powered by

Πανεπιστήμιο Τροόδους: Aναγέννηση πέντε ορεινών κοινοτήτων και νέα έκρηξη στον τουρισμό

Νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους, με ταυτόχρονο εμπλουτισμό του τομέα της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης της υπαίθρου αναμένεται να προσφέρει το νέο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή.

Με τη συμβολή του Δικτύου Τροόδους και του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Μεσόγειος», η νέα πανεπιστημιακή μονάδα έρχεται να τονώσει τόσο τον τουριστικό κλάδο όσο και τον τομέα της φιλοξενίας στα ορεινά θέρετρα.

Μετά την αποστολή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας για το όλο εγχείρημα στην υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, απομένει η συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου με τους εμπλεκόμενους φορείς και η προώθηση του έργου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πέντε σχολές και τα πέντε πανεπιστήμια
Στόχος του Πανεπιστημίου Τροόδους, το οποίο θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τη δημιουργία πέντε σχολών σε πέντε κοινότητες, με τη συνεργασία πέντε διαφορετικών πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Το πανεπιστήμιο αναμένεται επίσης να καλύψει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ανάγκες των νέων της ευρύτερης περιοχής Τροόδους. Σημειώνεται ακόμα ότι οι σχολές του είναι πλήρως εναρμονισμένες με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, δηλαδή τα υφιστάμενα Τεχνικά Λύκεια Ομόδους, Λεμύθου, Ευρύχου και Αγρού.

Διαβάστε εδώ: Προ των πυλών το Πανεπιστήμιο Τροόδους-Όλες οι πληροφορίες

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και κοινοτάρχης Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις Πάνω Πλάτρες θα βρίσκεται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, στις κοινότητες Κάτω Πλατρών και Μονιάτη θα δημιουργηθεί η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων (Φιλοξενίας) και Τουρισμού, στον Πεδουλά η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και η Σχολή Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης, στη Γαλάτα η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αγροτική Ανάπτυξη και στην Κυπερούντα η Σχολή Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών Σπουδών.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η συμμετοχή των ελβετικών σχολών Glion, Les Roches και Swiss Hotel Management School, με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Μεσόγειος» για τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. Την ίδια ώρα, το εξ Ελλάδος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Πανεπιστήμιο Catholic University Pope John II (Πάπα Β’) από τη Πολωνία έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών Σπουδών και το University of Life Sciences από την Πολωνία θα επιμεληθεί τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αγροτική Ανάπτυξη. Με εξειδίκευση στην τεχνολογία, το Arab Academy of Science, Technology & Maritime Transport από την Αίγυπτο έχει αναλάβει τη Σχολή Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα ECCC Foundation τη λειτουργία της Σχολής Ψηφιακών Επιστημών και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι θα διαφοροποιεί το Πανεπιστήμιο Τροόδους
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτό που θα διαφοροποιεί το Πανεπιστήμιο Τροόδους από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η εξειδίκευση στην αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη των περιοχών της υπαίθρου. Παράλληλα, το χαμηλό κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές που θα διαμείνουν στις εν λόγω κοινότητες, καθιστούν την περιοχή Τροόδους πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους αντίστοιχους προορισμούς.

«Στόχος είναι να προσελκύσουμε περίπου 100 φοιτητές σε κάθε κοινότητα, οι οποίοι θα δώσουν ζωή με την παρουσία τους στις κοινότητες του Τροόδους, συμπαρασύροντας μαζί τους ένα τουριστικό ρεύμα (συγγενείς, φίλοι)», επεσήμανε ο κοινοτάρχης των Πλατρών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις της περιοχής, τις οποίες μπορούν να καλύψουν οι φοιτητές, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα ή άλλες περιόδους τουριστικής αιχμής.

Τονίζεται ότι μόνο για τις Πλάτρες, στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας και των οικιστικών αναπτύξεων, επίκειται το άνοιγμα 200 θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό

Τι απομένει να γίνει-Η αρωγή του κράτους
Για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με την εγγραφή των σχολών, την εξεύρεση των χώρων διαμονής για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και την εξεύρεση λύσεων για τα θέματα συνδεσιμότητα (σ.σ. έχει γίνει μελέτη για τη σύνδεση όλων των campus με ηλεκτρικό λεωφορείο), απαιτούνται περίπου τρία χρόνια.

Ωστόσο, προκύπτει θέμα με τους χώρους που θα στεγάσουν τις σχολές, με αποτέλεσμα να ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο η παραχώρηση υφιστάμενων κτηρίων. Ουσιαστικά, με την κατάλληλη διαρρύθμιση, το δημοτικό σχολείο Γαλάτας, το δημοτικό Κάτω Πλατρών, το Γυμνάσιο Πεδουλά και το νηπιαγωγείο Κυπερούντας, τα οποία παραμένουν κλειστά, θα μπορούσαν να στεγάσουν τους χώρους διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Τροόδους, με έξοδα του πανεπιστημίου.

Από τους εμπλεκόμενους φορείς, το νέο πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται ως το πρότζεκτ που θα αναγεννήσει το Τρόοδος, φέρνοντας ή επαναφέροντας τους νέους προς τα ορεινά, διανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις τροχοδρομούμενες μεγάλες αναπτύξεις της περιοχής Τροόδους (Βερεγγάρια, Guru, Tree Hotel, Le Platres Chalet).

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου
Διεκδικεί επανεκλογή στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Κύπρος-Το μήνυμα Χατζημανώλη
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Μνημόνιο συνεργασίας CMMI και NIMRD σε ερευνητικούς τομείς-«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο»