Ν. Χριστοδουλίδης: Ακόμη πιο ελκυστική στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων και δράσεις για το «branding» της Κύπρου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει και να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων που ξεκίνησε το 2022 και η οποία διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο, ώστε αυτή να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του τελετή απονομής των βραβείων Techisland 2023, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για βελτίωση του «branding» της Κύπρου, ώστε να ενισχυθεί η απήχηση της χώρας μας σε επενδυτές και επαγγελματίες.

«Όταν επικοινωνούμε αποτελεσματικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου, δημιουργούμε μια συναρπαστική αφήγηση που έχει απήχηση στο διεθνές κοινό. Αυτό, με τη σειρά του, προσελκύει όχι μόνο ξένες επενδύσεις, αλλά και ειδικευμένους επαγγελματίες που αναζητούν ευκαιρίες σταδιοδρομίας, κάτι που είναι επείγουσα ανάγκη για τον κλάδο της τεχνολογίας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε νέα συνάντηση εντός του επόμενου μήνα με τους ξένους επενδυτές προς ενημέρωσή τους για τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ικανοποίηση των υφιστάμενων επενδυτών στην χωρά. «Γιατί σε τελική ανάλυση», επισήμανε, «σας θεωρούμε τους καλύτερους Πρεσβευτές μας».

Όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος διακυβέρνησης και του οράματος της κυβέρνησης για την κυπριακή οικονομία, για να σημειώσει πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια προσέγγιση πολιτικής τριών πυλώνων:

Δημοσιονομική πειθαρχία με πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σταθερός και υγιής τραπεζικός τομέας και συνεχής προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας.

«Οι δράσεις μας καθοδηγούνται από το Όραμα 2035, το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Techisland, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην υποστήριξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, προσελκύοντας ταλέντα και διαφωτίζοντας για την Κύπρο ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.

«Επιτρέψτε μου λοιπόν», συμπλήρωσε, «να εκφράσω την εκτίμηση της κυβέρνησής μας σε όλους σας για την εμπιστοσύνη που δείχνετε συνεχώς στην οικονομία της Κύπρου και τη σημαντική συμβολή σας στην εξέλιξη και πρόοδό της», για να υποδείξει περαιτέρω ότι η πρωτοβουλία του Τechisland για την απονομή βραβείων, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά ως αναγνώριση των νεοφυών εταιρειών  και της επιχειρηματικότητας που μπορούν να φέρουν αλλαγές στην Κύπρο, είναι αξιοσημείωτη.

Διαβάστε εδώ: Οι οργανισμοί και προσωπικότητες που διακρίθηκαν στα Βραβεία TechIsland 2023

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ TECHISLAND 1

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη:

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι την αποψινή τελετή απονομής και να μου δίνεται η ευκαιρία να έρθω σε άμεση επαφή με την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, μια σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο Techisland διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, προσελκύοντας ταλέντα και διαφωτίζοντας για την Κύπρο ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω την εκτίμηση της Κυβέρνησής μας σε όλους σας, για την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε συνεχώς στην οικονομία της Κύπρου και τη σημαντική συμβολή σας στην εξέλιξη και πρόοδό της.

Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία σας να καθιερώσετε, για πρώτη φορά, τα βραβεία Techisland, ως μια μορφή αναγνώρισης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις εταιρείες καινοτομίας, καθώς και για τους επιχειρηματίες που μπορούν να φέρουν μια αλλαγή στην Κύπρο.

Η αναγνώριση και η ενεργή υποστήριξη των προσπαθειών των νεοφυών επιχειρήσεων είναι υψίστης σημασίας, καθώς συχνά χρησιμεύουν ως το έδαφος για πρωτοποριακές ιδέες, ανατρεπτικές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις σε μακροχρόνιες προκλήσεις.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο ενθαρρύνουμε το επιχειρηματικό τους πνεύμα, αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις εταιρείες να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

Η ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος διακυβέρνησής μας και του οράματός μας για την κυπριακή οικονομία. Γνωρίζουμε καλά ότι η τεχνολογία ενθαρρύνει την ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών αιχμής που μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση ή τη βιώσιμη ενέργεια, η τεχνολογική καινοτομία έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει.

Από αυτή την άποψη, η θητεία του νεοδιορισθέντος Επικεφαλής Επιστήμονα επεκτάθηκε για να καλύψει, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, θέματα που αφορούν την τεχνολογία, διασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση στην υποστήριξη που παρέχει το κράτος.

Ασφαλώς, απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει αυτός και κάθε κλάδος είναι μια σταθερή, ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια προσέγγιση πολιτικής τριών πυλώνων:

Δημοσιονομική πειθαρχία με πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σταθερός και υγιής τραπεζικός τομέας και συνεχής προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Οι δράσεις μας καθοδηγούνται από το Όραμα 2035, το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Προεδρία εργάζεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για όλα αυτά τα θέματα, προκειμένου να δοθούν απτές, αποτελεσματικές λύσεις.

Τον επόμενο μήνα, θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και θα αναφέρουμε τα βήματα που έχουμε λάβει για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Δίνουμε σημαντική έμφαση στην ικανοποίηση των υφιστάμενων επενδυτών στην Κύπρο, γιατί σε τελική ανάλυση, σας θεωρούμε τους καλύτερους Πρεσβευτές μας.

Οι προσπάθειές μας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντου που ξεκίνησε το 2022.

Η Στρατηγική ήταν καθοριστική για την εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο, μέσω της καθιέρωσης της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, την παροχή κινήτρων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Όπως συμβαίνει με όλες τις στρατηγικές, αξιολογούμε συνεχώς την εφαρμογή της και αναζητούμε τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της. Από αυτή την άποψη, σύντομα θα εγκρίνουμε αλλαγές στη Στρατηγική, προκειμένου να την κάνουμε ακόμη πιο ελκυστική.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για το branding της Κύπρου, ώστε να ενισχυθεί η απήχηση της χώρας μας σε επενδυτές και επαγγελματίες. Μια ισχυρή και θετική εικόνα της εικόνας και του ονόματος της Κύπρου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αντιλήψεις και τις αποφάσεις.

Όταν επικοινωνούμε αποτελεσματικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου, δημιουργούμε μια συναρπαστική αφήγηση που έχει απήχηση στο διεθνές κοινό. Αυτό, με τη σειρά του, προσελκύει όχι μόνο ξένες επενδύσεις, αλλά και ειδικευμένους επαγγελματίες που αναζητούν ευκαιρίες σταδιοδρομίας, κάτι που είναι επείγουσα ανάγκη για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Μέσω του ενισχυμένου branding στοχεύουμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και ελκυστικό προορισμό για διαφορετικές ευκαιρίες και εμπειρίες. Σας καλώ να συνεργαστείτε μαζί μας και να καταθέσετε τις απόψεις σας επ' αυτού, ως εκπρόσωποι ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ανθεκτική και ακμάζουσα οικονομία, με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όραμα και τη δέσμευση για ενεργή υποστήριξη των επενδυτών στη χώρα μας, θα επιτύχουμε αποτελέσματα.

Συνεργάτες όπως ο Σύνδεσμος Techisland είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το μονοπάτι για την προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου η καινοτομία ευδοκιμεί.

Δειτε Επισης

Samsung: Αναπτύσσει την πρώτη DRAM 24Gb GDDR7 για AI Computing επόμενης γενιάς-Tαχύτητα άνω των 40Gbps
Βραβεύσεις Robotex και MRC Cyprus 2024 στην Τράπεζα Κύπρου
Η Infocredit Group κερδίζει τις εντυπώσεις στο GITEX Global 2024-Με απολυτή επιτυχία η πρώτη μέρα
Kyndryl: Εννέα στα δέκα στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή της εταιρείας τους, αλλά…
Google: Η πρώτη Big Tech που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της
Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών της Κύπρου με την σφραγίδα της Khazna-Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας
Στην κοινοπραξία 1010 COSMOS το διαστημικό έργο CARES του ESA
Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια των δεδομένων με τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει και την οδήγηση (vid)
Ανοίγει το πρώτο Quantum Data Center της IBM στην Ευρώπη-Σε λειτουργία στο Ehningen της Γερμανίας