Dr. Jurg Stucker: Πότε είναι η ιδανική στιγμή για να πωλήσετε την επιχείρησή σας

Για την στρατηγική πώληση μιας επιχείρησης και πώς μπορεί να γίνει με επιτυχία, μίλησε ο Dr. Jurg Stucker, Global Executive Committee Member της Oaklins International και Partner της Oaklins Switzerland, στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Oaklins και είχε ως θέμα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Pralina Experience, όπου οι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις μαζί με επιχειρηματίες και άλλους επαγγελματίες της Κύπρου.

Κατά την παρουσίασή του με τίτλο «Preparing a sale with excellence», ο Dr. Jurg Stucker ανέλυσε θέματα γύρω από τους λόγους για μια στρατηγική έξοδο-πώληση μιας επιχείρησης, τις απαραίτητες προετοιμασίες που πρέπει να προηγηθούν, καθώς και τον χρόνο που απαιτείται κατά τη διαδικασία πώλησης.

«Ο έγκαιρος και αποτελεσματικός σχεδιασμός εξόδου οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια συναλλαγών. Μια επιχείρηση πρέπει να διοικείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να πωληθεί ανά πάσα στιγμή», εξήγησε.

Όπως είπε ο Dr. Jurg Stucker, αν μια εταιρεία δεν είναι προετοιμασμένη για πώληση, τότε χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για αυτό, καθώς απαιτούνται αρκετές διαδικασίες, για παράδειγμα η δημιουργία και το training των νέων ομάδων.

Συμπλήρωσε ότι η καλύτερη περίοδος για πώληση της εταιρείας είναι όταν είναι κερδοφόρα και ειδικότερα μετά από τρία κερδοφόρα έτη, και υπάρχουν καλές προοπτικές για ανάπτυξη.

Σχετικά με τους λόγους για έξοδο, αυτοί μπορεί να είναι είτε στρατηγικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα η πίεση των ανταγωνιστών ή το μικρό μέγεθος μίας επιχείρησης, ή οικονομικοί, όπως για παράδειγμα το restructuring ή όταν προκύψει μια πολύ καλή πρόταση.

Επίσης, ο Dr. Jurg Stucker ανέδειξε την σημασία της καλής εξόδου. Από πλευράς «πωλητή», όπως είπε, μια καλή πρόταση μπορεί να έρθει μόνο μια φορά.

Όπως υπέδειξε, οι στόχοι της πώλησης θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι προτού ξεκινήσει μια διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να έχουν κίνητρα να επιδιώξουν τους ίδιους στόχους με τον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, ο Dr. Jurg Stucker αναφέρθηκε στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της τιμής πώλησης μιας εταιρείας, οι οποίοι είναι οι πιο κάτω:

  • Κακή οικονομική απόδοση.
  • Νομικά και ρυθμιστικά θέματα, π.χ. εκκρεμής δικαστική διαμάχη ή μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
  • Εξάρτηση πελατών, π.χ. πάνω από το 50% των πωλήσεων είναι με έναν πελάτη.
  • Θέματα διαχείρισης, π.χ. Η ομάδα διαχείρισης θεωρείται αδύναμη ή αναποτελεσματική.
  • Παράγοντες αγοράς και του τομέα δραστηριοποίησης π.χ. ύφεση στην αγορά
  • Θέματα που σχετίζονται με due diligence όπως αποκλίσεις οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως.

Δειτε Επισης

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»