Οι εκποιήσεις και το διακύβευμα της επενδυτικής βαθμίδας

Η θερινή περίοδος και η νηνεμία στο μέτωπο των εκποιήσεων έχουν παρέλθει και ήδη έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν εκ νέου στον ορίζοντα θέσεις, που καταμαρτυρούν προθέσεις.

Πολύ σύντομα, προτού ολοκληρωθεί το πάγωμα των εκποιήσεων πρώτων κατοικιών θα τεθεί στη διάθεση των ευάλωτων δανειοληπτών, που διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός ή εκτός τραπεζικού συστήματος άλλο ένα κυβερνητικό Σχέδιο, αυτό του ενοικίου έναντι δόσης.

Όλα αυτά ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει επαναρχίσει τις εργασίες της που θα κορυφωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, του πρώτου της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο InBusinessNews επαναβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησής του, όπως αυτή είχε εκφραστεί και προ μηνών, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε προτάσεις που αποδυναμώνουν το πλαίσιο εκποιήσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάτι τέτοιο «συνεπάγεται μετατόπιση της επίλυσης του προβλήματος στο διηνεκές, στασιμότητα του ύψους των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και του ιδιωτικού χρέους, εγκλωβισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκτός οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω διάβρωση της προοπτικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, όπως επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τους στρατηγικούς και κακοπληρωτές».

Διαβάστε εδώ: Νίκος Χριστοδουλίδης: Όχι σε μέτρα για τα ΜΕΔ που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών

Στους οικονομικούς κύκλους υπάρχει εκ νέου η ανησυχία καθώς τυχόν αναθέρμανση της συζήτησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων θα έρθει σε μια χρονική συγκυρία πολλών και συσσωρευμένων οικονομικών προκλήσεων, που άρχισαν να επιδρούν σημαντικά στην απόδοση της κυπριακής οικονομίας και αποτυπώνονται στα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα υψηλά δανειστικά επιτόκια και ιδιωτικό χρέος έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την κινητήριο δύναμη της κατανάλωσης, ενώ οι ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας προεξοφλούν νέα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτική των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν εκτός Κύπρου είναι η αναφορά του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη της κυπριακής οικονομίας (ΣΠΟΔ). «Η συνεχιζόμενη επιδείνωση που παρατηρείται στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην ζώνη του ευρώ αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά αβέβαιο Ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας».

Πέραν τούτων το θέμα των εκποιήσεων βρίσκεται μονίμως στην πολιτική ατζέντα σε βαθμό που άτυπα έχει καταστεί θεσμός η συζήτησή του συντηρώντας τις αμφιβολίες. Η εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο ζήτημα της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων και καταγράφεται από τους εξωτερικούς της παρατηρητές/αξιολογητές όπως είναι για παράδειγμα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τουλάχιστον προβληματική.

Στις εκθέσεις τους αποτυπώνονται μονίμως οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ο νόμος των εκποιήσεων στην Κύπρο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, αλλά και οι κίνδυνοι που καραδοκούν από τη μη εφαρμογή του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα πόσο δε μάλλον όταν αυτά διακυβεύουν το αξιόχρεο της χώρας και την επενδυτική βαθμίδα. Οι εποχές του φθηνού δανεισμού έχουν παρέλθει όχι μόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα μιας ενδεχόμενης υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας ή/και των τραπεζών θα είναι μεγάλο και θα το πληρώσουν όλοι.

Την ώρα που οι εξωγενείς κρίσεις πυκνώνουν το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και όχι η τροφοδοσία της αβεβαιότητας, που φράσσει το δρόμο στις προοπτικές ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Επιτυχής αντιμετώπιση προσπάθειας κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της Τρ. Κύπρου-Η επίσημη ενημέρωση
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά
Freedom Holding Corp.: Πέμπτη επέτειος της IPO στο NASDAQ με αύξηση κεφαλαιοποίησης και ρεκόρ επιχειρηματικών αποτελεσμάτων
Οκτώ απαντήσεις για την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών