Τρέχουν να τα μαζέψουν για το Μητρώο-Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Βορκάς

Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για πολλές επιχειρήσεις όσον αφορά την συμμόρφωση τους προς την ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων, καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί, υπό το πρίσμα της έντονης αντίδρασης και της επιστολής που απέστειλαν στην Έφορο Εταιρειών Ειρήνη Μυλώνα Χρυσοστόμου, σύνδεσμοι που εκπροσωπούν το επιχειρείν.

Τονίζεται ότι δεδομένου πως πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, η μη συμμόρφωση συνεπάγεται επιβολή κυρώσεων στην Κύπρο.

Το χρονικό του προβλήματος

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στο ζήτημα της εναρμόνισης και τη συμμόρφωσης της Κύπρου με κάποιες οδηγίες της Ε.Ε., που έχουν να κάνουν με την υποχρέωση των εταιρειών οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εφόρου, και οφείλουν πλέον να αποκαλύπτουν (σ.σ. στον Έφορο) τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών, οι οποίοι είναι οι μέτοχοι και ουσιαστικά τα φυσικά πρόσωπα.

«Υπήρξε κάποια ενδιάμεση λύση στο ζήτημα για σκοπούς συμμόρφωσης, βάσει της οποίας έως τις 14/11/2023 όφειλαν όλες οι εταιρείες να είχαν συμμορφωθεί. Και αυτό, στο πλαίσιο της τελικής λύσης η οποία είχε να κάνει με κάποια λογισμικά προγράμματα τα οποία εφάρμοζε η Έφορος Εταιρειών», ανέφερε ο κ. Βορκάς.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι, όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, δεν ήταν εφικτό για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στο χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί από την Έφορο για την συγκεκριμένη συμμόρφωση.

Συν τοις άλλοις, προέκυψαν και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι το ίδιο το σύστημα κάποιες φορές εμπόδιζε κάποιον να εισέλθει και να τακτοποιήσει έγκαιρα αυτή την υποχρέωση.

«Υπήρξαν διαβουλεύσεις μαζί με την Έφορο Εταιρειών και καταλήξαμε στο να δοθεί μια παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Στη συνέχεια, η Έφορος έδωσε αυτή την παράταση, ωστόσο, υπήρξε κάποιο πρόβλημα το οποίο αφορούσε εταιρείες που οι τελικοί δικαιούχοι ήταν καταπιστεύματα ή δημόσια εταιρεία και όχι φυσικά πρόσωπα.

Έτσι, σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε τροποποίηση σε μια συγκεκριμένη κανονιστική διοικητική πράξη στην οποία το λεκτικό της δεν ξεκαθάριζε αν αφορούσε τις εταιρείες που οι τελικοί δικαιούχοι ήταν καταπιστεύματα ή δημόσια εταιρεία», πρόσθεσε ο κ. Βορκάς.

Ακολούθως, η Έφορος ξεκίνησε να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώθηκα, τα οποία προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία. Πρόκειται για πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία δεν αγγίζουν μόνο τις εταιρείες, αλλά και τους αξιωματούχους και επιβλήθηκαν όχι μόνο σε μεγάλες, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις.

«Τα πρόστιμα αυτά, εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος, θεωρούμε ότι επιβάλλονται λανθασμένα και αναιτιολόγητα», υπογράμμισε ο κ. Βορκάς.

Η προσπάθεια επίλυσης

Ενόψει των πιο πάνω και έπειτα από την μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι ξεκίνησαν προσπάθειες αντιμετώπισης και επίλυσης του όλου ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Έφορος Εταιρειών βρέθηκε σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εμπορίου και κατέληξαν στο να «λήξει» το σύστημα και να μπορεί κάποιος να προχωρήσει στις αλλαγές που διέπει η οδηγία, χωρίς να χρειαστεί να προβεί στην πληρωμή του προστίμου.

Παράλληλα, εξετάζεται το θέμα της ανάκλησης των προστίμων μέσα από διαβούλευση και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη και θα εξετάσει το ζήτημα με την ελπίδα ότι θα βρει τη λύση, καθώς το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο τους δικηγόρους και λογιστές, αλλά και τους πελάτες τους, τόσο μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αδίκως καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Ο Μιχάλης Βορκάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του προβλήματος που πιθανόν να υπάρξουν, καθώς και για την αντίδραση προς την κυπριακή πολιτεία, τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους ξένους που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο για τις δραστηριότητές τους

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών