Ο στόχος που θέτει ο Κεραυνός για τα επιτόκια-Βλέπει κινήσεις από τις τράπεζες

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σήμερα ακόμα μια δράση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά πλαίσιο και σχέδιο δράσης για διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρία του σώματος ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Υπογράμμισε πως «η Kυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας τα κατάλληλα μέτρα για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων και ιδιαίτερα της χρηματοδοτικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Διαβάστε εδώ: Με σχέδια και νέα προϊόντα απαντούν στις αυξήσεις επιτοκίων οι τράπεζες-Όλα όσα ισχύουν

Ελπίδα για μείωση επιτοκίων
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών ή τη φορολόγηση των κερδών τους από την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Κεραυνός είπε πως «το βασικό θέμα είναι να σμικρυνθεί η ψαλίδα μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων».

«Βλέπω μέσα από τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες κάποιες κινήσεις από τις τράπεζες τις οποίες θα συζητήσω μαζί τους στη συνάντηση που είναι καθορισμένη. Θέλω να ελπίζω και θα επιμένω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στον στόχο που έχω ήδη αναφέρει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως η δράση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελείται από δυο σκέλη ή ορόσημα.

Το ένα σκέλος, ανέφερε, «αφορά την υποχρέωση του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ και αφορά πτυχές της διαχείρισης δανείων από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και το σκέλος αυτό έχει εκπληρωθεί, με βάση τις νομοθεσίες που έχουν περάσει».

Το δεύτερο σκέλος, πρόσθεσε, αφορά την εκπόνηση μιας έκθεσης προόδου προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία καταγράφει την εξέλιξη των ΜΕΔ σε σχέση με ενδεικτικούς στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί στα πλαίσια του σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

«Οι δείκτες αυτοί αφορούν τα ΜΕΔ να μην ξεπερνούν το 6% και ο δείκτης των καθαρών ΜΕΔ δηλαδή αφαιρουμένων των προβλέψεων να μην ξεπερνά το 3%», είπε ο κ. Κεραυνός.

Όπως σημείωσε και οι δυο αυτοί δείκτες έχουν ικανοποιηθεί. Βρισκόμαστε στο 5 και αντίστοιχα στο 2% και επομένως το Σχέδιο Ανάκαμψης προχωρά κανονικά και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την κάθε δυνατότητα που της παρέχει.

Οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία πάει καλά
Στις δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός είπε πως «ήδη όπως έχει ανακοινωθεί ο διεθνής Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα BBB και διαμόρφωσε την προοπτική της από σταθερή σε θετική».

«Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται να επιτυγχάνει τη διατήρηση σταθερών δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια και ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα ως προς τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων», πρόσθεσε ο κ. Κεραυνός .

Επεσήμανε, περαιτέρω πως «ο Οίκος τονίζει ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,6% κατά το 2023, και ακόμη αναμένει ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 3%, όπως είναι και οι δικές μας εκτιμήσεις και προβλέψεις, υποστηριζόμενος από την περαιτέρω επέκταση του τουρισμού και των προσπαθειών για διαφοροποίηση της οικονομίας στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι και το προεκλογικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη».

«Επίσης αναφέρει την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν η έκθεση του Οίκου Standard and Poor’s είναι και μια απάντηση προς όσους λένε πως η οικονομία «πάει κατά βαρβάρων», ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «δυστυχώς ο λαϊκισμός περισσεύει σε αυτόν τον τόπο.

Νομίζω ότι για θέματα τα οποία είναι εθνικού συμφέροντος όπως η οικονομία μας πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί και πιο μελετημένοι. Δεν χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε εμείς ότι η οικονομία μας πάει καλά. Το επιβεβαιώνουν οι Οίκοι αξιολόγησης και αυτό νομίζω είναι αρκετό».

Δειτε Επισης

My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών και μια προβληματική… εξίσωση από το ΑΚΕΛ
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP