Ιωάννα Φιάκκου: Στόχος ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για την αγορά του στοιχήματος

«Απόλαυσε το παιχνίδι, παίξε με ασφάλεια» είναι το φετινό μήνυμα της εβδομάδας ασφαλούς παιχνιδιού, στις λεπτομέρειες της οποίας αναφέρεται η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου.

Εξηγεί, ταυτόχρονα, σε ποιους απευθύνεται, με την υπόμνηση ότι η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παικτών και της κοινωνίας είναι το κλειδί για την αποτροπή παθολογικών συμπεριφορών.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού και που απευθύνεται;

Η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού, η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός, πραγματοποιείται για έκτη χρονιά, από τις 9 έως και τις 15 Οκτωβρίου. Υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής ασφαλούς παιχνιδιού της Αρχής και βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση στο πλαίσιο του μοντέλου της δημόσιας υγείας.

Το φετινό μήνυμα είναι «Απόλαυσε το παιχνίδι, παίξε με ασφάλεια», με στόχο να αναδείξουμε ότι η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια δύναται να αποτελεί μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι παίζουμε εντός των ορίων που έχουμε θέσει και με ασφάλεια.

Η εβδομάδα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας και αποτελεί πλατφόρμα ενημέρωσης και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενων στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, ακαδημαϊκών και παικτών, οικογενειών και φίλων τους.

Πού στοχεύει ο θεσμός της ετήσιας αυτής διοργάνωσης;

Στόχος μας, μέσα από την εβδομάδα, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παικτών και της κοινωνίας για την ασφαλή ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια, καθώς και η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών στη δημιουργία ενός προστατευτικού περιβάλλοντος, που να αποτρέπει παθολογικές συμπεριφορές.

Μέσα από τις δράσεις της εβδομάδας επιδιώκουμε να ενημερώσουμε το κοινό αλλά και να του μιλήσουμε ανοικτά για τους τρόπους ασφαλούς συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια, για τα εργαλεία αυτοπροστασίας που έχει στη διάθεσή του ένας παίκτης, για τους κινδύνους της προβληματικής ενασχόλησης και τις επιβλαβείς συνέπειες στην κοινωνία, καθώς επίσης για λύσεις βοήθειας και θεραπείας.

Ποιες θα είναι, σε γενικές γραμμές, οι δράσεις της εβδομάδας;

Οι δράσεις της εβδομάδας θα είναι πολυεπίπεδες και θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα τεχνολογικά μέσα για την αποτελεσματικότερη διάχυση του φετινού μηνύματος. Το έναυσμα της εβδομάδας θα δοθεί με το 6ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για εργαζόμενους στον τομέα, βιωματικά εργαστήρια για μαθητές, διαδραστικές ημερίδες για φοιτητές και άλλα πολλά.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν εκστρατείες ενημέρωσης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες Α και Β Κατηγορίας σε συνεργασία με την ΚΟΠ. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας στο www.sgw.cy, το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.

Τι πρόκειται να αναδειχθεί μέσω του Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού;

Το συνέδριο θα αναδείξει σημαντικά θέματα παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η σύνδεση της νευροεπιστήμης με την προβληματική συμπεριφορά, η αξιοποίηση της τεχνολογίας AI στον τομέα μας, πώς ενισχύεται η βιωσιμότητα του κλάδου στο πλαίσιο των ESG και τι καταδεικνύουν έρευνες για τον επιπολασμό της προβληματικής ενασχόλησης.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και αρμόδιοι εκπρόσωποι φορέων θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες, θα ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις και βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ασφαλές παιχνίδι.

Στο βήμα θα βρεθούν διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές, όπως οι Dr. Heather Wardle, Dr. Margaret Carran, Dr. Matthew Young και Liz Karter, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών. Το 6ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού έχει σκοπό να τονίσει την ευθύνη της πολιτείας, των παρόχων τυχερών παιχνιδιών και όλων των εμπλεκόμενων μερών για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των παικτών και του κοινωνικού συνόλου.

Υπάρχουν έρευνες και μελέτες, για το πώς έχουν τα πράγματα στην Κύπρο, σε σχέση με το στοίχημα, συγκριτικά με άλλη κράτη;

Σύμφωνα με την παγκύπρια έρευνα επιπολασμού για την καταγραφή του ποσοστού συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, προκύπτει ότι ποσοστό 55,3% των Κυπρίων ασχολείται με αυτά. Η πλειοψηφία είναι άντρες 18-34 ετών.

Επιπλέον, 1,5% των Κυπρίων εμφανίζει χαρακτηριστικά προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο Problem Gambling Severity Index (PGSI). Το ποσοστό βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και είναι αντίστοιχο με εκείνα άλλων χωρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα διενεργηθεί τέταρτη έρευνα, αυτή τη φορά, για τη σχέση των ανηλίκων με τα τυχερά παιχνίδια. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων των ερευνών για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών και δράσεων.

Η αποτίμηση του οράματος

Ποια είναι η μέχρι στιγμής αποτίμησή σας, διανύοντας ήδη την 6η χρονιά διοργάνωσης της εβδομάδας, και με ποια φιλοσοφία συνεχίζετε την υλοποίηση του οράματός σας;

Πρωταρχικός μας στόχος, όταν διοργανώσαμε για πρώτη φορά την εβδομάδα το 2018, ήταν η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αρνητική προκατάληψη και το στίγμα που συνοδεύει την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

Είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή βλέπουμε ότι μετά από έξι χρόνια και μέσα από την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στις δράσεις μας, το κοινό είναι πιο συνειδητοποιημένο και συζητά, πλέον, ανοικτά για την ενασχόληση με το στοίχημα και τις παθολογικές προεκτάσεις του.

Πέραν από τις δράσεις της Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού, πραγματοποιούμε προγράμματα πρόληψης και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έχοντας ως πυξίδα την στρατηγική ασφαλούς παιχνιδιού της Αρχής.

Αναγνωρίζουμε ότι η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας με θετικές, αλλά και αρνητικές προεκτάσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Απώτερος μας στόχος ήταν και παραμένει η μείωση των επιβλαβών συνεπειών και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον της αγοράς του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας