powered by

Στο ζενίθ η αδειοδότηση για οικιστικές πολυκατοικίες παρά το τσουχτερό κόστος

Η συνεχώς αυξανόμενη αξία των οικιστικών κτηρίων συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής αξίας των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2023.

Μπορεί ο αριθμός τους να είναι μειωμένος κατά 6,9%, εντούτοις η αξία τους σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 17%.

Μειωμένο ενδιαφέρον για μονοκατοικίες
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των οικιστικών πολυκατοικιών που αναμένεται να ανεγερθούν το επόμενο διάστημα θα είναι αισθητά αυξημένος. Συγκεκριμένα, με βάση τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2023 για οικιστικές πολυκατοικίες προβλέπεται να ανεγερθούν 5.650 οικιστικές μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 26,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες οικιστικών κτηρίων καταγράφεται μείωση. Πιο αναλυτικά, στον αριθμό των μεικτών πολυκατοικιών (283), οι οποίες αναμένεται να ανεγερθούν, παρατηρείται μείωση 16,5%, στο αριθμό των μονοκατοικιών (2.343) μείωση 9,7% και στον αριθμό των διπλοκατοικιών (726) μείωση 4%.

Οικιστικά κτήρια €2 δισ.
Η ραγδαία άνοδος στις τιμές των οικιστικών ακινήτων αποτυπώνεται στα στοιχεία για την αξία των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την πρώτη δεκαμηνία της χρονιάς, η οποία αγγίζει τα €2 δισ.

Η αξία των αδειών οικοδομής για οικιστικά κτήρια αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 23,1%, ενώ αντίθετα για μη οικιστικά κτήρια μειώθηκε κατά 10,7%. Στα έργα πολιτικού μηχανικού η αξία των αδειών οικοδομής αυξήθηκε κατά 35,3%, στην κατασκευή δρόμων κατά 6,9%, ενώ στις άδειες που αφορούν διαίρεση οικοπέδων η αξία αυξήθηκε κατά 1,3%.

Αυξημένο είναι επίσης και το εμβαδόν των οικιστικών κτηρίων, με βάση τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2023. Συγκεκριμένα, το εμβαδόν των οικιστικών κτηρίων αυξήθηκε κατά 6,7%, την ώρα που στα μη οικιστικά κτήρια και στα έργα πολιτικού μηχανικού καταγράφεται μείωση 10,9% και 12,9% αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει τις καταδίκες για σφετερισμό το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών-«Τέτοιες παράνομες πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Ο Όμιλος Δ. Ζαβός παρουσίασε το «The Oasis Collection» στην 7η Σύνοδο «Doing Business with Cyprus 2025» στο Τελ Αβίβ
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Πώς προχωρά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τον Κώστα Κλεάνθους
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»