Κώστας Μελάς: Νέες ιδέες για μείωση των ΜΕΔ- «Να αποφεύγονται οι εκποιήσεις με συναίνεση»
InBusinessNews 12:22 - 18 Σεπτεμβρίου 2023
Σε «νέες ιδέες» που θα συμβάλουν στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και τις οποίες θα παρουσιάσει σε συνάντηση που ζήτησε για αυτό το λόγο τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό όσο και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, ο οποίος παράλληλα τονίζει πως με τις διεργασίες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη "γίνεται αντιληπτό ότι οι εκποιήσεις παραμερίζονται".
«Η κεντρική μας ιδέα είναι να βρεθεί τρόπος μέσω των αναδιαρθρώσεων να αποφεύγονται οι εκποιήσεις, με συναίνεση, χωρίς να επηρεάζεται η ισχύουσα νομοθεσία», τονίζει ο κ. Μελάς, ο οποίος παραπέμπει πρώτα στην πραγματοποίηση των συναντήσεων, προτού παρουσιάσει δημόσια τις ιδέες του Συνδέσμου που θα συμβάλλουν στη μείωση των ΜΕΧ.
Αναφέρει επίσης ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ θα ζητήσει και συνάντηση με τις κυριότερες τράπεζες του τόπου, καθώς επίσης και με τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων για παρουσίαση των ιδεών αυτών του Συνδέσμου για μείωση των ΜΕΧ.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο κ. Μελάς είπε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών «να βρεθούν συναινετικές λύσεις για ανακούφιση των δανειοληπτών» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια του Υπουργού είναι επίμονη και έντονη και τον ευχαριστούμε πολύ».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ διαχώρισε την προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από το θέμα της μείωσης των ΜΕΧ, σημειώνοντας πως για το πρώτο θέμα (στήριξη των ευάλωτων ομάδων) «η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ορισμένα μέτρα που επιβάλλεται να υλοποιηθούν το συντομότερο».
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα (μείωσης των ΜΕΧ), ο κ. Μελάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι διαχρονική σταθερή θέση του Συνδέσμου είναι ότι «η μείωση των ΜΕΧ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μακροχρόνιες, βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της ΚτΚ».
«Αφαιρουμένων των υπερχρεώσεων συμφωνείται το νόμιμα οφειλόμενο υπόλοιπο, που με ένα λογικό επιτόκιο ο Δανειολήπτης μπορεί να συνεχίσει να το πληρώνει», και «το δάνειο αυτό αφαιρείται από τη λίστα των ΜΕΧ», εξήγησε.
Πρόσθεσε πως αν υπάρχει δυσκολία εξυπηρέτησης του δανείου, τότε με αναδιάρθρωση το δάνειο μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Το όφελος για το Δανειολήπτη, σύμφωνα με τον κ. Μελά, «είναι ότι φεύγει το άγχος της εκποίησης, αφού θα μπορεί να πληρώνει τη συμφωνηθείσα δόση. Για την Τράπεζα το όφελος θα είναι ότι θα αρχίσει να εισπράττει ρευστό χρήμα», πρόσθεσε.
Εκποιήσεις
Ερωτηθείς για το κατά πόσον γίνονται σήμερα εκποιήσεις, ο κ. Μελάς είπε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «γίνεται αντιληπτό ότι οι εκποιήσεις παραμερίζονται».
«Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για τις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των ΜΕΧ» και «παράλληλα προωθούνται από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων πρωτοβουλίες, αφού προσκαλούν τους δανειολήπτες σε συνάντηση για συζήτηση με σκοπό την εξεύρεση συναινετικών λύσεων ρύθμισης των δανείων τους», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η Themis Portfolio Management Limited («Themis») έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες των σχεδιασμών για αντιμετώπιση των ΜΕΧ οι οποίοι είναι ήδη σε εξέλιξη και κάλεσε τους δανειολήπτες «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται».
Καλοδεχούμενη είναι επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η πρωτοβουλία του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας να καλέσει τους ευάλωτους δανειολήπτες να αποταθούν στην τράπεζα τονίζοντας ότι, ‘είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη…’».
«Με όλες τις πιο πάνω διεργασίες γίνεται αντιληπτό ότι οι εκποιήσεις παραμερίζονται», σημείωσε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μελάς εισηγήθηκε στις συγκεκριμένες τραπεζικές οντότητες να αγκαλιάσουν όλους τους δανειολήπτες και όχι μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες, για τον απλούστατο λόγο, όπως είπε, «ότι όλοι επηρεάζονται από την κρίση των αυξημένων επιτοκίων και της πρωτοφανούς ακρίβειας».
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη σχετικά με την οικονομία όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο κ. Μελάς καταρχήν καλωσόρισε τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία πράγματι θα βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών, όπως είπε, ενώ συμφώνησε με τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων.
«Συμφωνούμε ότι πρέπει να μην υπονομευθεί η κουλτούρα των πληρωμών, ούτε να εμποδιστούν οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα ΜΕΧ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί υπεύθυνη στάση και αλληλοκατανόηση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών».
Ωστόσο, ο κ. Μελάς διαφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπήρχε Πρόταση Νόμου που αποδυνάμωνε το πλαίσιο των εκποιήσεων και πρόσθεσε πως «η γνωστή ως ‘Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ’ και άλλων κομμάτων και βουλευτών δεν απορρίφθηκε από τη Βουλή λόγω ισοψηφίας».
«Η πρόταση Νόμου δεν αποδυνάμωνε ούτε καν άγγιζε το ισχύον πλαίσιο των εκποιήσεων, όπως ισχυριζόταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «η πρόταση αυτή απλά έδινε το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφύγουν στο Δικαστήριο επιζητώντας αποτελεσματική δικαστική προστασία, (όπως επιτάσσουν σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες καθώς και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), εάν και εφόσον υπήρχαν υπερχρεώσεις στα δάνεια τους καθώς και καταχρηστικές ρήτρες στις δανειακές τους συμβάσεις».
«Οι Τράπεζες θα μπορούσαν να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε αυτή τη δικαστική διαδικασία, αφαιρώντας όλες τις υπερχρεώσεις καθώς και τις καταχρηστικές ρήτρες», εξήγησε.
Σημείωσε πως «όλα τα πιο πάνω αποτελούν ξεκάθαρες θέσεις οι οποίες βάζουν τα πράγματα στην πραγματική τους υπόσταση».
Τέλος, αναφερόμενος στο πως προέκυψε το πρόβλημα των ΜΕΧ, ο κ. Μελάς είπε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι αυτό «ως γνωστόν έχει δημιουργηθεί από τον ανεύθυνο υπερδανεισμό που γινόταν με την ανοχή της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας».
«Σαν να μην έφτανε η οικονομική καταστροφή χιλιάδων Κυπρίων λόγω των σκανδάλων του Χρηματιστηρίου και της φούσκας των ακινήτων, ήρθε στη συνέχεια (το 2013) παρ’ ολίγον κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, κούρεμα και η παράνομη ανεξέλεγκτη πώληση αξιογράφων και μετοχών», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «οι Κύπριοι συμπολίτες μας για αρκετά χρόνια ουσιαστικά έμειναν χωρίς λεφτά».
«Δεν αμφιβάλλει κανένας πλέον για τη τραγική θέση που βρίσκονται οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ακρίβειας των αγαθών και υπηρεσιών. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσουν να επιβαρύνουν όλους μας», κατέληξε.