Powered by

Oren Anolik: Δυνητικός προορισμός για μετεγκατάσταση ισραηλινών εταιρειών η Κύπρος

Το νέο περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται και αναμένεται να κινηθούν οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική μας χώρα, σκιαγράφησε μιλώντας στο InBusinessNews ο Ισραηλινός Πρέσβης στο νησί μας, Oren Anolik.

Ο κ. Anolik βρέθηκε στα γραφεία της ΙΜΗ όπου ανέλυσε και συζήτησε με τη δημοσιογραφική ομάδα της εταιρείας τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και πώς αυτές επηρεάζουν την συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα θέματα της παρουσίας ισραηλινών επιχειρήσεων στην Κύπρο, στις επιπτώσεις του πολέμου στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.

Περαιτέρω, ο Oren Anolik περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας του Ισραήλ με φόντο τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα και έδωσε τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική της πορεία.

Ο πόλεμος εισέρχεται στην τρίτη φάση

«Ο πόλεμος εισέρχεται τώρα στην τρίτη του φάση», σημείωσε αρχικά ο Oren Anolik, αναφερόμενος στη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant στην εφημερίδα WSJ στις 8 Ιανουαρίου, όπου ανέφερε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εισέλθουν σε νέα φάση που θα διαρκέσει περισσότερο.

«Θέλω να σας υπενθυμίσω τους στόχους μας, που δεν είναι άλλοι από την εξόντωση της Χαμάς ως άρχουσα στη Γάζα και όχι ως ιδέα ή κίνημα. Αυτό που εμείς επιθυμούμε, είναι να μην ελέγχεται η Γάζα από τη Χαμάς, που είναι τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που τους επέτρεψε να προβούν σε επιθέσεις εναντίου του Ισραήλ», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρέσβης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεύτερος στόχος του Ισραήλ είναι η επιστροφή όλων των ομήρων που έχει η Χαμάς, και τρίτος στόχος, η επιστροφή σε ένα αίσθημα ασφαλείας, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορα της χώρας.

MixCollage-10-Jan-2024-02-58-PM-8646

Ιστορικά ανθεκτική η οικονομία του Ισραήλ

Αν και το Ισραήλ εισήλθε στον πόλεμο με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (4,2% του ΑΕΠ) και υγιή συναλλαγματικά αποθέματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος έπληξε την οικονομία του.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο υπέδειξε ότι ιστορικά το ΑΕΠ του Ισραήλ ανακάμπτει σχεδόν αμέσως μετά από κρίσεις, δίδοντας απτά παραδείγματα, όπως τη Δεύτερη Ιντιφάντα (+4,1% το 2005), την οικονομική κρίση του 2008 (+0,9% το 2009 και +5,7% το 2010) και την πανδημία του κορωνοϊού (+8,6% το 2021).

«Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εκτιμά ότι παρόλο που θα δούμε συνέχιση του πολέμου το 2024, αν και με μικρότερη ένταση, η οικονομία μας θα αναπτυχθεί κατά 2% και κατά περίπου 5% το επόμενο έτος.

Επιπλέον, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια λειτουργούν χωρίς προβλήματα, το ίδιο και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, με το νόμισμά μας να παραμένει σταθερό και τις οικονομικές συναλλαγές να διεκπεραιώνονται χωρίς προβλήματα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, η συζήτηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο με την ομάδα της ΙΜΗ οδηγήθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στην κυπριακή οικονομία. Ως γνωστόν, οι επιχειρηματικές σχέσεις Ισραήλ- Κύπρου είναι εδώ και καιρό πολύ στενές σε διάφορους τομείς, με σημαντικές εισερχόμενες ισραηλινές επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και τα ακίνητα.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε στενές συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, κυρίως όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, Great Sea Interconnector (σ.σ. πρώην EuroAsia Interconnector).

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Ισραήλ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το νησί μας κατά τον μήνα Αύγουστο, με ποσοστό αφίξεων ύψους 14,9%.

MixCollage-10-Jan-2024-02-58-PM-4202

Η Κύπρος επιλογή για μετεγκατάσταση ισραηλινών εταιρειών

«Θα μπορούσαμε να δούμε αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των ισραηλινών εταιρειών που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στον πόλεμο.

Η Κύπρος βρίσκεται γεωγραφικά κοντά και επίσης έχει πολλά να προσφέρει στις ισραηλινές εταιρείες, όπως το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να φέρεις στην Κύπρο ξένους υπαλλήλους -από τρίτες, μη κοινοτικές χώρες- ως μηχανικούς λογισμικού, για παράδειγμα, σε σύγκριση με το Ισραήλ», υπέδειξε ο Oren Anolik.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ φημίζεται για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που έχει αναπτύξει, με την αξία τους το 2022 να είχε ακουμπήσει τα 120 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Στην Κύπρο ανθίζουν επίσης οι νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά όχι σε τόση μεγάλη κλίμακα όσο στο Ισραήλ, με το νησί να φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας, λειτουργώντας ως ιδανικός χώρος φιλοξενίας για τέτοιες εταιρείες.

MixCollage-10-Jan-2024-02-59-PM-2380

Οι Ισραηλινοί τουρίστες θα ξεκινήσουν ξανά να κατακλύζουν το νησί

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είναι αναμενόμενη μια ετήσια βραχυπρόθεσμη μείωση των αφίξεων από το Ισραήλ στην Κύπρο, ωστόσο, ο Πρέσβης Anolik είναι αισιόδοξος ότι οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν τελικά να κατακλύζουν την Κύπρο, όπως συνέβαινε πριν από τον πόλεμο.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα “τραυματισμένοι” από την επίθεση του Οκτωβρίου. Από την άλλη, η Κύπρος παραμένει επιλογή για τους Ισραηλινούς. Γεωγραφικά είναι πολύ κοντά και δεν χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός μηνών για ένα ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και φθηνό προορισμό Σαββατοκύριακου.

Πιστεύω ότι από την άνοιξη, όταν οι άνθρωποι ξεκινήσουν να αναζητούν ξανά ταξίδια, πολλοί θα επιλέξουν την Κύπρο», υπογράμμισε ο Πρέσβης.

Τα δεδομένα και η θέση του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση είχαν παγώσει μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη σε αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ έχει διορίσει νέο υπουργό Ενέργειας, μεταθέτοντας τον υπουργό Εξωτερικών Eli Cohen στο υπουργείο Ενέργειας στα τέλη του περασμένου έτους.

«Θα έχουμε μια περίοδο μερικών εβδομάδων κατά την οποία ο νέος υπουργός πρέπει πρώτα να μάθει το χαρτοφυλάκιο και να πιάσει δουλειά. Η βασική μας θέση στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει, εξακολουθούμε να θέλουμε να δούμε το έργο αυτό να προχωρά», σημείωσε ο Πρέσβης Anolik.

«Ένα από τα κομβικά σημεία των διαπραγματεύσεων θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας CBCA (cross-border cost allocation agreement)», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, υπάρχει συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma για το έργο, ενώ έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον ενεργειακό όμιλο TAQA με έδρα το Ντουμπάι για το σκέλος Ελλάδα-Κύπρος του έργου, το οποίο και ο Πρέσβης χαιρέτησε.

«Ένα από τα στοιχεία αυτού του έργου για το μέλλον θα ήταν η επέκταση της σύνδεσης σε άλλες χώρες της περιοχής μέχρι την περιοχή του Κόλπου, παρέχοντας στην Ευρώπη πρόσβαση στην ηλιακή της ενέργεια», τόνισε.

Η Τουρκία έξω από το τραπέζι της ενεργειακής συνεργασίας

Μόλις τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία και το Ισραήλ συζητούσαν τη συνεργασία τους στα ενεργειακά, εξετάζοντας ακόμη και την ιδέα της ανάπτυξης ενός ενεργειακού δικτύου μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μια σειρά δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες περιλάμβαναν την αναφορά στη Χαμάς ως «απελευθερωτές» και την καταδίκη της ισραηλινής κυβέρνησης, τον έφεραν σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία του Ισραήλ.

«Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι διερευνούμε διάφορες επιλογές για την εξαγωγή φυσικού αερίου. Η Τουρκία βρισκόταν ανάμεσα στις επιλογές, ωστόσο πλέον δεν είναι στο τραπέζι.

Τώρα εξετάζουμε τις άλλες επιλογές μας, μία από τις οποίες και η πρόταση της Κύπρου για την κατασκευή αγωγού στο νησί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατραπεί σε υγρό φυσικό αέριο σε μια χερσαία εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει επίσης μέρος των συζητήσεων μεταξύ των αντίστοιχων τεχνικών επιτροπών των χωρών μας που δημιουργήθηκαν για να διερευνήσουν αυτά τα ενεργειακά ζητήματα», κατέληξε, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»