Powered by

Αξιωματούχος της Fed: Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για τον πληθωρισμό

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι έχει σημειώσει «σημαντική» πρόοδο τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της Fed.

Εντός της εβδομάδας, οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα στη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό 22 ετών, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι αναμένουν ότι θα χρειαστεί νέα αύξηση για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που είναι το 2%.

Η απόφαση δεν ανέβαλε τις επιπλέον οικονομικές επιπτώσεις στα εκατομμύρια Αμερικανών που ήδη παλεύουν με τον αντίκτυπο των υφιστάμενων αυξήσεων της Fed στα στεγαστικά και άλλα δάνεια τους.

Αν και η Fed έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού», αυτός παραμένει «πολύ υψηλός», δικαιολογώντας περαιτέρω δράση, δήλωσε το μέλος της Fed, Διοικητής Μισέλ Μπάουμαν σε συνέδριο στο Κολοράντο, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της.

«Συνεχίζω να αναμένω ότι πιθανότατα θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%, έγκαιρα», υπογράμμισε.

Η κ. Μπάουμαν είπε ότι θα ήταν σκόπιμο για την επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια «σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο, αντικατοπτρίζοντας την πρόβλεψη της Fed για μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Μετά από 11 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά, αλλά παραμένει σταθερά κολλημένος πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου τους τελευταίους μήνες λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν τον αγώνα μέσω μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

«Βλέπω έναν συνεχή κίνδυνο οι τιμές της ενέργειας να αυξηθούν περαιτέρω και να αντιστρέψουν μέρος της προόδου που έχουμε δει στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες», προειδοποίησε η κ. Μπάουμαν την Παρασκευή.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να αυξήσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή είναι πολύ αργή», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί