Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθήκον μας η θωράκιση του επιχειρηματικού αγώνα
InBusinessNews 18:12 - 11 Ιανουαρίου 2024
Μηνύματα προς τον επιχειρηματικό κόσμο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μέσα από τον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της τελετής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ, είπε πως χρέος και καθήκον όλων μας και ιδιαίτερα της Πολιτείας είναι η θωράκιση του επιχειρηματικού αγώνα και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων.
«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας» είπε, δηλώνοντας πως «η δική σας επιτυχία είναι και δική μας επιτυχία». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους επιστήμονες της Κύπρου επικροτώντας τη σκληρή τους δουλειά.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τον θεσμό των Βραβείων της ΟΕΒ και του ΙδΕΚ που επιβραβεύουν κυπριακές επιχειρήσεις και κύπριους ερευνητές/τριες που έχουν ξεχωρίσει για την καινοτόμο τους δράση και το επιστημονικό τους έργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά Ομοσπονδία και Ίδρυμα. Ο θεσμός είπε, αναγνωρίζει και επιβραβεύει με συνέπεια κατά τα τελευταία 17 χρόνια την επιστημονική αριστεία και την καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τόνισε τη σημασία αναγνώρισης και επιβράβευσης στα "φωτεινά καινοτόμα επιτεύγματα των κυπριακών επιχειρήσεων" και πως "απαραίτητη προϋπόθεση για καινοτόμες λύσεις είναι η παραγωγή ποιοτικής έρευνας και η ύπαρξη ενός συστήματος που υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ τους, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει το Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλους τους Οργανισμούς που υλοποιούν έργα Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο", είπε.
Επιπρόσθετα, η νέα Στρατηγική για Έρευνα και Καινοτομία 2024-2026, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει το πλαίσιο στο οποίο "θα κινηθούμε την επόμενη τριετία για την επίτευξη θετικών και ουσιαστικών αλλαγών, στο πλαίσιο των τομέων προτεραιότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης" είπε αναλύοντας τους πυλώνες.
Οι ευχαριστίες στον τέως και... οι ευχές στον νυν
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον τέως Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππο Χατζηζαχαρία, για την προώθηση της Στρατηγικής και να ευχηθεί μια πετυχημένη θητεία στον νέο Υφυπουργό, Νικόδημο Δαμιανού που ανέλαβε καθήκοντα.
"Είμαι σίγουρος ότι η εμπειρία που κουβαλά από την ενασχόλησή του στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλει καθοριστικά στο να υλοποιούμε τις δράσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης στους τομείς της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Πολιτικής", είπε, για να προσθέσει ότι η κυπριακή κοινωνία αναμένει να κινηθούμε με σαφώς "πιο γρήγορους ρυθμούς στον συγκεκριμένο τομέα".
€40 εκ. εντός του 2024
Βασική συνισταμένη στήριξης του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας είναι τα προγράμματα χρηματοδότησης του ΙδΕΚ, του οποίου διαχρονικά ποσοστό περίπου 45% της χρηματοδότησης καταλήγει σε επιχειρήσεις είπε αναφέροντας ότι εντός του 2024, αναμένεται να προκηρυχθούν από το ΙδΕΚ προγράμματα προϋπολογισμού ποσού ύψους €40 εκ.
Ταυτόχρονα, είπε ότι "είναι αναγκαίο να διασφαλίζουμε ότι η στήριξη παρέχεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, έτσι ώστε να πετυχαίνει τον επιθυμητό αντίκτυπο.
Γιατί η όποια επένδυση γίνεται στο τέλος της ημέρας κρίνεται από τα αποτελέσματα στην κοινωνία. Και είναι για αυτό το λόγο που στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής για την Έρευνα και Καινοτομία, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, προωθείται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης και παραχώρησης θεσμικών χορηγιών στα ερευνητικά ιδρύματα του τόπου, με στόχο ακριβώς την περαιτέρω προώθηση της αριστείας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κρατικών πόρων."
Ο δρόμος προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Για τις κυπριακές επιχειρήσεις σχολίασε πως "ο δρόμος προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος" αι μια βασική συνιστώσα για να επιτευχθεί αυτό είναι η καινοτομία, η ανάγκη να καινοτομήσουν οι επιχειρήσεις μας.
"Παρά την πρόοδο, όμως που έχει επιτευχθεί, η κοινή μας προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, να ενταντικοποιηθεί", είπε. Συμπλήρωσε, πως " εδώ χρειάζεται και η στήριξη των επιχειρηματικών οργανώσεων, όπου η συμβολή της ΟΕΒ στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών της, αλλά και για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών κινήτρων προώθησης της προαναφερθείσας συνεργασίας, είναι καταλυτικής σημασίας".
Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου εντός του 2024
Εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κανονιστικού και νομικού πλαισίου που να ενθαρρύνει την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, είπε ακόμη. "Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για ίδρυση τεχνοβλαστών από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, η οποία θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός του 2024, είναι μια αναγκαία δράση προς αυτή την κατεύθυνση¨, είπε.
Την ίδια στιγμή, είπε, "μέσα από μια στοχευμένη πολιτική του Κράτους και τη στήριξη της ΕΕ, έχουμε ως χώρα, ένα μικρό κράτος μέλος της ΕΕ, πετύχει τη δημιουργία επτά Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, τα οποία συγκεντρώνουν τεχνογνωσία και υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη και θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη συνεργειών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, αλλά και δημοσίων Αρχών".
Αναφορά έγινε και στα εύστοχα όπως τα χαρακτήρισε φορολογικά κίνητρα, που αποφάσισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για ενίσχυση των επενδύσεων και δαπανών σε έρευνα και καινοτομία – την αυξημένη κατά 20% έκπτωση για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία και την επέκταση των φορολογικών απαλλαγών για επενδύσεις φυσικών, αλλά και νομικών προσώπων σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέχρι το 2026 - τα οποία θα ήθελα να ενθαρρύνω όλες τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν.
Ακολούθως είπε "ως Κυβέρνηση, βλέποντας την ανάγκη για στήριξη και εκσυγχρονισμό της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, προχωρούμε στην υλοποίηση σειράς άλλων μέτρων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασιζόμενο κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεών'.
Παραδοχή λάθους, μάθημα για το αύριο
Εξάλλου, στάθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στην ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απαραίτητων προσαρμογών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ουσιαστική διασύνδεση του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παροχή κινήτρων από τις επιχειρήσεις και αλλαγή κουλτούρας που θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων μας, των μαθητών μας προς τις θετικές επιστήμες.
"Στον τομέα αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στις Τεχνικές Σχολές, στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα. Έγιναν λάθη στο παρελθόν, ήταν λανθασμένη η απόφαση για κλείσιμο του ΑΤΙ, αλλά εν πάση περιπτώσει μαθαίνουμε από τα λάθη που γίνονται και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα", είπε, προχωρώντας σε αυτή την παραδοχή.
"Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος των μαθητών μας στα μαθήματα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών, επεκτείνοντας τον θεσμό των σχολείων STEAM, τόσο στη Δημοτική Εκπαίδευση όσο και στα σχολεία μας που λειτουργούν ως ολοήμερα' πρόσθεσε.
Οι επενδύσεις
Νωρίτερα, τόνισε τα εξής: "Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης εστιάζει την ίδια στιγμή, και ως αναγκαία προϋπόθεση θα έλεγα για να πετύχουμε τα όσα προανέφερα στην προώθηση και διευκόλυνση επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μετάβαση της οικονομίας μας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και ανάπτυξης".
"Αναπόσπαστο συστατικό της προσπάθειας αυτής είναι και η ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία και η ανάπτυξη σχετικής κουλτούρας, τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία του τόπου.
Αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε αντικατοπτρίζεται με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και συμπεριλαμβάνεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Οράματος 2035, στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης από το οποίο δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα σεντ – και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πετύχαμε στους δέκα μήνες της διακυβέρνησης μας να συμπληρώσουμε όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να υποβάλουμε τη σχετική αίτηση στην ΕΕ για τη δεύτερη και τρίτη δόση - καθώς και το πενταετές πλάνο του αρμόδιου Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής", δήλωσε.
Είπε ακόμη ότι "αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει το οικοσύστημα καινοτομίας στον τόπο μας, καθώς και τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουμε ως τοποθεσία και δικαιοδοσία, έχουμε ως στόχο να καθιερωθούμε, και είναι ένας εφικτός στόχος αν υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες, αν δουλέψουμε μαζί, να καθιερωθούμε ως περιφερειακός κόμβος για εταιρείες Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Για την υλοποίηση αυτού του στόχου προωθούμε δυναμικά τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων και Ταλέντου, η οποία είχε προωθηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέες δράσεις και μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή της".
Κλείνοντας, τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση, αλλά και το επίπεδο της εργασίας των βραβευθέντων αποτελούν απόδειξη της προόδου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.
"Θέλω", είπε καταληκτικά "να εκφράσω προσωπικά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες και να ευχηθώ ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Είναι κάτι το οποίο μέσα από τη συλλογικότητα και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να πετύχουμε."