Αύξηση ενδιαφέροντος για φυσικό αέριο από αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας

Ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ICGB, που διαχειρίζεται τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μη δεσμευτικής φάσης διαδικασίας αξιολόγησης της ζήτησης της αγοράς για αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το ΒΤΑ, η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Οι διευθυντές του ICGB Γιώργος Σάτλας και Teodora Georgieva αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της αγοράς για φυσικό αέριο είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες της εταιρείας.

Πιστεύουν ότι αυτό το ενδιαφέρον, αν και δεν είναι δεσμευτικό για τις συμμετέχουσες εταιρείες, είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα προς μια πιθανή επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού IGB από 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm)/έτος σε 5 bcm/έτος.

Οι δυο τους συζήτησαν τα σχέδια για την ανάπτυξη της διασύνδεσης με άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στην περιοχή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένης στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Η Georgieva είπε επίσης ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας έγινε ουσιαστικό μέρος της πορείας της Βουλγαρίας προς την ενεργειακή διαφοροποίηση, την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την ενεργειακή ανεξαρτησία. Πάνω από το 82% της συνολικής χωρητικότητας για το επόμενο έτος φυσικού αερίου έχει ήδη κρατηθεί και η ICGB προσβλέπει σε σχέδια επέκτασης για την ενίσχυση του ρόλου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, σημείωσε η Georgieva.

Οι αγορές φυσικού αερίου εξέφρασαν ενδιαφέρον για έως και 4 bcm/ετησίως επιπλέον χωρητικότητα για τα επόμενα χρόνια στα σημεία διασύνδεσης του IGB με τον ελληνικό εθνικό φορέα εκμετάλλευσης ΔΕΣΦΑ και τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, ανέφερε ο ICGB.

Ο αγωγός IGB είναι η πρώτη διαδρομή για διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από νέες πηγές σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία το 201,1 με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%). Η συμμέτοχος IGI Poseidon είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, με μέτοχους την ελληνική εταιρεία DEPA International Projects (50%) και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A (50%). Η ICGB AD είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, χρηματοδοτεί την υλοποίησή του, διανέμει τη χωρητικότητά του και λαμβάνει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB συνδέεται με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και τον αγωγό Trans-Adriatic στην περιοχή της Κομοτηνής και με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή Stara Zagora. Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου είναι 182 km, η διάμετρος του σωλήνα 32 ίντζες και η χωρητικότητα σχεδιασμού έως 3 δισεκατομμύρια κ.μ./έτος στην κατεύθυνση Ελλάδα – Βουλγαρία.

Ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς για μεγαλύτερη χωρητικότητα και τις δυνατότητες των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, η χωρητικότητα του IGB σχεδιάζεται με δυνατότητα αύξησης έως 5 δισ. κμ/έτος με επιπλέον κατασκευή σταθμού συμπίεσης.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Πόσο αυξάνει ο τουρισμός το ελληνικό ΑΕΠ-Τι έδειξε μελέτη
JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Τα δύο τεστ που έρχονται για την ελληνική οικονομία
Πώς επηρεάζει τους Έλληνες εξαγωγείς η κρίση στη Μέση Ανατολή
Ελλάδα: Από 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις λαϊκές αγορές
«Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων»
Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Ελλάδα: Άνθηση της αγοράς ακινήτων-Ζήτηση από τα «μπετά» με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις