Πήραν φωτιά οι τιμές των τροφίμων-Αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 37%

Αυξήσεις τιμών που φθάνουν και το 37% στην περίπτωση των φρέσκων λαχανικών (εκτός πατατών και άλλων βολβών) καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2023, σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, την Παρασκευή, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, κατέγραψαν οι τιμές του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος κατά 29%, της ζάχαρης κατά 28,26%, των διαφόρων εντύπων κατά 27,82%, των λαχανικών κατά 23,09%, των λιπαντικών κατά 22,26%, των παγωτών κατά 21,47%, του διατηρημένου γάλακτος κατά 20,57%, των υπηρεσιών στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα για αναπηρίες κατά 19,46%, των τυριών κατά 17,8% και για κατεψυγμένα λαχανικά εκτός πατατών και άλλων βολβών κατά 16,96%.

Αύξηση πέραν του 16% κατέγραψαν επίσης, τον Αύγουστο του 2023, οι τιμές του βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος και των αποξηραμένων, καπνιστών ή αλίπαστων ψαριών και θαλασσινών, ενώ αύξηση 15,41% σημείωσαν οι τιμές προϊόντων για κατοικίδια.

Οι τιμές αποξηραμένων λαχανικών και άλλων διατηρημένων ή μεταποιημένων λαχανικών αλλά και του καφέ αυξήθηκαν πέραν του 14%, ενώ οι τιμές κατοικίδιων ζώων προϊόντων και υπηρεσιών, των αναψυκτικών, του τσαγιού και του κακάο, του ελαιόλαδου και των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν πέραν του 13%.

Οι τιμές βουτύρου, μη αλκοολούχων ποτών, χυμών φρούτων και λαχανικών, άλλων προϊόντων διατροφής και μεταλλικού νερού, αναψυκτικών και χυμών αυξήθηκαν πέραν του 12%.

Αυξήσεις πέραν του 10% σημειώθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, στις τιμές μαργαρίνης και άλλων φυτικών λιπών, σε γιαούρτι, υπηρεσίες αποχέτευσης και στο ρύζι.

Μειώσεις σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις τιμές των πατατών κατά 15,5%, του πετρελαίου κατά 14,8%, εξοπλισμού λήψης, καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας κατά 9,7%, των αεροπορικών μεταφορών επιβατών κατά 7,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος, υγραερίου και καυσίμων κατά 7,8%, της βενζίνης κατά 6,7% και των υπηρεσιών μεταφορών κατά 6,6%, φυσικού υγραερίου και φωταερίου κατά 6,2% και ηλεκτρικό ρεύμα κατά 5,9%.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023 κατέγραψε σημαντική αύξηση 2,6%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, μετά την υποχώρηση του τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, στο 1,5%.

Δειτε Επισης

Αισιοδοξεί το λιανεμπόριο λόγω τουρισμού εν μέσω ενεργειακής και υδατικής κρίσης-Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης
Δυναμική είσοδος Punin Group στον τομέα της οινοποιίας-Εξαγόρασε το Hadjiantonas Winery
Σκλαβενίτης Κύπρου: Τρέχει το πλάνο ανακαινίσεων και ενσωμάτωσης των καταστημάτων Παπαντωνίου στο δίκτυό της
Μήνυμα Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων-«Να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα για τις τιμές»
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Ετήσια αύξηση στην αξία κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο και στα οχήματα το α΄ τρίμηνο
Προετοιμάζουν το έδαφος για απότομη αύξηση των τιμών καυσίμων οι πρατηριούχοι-«Απλώς ακολουθούμε τις τιμές»
Θέλουν να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα η Μακαρίου και ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Wolt+ Weeks: Εκπτώσεις μέχρι το 50% στο Wolt market και το 40% σε επιλεγμένα εστιατόρια μέχρι τις 29 Ιουνίου
M. Αντωνίου: Γιατί το «e-kalathi» δεν οδηγεί στη φθηνότερη υπεραγορά-Η ατυχής επιλογή προϊόντων και η πρώτη αποτίμηση