Κ. Ηροδότου: H ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΤΚ και η σχέση παραδοσιακών τραπεζών και fintech

Τη θέση ότι η ψηφιακή πλατφόρμα θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις κυπριακές τράπεζες, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) , Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος σε μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς κάλεσε σε συνεργασία με σκοπό την εγκαινίαση ενός βιώσιμου οικοσυστήματος της χώρας, με τη δύναμη της καινοτομίας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα έχουμε νέα σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΤΚ, η πρώτη φάση της οποίας θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Μειώνεται η αναμονή για τραπεζικές συναλλαγές
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους καλεσμένους του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ACEMPI) σε εκδήλωση που πραγματοποίθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία της ΚΤΚ για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ενσωμάτωσης πελατών για τράπεζες στην Κύπρο.

«Πρόσφατα προχωρήσαμε σε καινοτόμες ιδέες για να απλοποιήσουμε διαδικασίες σχετικές με τη συμμόρφωση για άμεση ανταπόκριση», είπε. «Για να προωθήσουμε τη ψηφιοποίηση και να στηρίξουμε το οικοσύστημα η ΚΤΚ εξέδωσε την προσφορά για την πλατφόρμα», είπε, για να προαναγγείλει πως «σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα». Η πλατφόρμα αναμένεται να μειώσει την αναμονή για τραπεζικές συναλλαγές, μεταξύ πολλών πλεονεκτημάτων για τους πελάτες.

Σε τρεις φάσεις
Σύμφωνα με τον Διοικητή, η πρώτη φάση αφορά στη ψηφιοποίηση και θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Η δεύτερη φάση έχει να κάνει με συνδεσιμότητα, ενώ, η τρίτη φάση αφορά στην κοινοποίηση της πληροφόρησης.

Τόνισε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα από την ΚΤΚ θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις κυπριακές τράπεζες. Στην αρχή θα εφαρμοστεί στον τραπεζικό τομέα και στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών, διευκρίνησε.

Νωρίτερα, ο Διοικητής είπε ότι η συνύπαρξη των παραδοσιακών τραπεζών και της ψηφιακής συναλλαγής είναι μια δυναμική που ενισχύει το μέλλον του οικοσυστήματος. Σε αυτή τη σχέση παραδοσιακών τραπεζών και fintech παρέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σχολίασε.

«Η καινοτομία έχει πάντα τις προκλήσεις της. Ευθύνη μας στην ΚΤΚ είναι να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν αχρείαστα ρίσκα», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Διοικητής ενώπιον του κοινού που δήλωσε το παρών του.

Δειτε Επισης

Επιτυχής αντιμετώπιση προσπάθειας κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της Τρ. Κύπρου-Η επίσημη ενημέρωση
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου-Πόσες και σε τι αφορούν
Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά
Freedom Holding Corp.: Πέμπτη επέτειος της IPO στο NASDAQ με αύξηση κεφαλαιοποίησης και ρεκόρ επιχειρηματικών αποτελεσμάτων