το χειμερινό στοκ, έχουν προχωρήσει και σε μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων», ανέφερε σχετικά, εξηγώντας ότι, σε περίπτωση που δεν πουληθεί το υφιστάμενο στοκ κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), τότε θα προκληθεί τεράστια ζημιά στους καταστηματάρχες.

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους παρανομούν
Διευκρινίζεται ότι πλέον κάθε καταστηματάρχης δύναται να προχωρήσει σε εκπτώσεις οποιαδήποτε στιγμή και για όποια χρονική διάρκεια επιλέξει, καθώς η νομοθεσία, βάσει της οποίας εκδιδόταν διάταγμα που ρύθμιζε την περίοδο των ξεπουλημάτων, έχει κριθεί ως αντισυνταγματική.

Η απόφαση αυτή ωφελεί τόσο το λιανεμπόριο όσο και τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από εκπτώσεις και ξεπουλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Είναι οξύμωρο να τίθεται από κάποιους θέμα ρύθμισης της νομοθεσίας για τα ξεπουλήματα, καθώς η δυνατότητα που έχει δοθεί στους καταστηματάρχες να επιβάλλουν εκπτώσεις οποιαδήποτε περίοδο του έτους έχει ωφελήσει τόσο την αγορά όσο και τους καταναλωτές», επεσήμανε ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, χαρακτηρίζοντας ισχυρό το νομικό πλαίσιο που διέπει τα ξεπουλήματα και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την υποχρέωση αναγραφής αρχικής και τελικής τιμής, αλλά και ποσοστού έκπτωσης.

«Εκεί κι όπου υπάρχουν καταγγελίες, θα πρέπει να τηρείται το γράμμα του νόμου, και να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσους αμαυρώνουν το καλό όνομα του λιανεμπορίου», τόνισε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές είναι αυτοί που κρίνουν και εν τέλει επιβραβεύουν ή τιμωρούν τις επιχειρήσεις σε περίπτωση εφαρμογής θεμιτών ή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αντίστοιχα.

Κερδοφόρα χρονιά για το λιανεμπόριο το 2023
Το 2023 ήταν εξαιρετική χρονιά για το λιανεμπόριο τόσο σε αξία όσο και όγκο, καθώς με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 5,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ κατά τον ίδιο μήνα ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Θετικά πρόσημα καταγράφηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία των υποκατηγοριών του λιανεμπορίου, ενώ, με βάση τις ενδείξεις και την αυξημένη επισκεψιμότητα και τζίρους του Δεκεμβρίου, η προηγούμενη χρονιά αναμένεται να κλείσει με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων