Martin Brandenburger: Έρχονται επενδύσεις €30 εκατ. για το δίκτυο καταστημάτων της Lidl Κύπρου

Η επιφυλακτική στάση των καταναλωτών, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να διαχειριστούν ένα σημαντικά περιορισμένο εισόδημα, συνέβαλε στη συμπίεση της κατανάλωσης σε τομείς όπως οι υπεραγορές, τονίζει ο CEO και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lidl Κύπρου, Martin Brandenburger, σημειώνοντας ότι οι αναφορές/προβλέψεις για το σύνολο του κλάδου το 2024 μπορούν να γίνουν με επιφυλακτικότητα.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Brandenburger επισημαίνει ότι με στόχο την στήριξη των Κυπρίων καταναλωτών, η Lidl έχει προχωρήσει σε μόνιμη μείωση τιμής έως και 33% σε περισσότερα από 380 προϊόντα, τα οποία κάνουν τη διαφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τα πλάνα και τους σχεδιασμούς της Lidl Κύπρου, εξηγεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από €220 εκατ., ενώ για την τριετία 2024-2026 πρόκειται να διατεθούν €30 εκατ. για το δίκτυο των καταστημάτων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα Lidl, τα οποία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024 αναμένεται να ανέλθουν στα εννέα, ενώ στις προτεραιότητες της εταιρείας συγκαταλέγεται η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης.

Υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη ευελιξία και λιγότερη παρεμβατικότητα από την πλευρά της πολιτείας, ο CEO και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lidl Κύπρου εξηγεί ότι όσο λιγότερες είναι οι περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και της επίτευξης χαμηλότερων τιμών.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Είναι γεγονός ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με διαδοχικές προκλήσεις. Από την οικονομική κρίση μέχρι την πανδημία και φυσικά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τα αλλεπάλληλα πληθωριστικά κύματα.

Βρισκόμαστε πάντως σε φάση ομαλοποίησης, αν και αρκετές προκλήσεις παραμένουν ενεργές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γεωπολιτική αστάθεια της περιοχής, που μπορεί να επηρεάσει κάποιους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, πάντα σε σχέση με συγκεκριμένες αγορές. Είμαι βέβαιος για τη θετική εξέλιξη της αγοράς, η οποία ασφαλώς θα ωφελήσει και τον κλάδο μας.

Οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και γενικότερα η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα συνθέτουν ένα γόνιμο οικονομικό περιβάλλον. Άλλωστε οι εκτιμήσεις μιλάνε για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και το 2025.

Πληθωρισμός, γεωπολιτική αστάθεια και έλλειψη προσωπικού

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία είναι πολυδιάστατες, ωστόσο κατά την άποψη μου, τρεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν: Η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, η γεωπολιτική αστάθεια αλλά και η έλλειψη ικανού εργατικού δυναμικού.

Ως προς το εργατικό δυναμικό η πρόκληση αφορά τόσο την αριθμητική όσο και την ποιοτική επάρκεια, με έμφαση στις δεξιότητες και την εμπειρία.

Η Κύπρος είναι εφαπτόμενη του πυρήνα των γεωπολιτικών εξελίξεων και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εξελίξεις αυτές και το συνεχώς μεταβαλλόμενο ρευστό περιβάλλον επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Η αξιολόγηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας είναι σύνθετη και υπόκειται σε πολλούς παράγοντες.

Μπορεί να υπάρχουν βελτιώσεις ή αναβαθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική απόδοση της οικονομίας. Αυτή είναι μια ανοιχτή μια πρόκληση τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον τομέα του λιανεμπορίου, αφού υπάρχει μια άρρηκτη σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης.

Θεωρώ πως η κυπριακή οικονομία έχει πλέον ισχυρό υπόβαθρο και ένα ιστορικό με απτά παραδείγματα ανάκαμψης και αντιμετώπισης όλων των προκλήσεων που μπορεί να βρεθούν στο προσκήνιο.

Είναι σίγουρα έτοιμη να ανταπεξέλθει και φυσικά να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία στο εγγύς μέλλον.

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υπεραγορών συνολικά μπορούμε να μιλήσουμε με επιφυλακτικότητα για τη νέα χρονιά. Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και τα γεγονότα στη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα είναι συχνά απρόβλεπτα.

Το 2023, παρά την αύξηση των πωλήσεων του κλάδου σε αξία, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε, ακολουθώντας τη συμπίεση της κατανάλωσης. Ένας από τους βασικότερους λόγους ήταν η επιφυλακτική στάση των καταναλωτών, που ήταν αναγκασμένοι να διαχειριστούν ένα σημαντικά περιορισμένο εισόδημα.

Για να στηρίξουμε τους Κύπριους καταναλωτές, έχουμε προχωρήσει σε μόνιμη μείωση τιμής έως και 33% σε περισσότερα από 380 προϊόντα, που πραγματικά κάνουν τη διαφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα από το πρόγραμμα Lidl Plus o μέσος καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 1.200 ευρώ τον χρόνο. Κινούμαστε προσεκτικά, αποφασιστικά αλλά και φιλόδοξα, όπως ταιριάζει σε μια εταιρεία-ηγέτη.

Προτεραιότητά μας παραμένει η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και βέβαια να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών της Κύπρου.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη ευελιξία και λιγότερη παρεμβατικότητα

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις πάντα σε στενή συνεργασία με όλους τους stakeholders μας.

Ευθυγραμμίζουμε τόσο τον προβληματισμό μας όσο και τις προοπτικές μας.

Έχουμε μπροστά μας ένα δυναμικό όσο και απαιτητικό περιβάλλον, γενικότερα στον τομέα του λιανεμπορίου και ειδικότερα στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάγκη ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών, την κλιμακούμενη ανάγκη των καταναλωτών για βιώσιμη κατανάλωση, τις αυξανόμενες κανονιστικές διατάξεις σε θέματα βιωσιμότητας, καθώς και τις δυσκολίες στον εφοδιασμό λόγω της τεταμένης κατάστασης στις μεταφορές.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Κάθε αγορά μπορεί να παραμένει υγιής και ανταγωνιστική με προϋποθέσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη ευελιξία και λιγότερη παρεμβατικότητα από την πλευρά της πολιτείας.

Γιατί όσο λιγότερες είναι οι περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και της επίτευξης χαμηλότερων τιμών.

Άλλωστε, στη Lidl Κύπρου ασπαζόμαστε και εφαρμόζουμε μια πραγματικά υγιή επιχειρηματική λογική που επιστρέφει σταθερά όφελος στην αγορά, την οικονομία γενικότερα και φυσικά την κοινωνία.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Αναμφισβήτητα οποιεσδήποτε αποφάσεις και μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, και δε του λιανεμπορίου. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια εταιρεία όπως η Lidl Κύπρου, η οποία ακολουθεί πιστά το γράμμα του Νόμου με πάσα διαφάνεια σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων.

Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει τις εταιρείες λιανεμπορίου με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι εκ των οποίων αφορούν οικονομικά κίνητρα, φορολογικές ελαφρύνσεις, εκσυγχρονισμό των διαδικασιών γραφείου, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και καινοτομίας στον τομέα.

Επίσης, η δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη μπορεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για περεταίρω επενδύσεις τόσο στην κοινωνία, όσο και το περιβάλλον.

Φωτοβολταϊκά και σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης στα πλάνα

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει πάνω από 220 εκατ. ευρώ. Για την τριετία 2024-2026 σκοπεύουμε να διαθέσουμε 30 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των καταστημάτων. Συνεχίζουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματά μας, ενώ στην αποθήκη μας έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.

Έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους (Μάρτιος 2024) θα έχει προστεθεί μία νέα εγκατάσταση στις υπάρχουσες 5, ενώ προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024 να έχουμε ολοκληρώσει την προσθήκη 2 επιπλέον φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καταστήματα, φτάνοντας συνολικά τα 9.

Παράλληλα, βάζουμε προτεραιότητα στην εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στα καταστήματά μας. Σήμερα λειτουργούμε σταθμούς σε 4 καταστήματα και στα κεντρικά μας γραφεία, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης στο 100% των καταστημάτων μας μέσα στο 2024.

Πρωτοπορούμε, όμως, και σε κάθε τομέα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων, αλλά και στη μείωση τόσο της σπατάλης, όσο και της απώλειας τροφίμων. Έχουμε ήδη δεσμευτεί για 50% λιγότερη σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής μας λειτουργίας.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πλήρως αυτοματοποιημένη παραγγελιοληψία στα καταστήματα, ένα πολυδιάστατο έργο που προτείνει αυτοματοποιημένα τις ανάγκες εμπορευμάτων για τα καταστήματα μεγιστοποιώντας τη διαθεσιμότητα και μειώνοντας τα συνολικά κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τη σπατάλη τροφίμων στην πηγή.

Οι ανάγκες υπολογίζονται βάσει αλγόριθμου, ο οποίος αξιολογεί δεδομένα, όπως ιστορικά στοιχεία, τάση τζίρου, στοιχεία προσφορών και πρόγνωση καιρού.

Ταυτόχρονα, παρέχουμε αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα προϊόντα και τις τιμές χάρη στις ηλεκτρονικές ετικέτες τιμών που είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 20 καταστημάτων μας.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)