Παγκόσμια έρευνα PwC: Αισιόδοξοι οι CEOs, αλλά εκφράζουν ανησυχίες για βιωσιμότητα

Το ποσοστό των CEOs που πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες έχει υπερδιπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των CEOs που ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους έχει αυξηθεί στο 45%, καθώς εντείνονται οι πιέσεις λόγω της τεχνολογίας και του κλίματος, σύμφωνα με την 27η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 4.702 CEOs από 105 χώρες και επικράτειες, διαπιστώθηκε ότι το 38% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 18% το 2023. Οι προβλέψεις των CEOs για την οικονομική ύφεση έχουν επίσης μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ της περσινής έρευνας 73% στο 45% φέτος, καθώς η πιθανή έκθεση στον πληθωρισμό και στη μακροοικονομική αστάθεια μειώθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (στο 24%) και 7

ποσοστιαίες μονάδες (στο 24%) αντίστοιχα. Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η εταιρεία τους είναι πολύ ή υπερβολικά εκτεθειμένη στον κίνδυνο γεωπολιτικών συγκρούσεων μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (στο 18%).

Οι CEOs στις περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε αύξηση παρά σε μείωση του προσωπικού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, με το 39% να δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του προσωπικού του κατά 5% ή περισσότερο. Σε κάθε γεωγραφική περιοχή οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να αυξήσουν παρά να μειώσουν το προσωπικό τους, με τη Μέση Ανατολή να είναι η πιο αισιόδοξη για προσλήψεις (65%).

Ενώ οι προοπτικές είναι θετικές, η εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη, καθώς συγκλίνουν οι μεγα-τάσεις όπως η τεχνολογική εξέλιξη - με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη - και η κλιματική μετάβαση. Σχεδόν οι μισοί (45%) CEOs πιστεύουν ότι η εταιρεία τους δεν θα είναι βιώσιμη σε μια δεκαετία, αν παραμείνει ως έχει σήμερα - από 39% το 2023. Αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τις μεγα-τάσεις, οι CEOs είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με πέρυσι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της δικής τους εταιρείας κατά τους επόμενους 12 μήνες – μείωση από 42% σε 37%.

Ο Bob Moritz, Πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου της PwC, δήλωσε:

«Καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν λιγότερο για τις μακροοικονομικές προκλήσεις, επικεντρώνονται περισσότερο στις προκλήσεις που αφορούν τους κλάδους μέσα στους οποίους δραστηριοποιούνται. Παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο αισιόδοξοι από πέρυσι για τις προοπτικές των δικών τους εσόδων και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης για θεμελιώδη μετεξέλιξη των επιχειρήσεών τους. Είτε πρόκειται για την επιτάχυνση της εφαρμογής της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης είτε για την οικοδόμηση της επιχείρησής τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της κλιματικής μετάβασης, αυτό είναι ένα έτος μετασχηματισμού».

Η ευκαιρία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι CEOs βλέπουν τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη ως καταλύτη για μετεξέλιξη που θα ενισχύσει την αποδοτικότητα, την καινοτομία και τον μετασχηματισμό. Σχεδόν τα 3/4 (70%) πιστεύουν ότι θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία τους παράγει, παρέχει και λαμβάνει αξία τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι CEOs είναι επίσης αισιόδοξοι για τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο. Τους επόμενους 12 μήνες, σχεδόν τα τρία πέμπτα (58%) αναμένουν ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και σχεδόν οι μισοί (48%) ισχυρίζονται ότι θα ενισχυθεί η ικανότητά τους να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αναμένουν επίσης καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρησή τους - το 41% αναμένει ότι θα επηρεάσει θετικά τα έσοδα και το 46% αναμένει ότι θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία. Ο τομέας της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των επικοινωνιών εμφανίζεται πιο θετικός όσον αφορά τον αντίκτυπο στα κέρδη (54%), ενώ ο τομέας της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι λιγότερο αισιόδοξος (36%).

Ενώ, όμως, οι CEOs προσβλέπουν ολοένα και περισσότερο στα μετασχηματιστικά οφέλη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι θα απαιτήσει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (69%). Οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τη συνακόλουθη αύξηση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας (64%), της παραπληροφόρησης (52%), των νομικών υποχρεώσεων και

των κινδύνων φήμης (46%), καθώς και της προκατάληψης έναντι συγκεκριμένων ομάδων πελατών ή εργαζομένων (34%) στις εταιρείες τους.

Οι CEOs αναφέρουν πρόοδο στις προτεραιότητες για το κλίμα
Καθώς οι CEOs καθορίζουν τις προτεραιότητές τους, πολλοί από αυτούς βλέπουν την κλιματική μετάβαση ως πρόκληση, που πέρα από τους κινδύνους προσφέρει και ξεχωριστές ευκαιρίες. Σχεδόν το 1/3 αναμένει ότι η κλιματική αλλαγή θα διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργούν, θα προσφέρουν και θα αποκομίζουν αξία κατά τα επόμενα τρία χρόνια - σε σύγκριση με λιγότερο από το 1/4 που είχε αναφέρει κάτι αντίστοιχο για τα τελευταία 5 χρόνια.

Πρόοδος καταγράφεται και όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων των επιχειρηματικών ηγετών στην πράξη. Το 76% έχει ξεκινήσει ή ολοκληρώσει βήματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ενώ το 58% δηλώνει ότι έχει κάνει ανάλογα βήματα όσον αφορά την καινοτομία σε νέα, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, υπηρεσίες ή τεχνολογίες.

Αντίθετα, µόνο το 45% αναφέρει ότι έχει σηµειώσει πρόοδο ή έχει ολοκληρώσει την ενσωµάτωση του κλιματικού κινδύνου στον οικονοµικό σχεδιασµό (ενώ το 31% αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να το πράξει). Η έρευνα φανερώνει ότι υπάρχει σημαντική υποστήριξη για την απανθρακοποίηση, καθώς μόνο το 26% δηλώνει πως η έλλειψη στήριξης του διοικητικού συμβουλίου ή της διοίκησης αποτελεί τουλάχιστον μέτριο εμπόδιο για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, οι CEOs αναφέρουν την πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων (54%) και τις χαμηλότερες οικονομικές αποδόσεις για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον (51%) ως τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Επιτακτική ανάγκη για μετεξέλιξη
Καθώς οι CEOs συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις μεγα-τάσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν αυξημένη ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Σχεδόν οι μισοί (45%) σημειώνουν ότι ανησυχούν πως οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι βιώσιμες την επόμενη δεκαετία χωρίς μετεξέλιξη - σε σύγκριση με 39% το 2023. Καθώς όμως οι CEOs αναλαμβάνουν δράση, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις. Τα δύο τρίτα (64%) αναφέρουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο εμποδίζει την ικανότητά τους να επαναπροσδιορίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το 55% επισημαίνουν τις ανταγωνιστικές επιχειρηματικές προκλήσεις και το 52% την έλλειψη δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας τους.

Ένα πρόσθετο εμπόδιο είναι η αναποτελεσματικότητα. Οι CEOs διαπιστώνουν σημαντική ανεπάρκεια σε μια σειρά από δραστηριότητες ρουτίνας των εταιρειών τους θεωρώντας ότι περίπου το 40% του χρόνου που δαπανάται σε αυτά τα καθήκοντα είναι αναποτελεσματικό.

Οι CEOs στην Κύπρο
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου θα παρουσιάσει τα ευρήματα της 13ης τοπικής έρευνας για τους CEOs, σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2024. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 102 CEOs από την Κύπρο, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας για παγκόσμια και περιφερειακά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή και τη μελλοντική τους θέση.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση επτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «DISRUPT»-Στα 23 εκατ. το συνολικό της ύψος
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα