Powered by

Εισφορές σε ΤΚΑ και συντάξεις... Τι άλλαξε από την 1η Ιανουαρίου

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσαν τις αλλάγες στις εισφορές και στις αυξήσεις στις συντάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις ΥΚΑ, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών αυξάνεται από τον μήνα Ιανουάριο 2024 σε €1.209 την εβδομάδα και σε €5.239 το μήνα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα των αυτοτελώς εργαζομένων πάνω στα οποία υπολογίζονται οι εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων αυξάνονται κατά 4,73% από 1.1.2024.

Όσον αφορά το ύψος των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ποσοστό αύξησης που υπολογίζεται τόσο στο βασικό όσο και στο συμπληρωματικό μέρος των συντάξεων πρέπει να συμψηφιστεί με το ποσοστό 0,8% που παραχωρήθηκε μετά την 1.1.2023 σύμφωνα με σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας.

Διευκρινίζεται πως συνεπώς οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται από 1.1.2024 στο βασικό μέρος κατά 3,89% και επομένως, το μηνιαίο ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης αυξάνεται σε €483,77 το μήνα και της κατώτατης σύνταξης σε €411,20 το μήνα, για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα. Επίσης το ύψος της κοινωνικής σύνταξης αυξάνεται σε €391,85 το μήνα.

Σε ό,τι αφορά το συμπληρωματικό μέρος, αναφέρεται ότι αυξάνεται κατά 1,68% και ότι το ύψος των βοηθημάτων τοκετού και κηδείας από 1.1.2024 καθορίζεται σε €628,92 και €586,99 αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Στρατηγική επένδυση για ψηφιακή κυριαρχία από την Cyta-Εξαγόρασε το data center της Simplex στη Λάρνακα
ΑΛΜΑ στο… κενό-Πριν αλέκτορα φωνήσαι επιβεβαίωσε εαυτόν ο Οδυσσέας
Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας
Η σύσταση της AMLA, οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.
Μάριος Κοσμά: Ήταν και θα είναι πάντα επενδυτικός προορισμός η Κύπρος-Πώς θα έρθουν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές
Οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γιώργος Παπαναστασίου: Κάλεσε επενδυτές από το Κατάρ να διερευνήσουν ευκαιρίες στην Κύπρο
Ετήσια αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές το δ΄ τρίμηνο του 2024-Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πολυπλοκότητα των κυρώσεων και ο κρίσιμος ρόλος των υπευθύνων συμμόρφωσης
«Stop» επιχειρηματιών της Μακαρίου στο άνοιγμα της λεωφόρου για όλα τα οχήματα-«Θα γίνει ανεξέλεγκτο πέρασμα»