Ντίνος Κωνσταντίνου: Ευκαιρίες για κυπριακές εταιρείες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών

Τις δυνατότητες της Κύπρου και τις προοπτικές και ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) παρουσίασε ο Ντίνος Κωνσταντίνου, Partner, Oaklins Latvia κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Oaklins.

Η εκδήλωση που είχε θέμα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές διεξάχθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Pralina Experience στη Λευκωσία, όπου οι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις μαζί με επιχειρηματίες και άλλους επαγγελματίες της Κύπρου.

Ο Ντίνος Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, έκανε αναφορά στην ανακοίνωση της κυβέρνηση που αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και ακαλούθως ανέλυσε το πεδίο στην Κύπρο εστιάζοντας στις ευκαιρίες και το όφελος που παρουσιάζονται.

Αρχικά, έκανε αναφορά στα χαρακτηριστικά των κυπριακών εταιρειών. Όπως είπε, οι πλείστες εταιρείες στην Κύπρο είναι είτε ιδιόκτητες ή οικογενειακές και χαρακτηρίζονται από υπερδανεισμό και αδύναμη οικονομική διαχείριση.

Δίνοντας διάφορα παραδείγματα συγχωνεύσεων και εξαγορών από άλλες χώρες, ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι κυπριακές εταιρείες να αναγνωρίσουν ότι οι ανταγωνιστές τους, ουσιαστικά είναι συναγωνιστές.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους μέχρι πρόσφατα δεν πραγματοποιούνταν συγχωνεύσεις και εξαγορές στο νησί, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. οι ξένες επενδύσεις δεν επιτρέπονταν.
  • Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. συσχετίστηκες με τη λύση του κυπριακού, με την οποία πολλά κεφάλαια περίμεναν να επενδυθούν. Ωστόσο, η μη λύση επέφερε πάγωμα.
  • Το κούρεμα καταθέσεων 2013 έφερε εμπόδια αφού κανένας δεν επένδυε μετά από αυτό.
  • Κακό όνομα της Κύπρο λόγω χρυσών διαβατηρίων.

Πλέον όμως, όπως εξήγησε ο Ντίνος Κωνσταντίνου, το πεδίο στην Κύπρο έχει ξεκαθαριστεί και σήμερα το νησί έχει έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

«Για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις στην Κύπρο συνειδητοποιούν ότι ο ανταγωνιστής είναι μια πολυεθνική εταιρεία» είπε, τονίζοντας ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει.

Ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκαθαρίστηκε ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση. Επίσης, το ότι είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στη θετική εικόνα, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη διαμόρφωση ιδανικού τοπίου για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Άλλαξε η νοοτροπία των μετόχων στις εταιρείες. Σήμερα οι κυπριακές εταιρείες διοικούνται από την 2η και την 3η γενιά και αντιλαμβάνονται ότι η πώληση αποτελεί επιλογή η οποία μπορεί να τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικότερα στο πολυεθνικό περιβάλλον» υπογράμμισε.

Τέλος, κατέληξε στο ότι οι παγκόσμιες συγκυρίες έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ελκυστικό προορισμό με μεγάλες προοπτικές.

  • Oaklins

Η Oaklins εξειδικεύεται στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, στην ανάπτυξη κεφαλαίων, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες χρέους και στις υπηρεσίες εταιρικής χρηματοδότησης, με ένα δυναμικό που ξεπερνά τους 850 επαγγελματίες, σε πέραν των 60 γραφείων στις 45 χώρες.

Δειτε Επισης

Εξαπατούν το κοινό-Επιτήδειοι «χρησιμοποιούν» τον Αντικαρκινικό για να αποσπούν χρήματα με παράνομο τρόπο
Οι εισηγμήνες στην ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ που δεν δημοσιοποίησαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
ΧΑΚ: Αυτές οι εταιρείες δεν υπέβαλαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
Η Finyard υποστηρίζει κυπριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις με δωρεά στο Ίδρυμα «Μικροί Ήρωες»
Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της ΕΚΟ Κύπρου για μοτοσικλετιστές
Νέα στάση για το Waste Wisely Cyprus: Από τις υπεραγορές στο Fork Food Market
ΙδΕΚ: Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για κοινά έργα Ε&Κ μεταξύ Κύπρου, Ιαπωνίας και ευρωπαϊκών χωρών
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Ενημερωτικές ημερίδες ΣΕΛΚ για τα μέλη του-Οι εξελίξεις στον χώρο του επαγγέλματος
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το OPAP Nicosia 3x3