H ανάγκη στρατηγικής για επιτυχή μετάβαση των επιχειρήσεων στο υπολογιστικό νέφος

*Γράφει η Γιούλικα Αντωνιάδου, Systems Deployment Consultant στην Capacitor Partners

Αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πλέον η χρήση της γνωστής και ως cloud computing, τεχνολογίας του υπολογιστικού νέφους. Είτε σε ολική είτε υβριδική μορφή.

Όπως παρουσιάστηκε και στο φετινό Digital Cyprus Survey, στα πλαίσια σχετικής έρευνας που διεξήγαγαν, το CITEA, η IMR και η Capacitor Partners, το 92% των Κυπριακών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, σχεδιάζουν να μεταβούν σε υποδομές υπολογιστικού νέφους.

Τι ακριβώς εννοούμε όμως με τον όρο cloud computing, ποια είναι τα προτερήματα και, ποιες οι προκλήσεις για μια επιχείρηση, ποια η κατάλληλη στρατηγική για την μετάβαση σε τεχνολογία νέφους;

Η τεχνολογία νέφους είναι η παροχή, μέσω διαδικτύου, υπολογιστικών υπηρεσιών π.χ. συστήματα λογισμικού καθώς και πόρων, δηλαδή υποδομών, βάσεις δεδομένων κ.α. Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί καταλυτικά για την αυτοματοποίηση και ασφάλεια, επιφέρει ευελιξία στις λειτουργίες τους και δημιουργεί νέες προοπτικές.

Το κύριο προτέρημα της τεχνολογίας νέφους, όπως παρατηρήσαμε και κατά την διάρκεια της πανδημίας, είναι η εξ αποστάσεως πρόσβασης σε υπηρεσίες και υποδομές η οποία καθίσταται εφικτή με την χρήση εφαρμογών που είναι γνωστές ως “software as a service”.

Ταυτόχρονα, τα κόστη μειώνονται, αφού η χρήση αυτών των εφαρμογών γίνεται με την δημιουργία μοντέλων πληρωμής υπηρεσιών τα οποία διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Επομένως, η ανάγκη αγοράς εξοπλισμού και συντήρησης δεν υπάρχει πλέον και η επιχείρηση πληρώνει μόνο για τα απαραίτητα.

Έτσι, οι επιχειρήσεις αποκτούν επεκτασιμότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία, οι οποίες τους επιτρέπουν να κλιμακώσουν και να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητες τους ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και να αντισταθούν με επιτυχία στις απρόβλεπτες μελλοντικές μεταβολές της.

Παρόλα αυτά, η μετάβαση στην τεχνολογία νέφους δεν είναι απλή και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προκλήσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα της Statista, το 82% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η διαχείριση των δαπανών που αφορούν την τεχνολογία νέφους αποτελεί σημαντική πρόκληση για αυτούς.

Επίσης, η ασφάλεια και διακυβέρνηση ευαίσθητων δεδομένων, αλλά και η έλλειψη πόρων/εξειδίκευσης, είναι κάποιες από αυτές, με την τελευταία να αποτελεί συχνό φαινόμενο παγκοσμίως όπως και στην Κύπρο.

Μπορεί το 92% των Κυπριακών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν να έχουν δηλώσει πρόθεση μετάβασης σε τεχνολογίες νέφους, ωστόσο μόνο το 59% προτίθεται να επενδύσει στη συνεχή μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου τους και μόνο το 63% στην συνεργασία με εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Συνεπώς, για να επωφεληθεί μια επιχείρηση από τα παραπάνω προτερήματα στον μέγιστο βαθμό, το υπολογιστικό νέφος πρέπει να υιοθετηθεί σωστά. ‘Οπως αναφέρεται και σε έρευνα της McKinsey, για να στεφθεί με επιτυχία ο ψηφιακός μετασχηματισμός που αφορά τεχνολογίες νέφους, πρέπει να συνυπάρχουν τα εξής:

● Δέσμευση και στήριξη από τα ανώτερα/διοικητικά στελέχη της επιχείρησης.

● Ευελιξία στις συνεργασίες για αποφυγή εγκλωβισμού με ένα προμηθευτή και μια τιμολογιακή πολιτική.

● Σωστός σχεδιασμός και στρατηγική μετάβαση, βασισμένα στις ανάγκες για ολική ή υβριδική μορφή της τεχνολογίας νέφους (όπου οι υποδομές on-premise και cloud συνδυάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα).

● Διασφάλιση της συμβατότητας των εφαρμογών του προηγούμενου συστήματος στην νέα υποδομή.

● Ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού.

● Βηματική προσέγγιση, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια επαναληπτική διαδικασία στην οποία χτίζουμε και όχι μια εφάπαξ προκαθορισμένη αλλαγή.

Η μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος δεν είναι προσδοκία του μέλλοντος, αλλά στρατηγική ενέργεια του παρόντος, η οποία επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο μιας επιχείρησης, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας του προσωπικού της ή υποδομών ‘on premise’. Στα λόγια του γνωστού τεχνολόγου Paul Maritz “Cloud is about how you do computing, not where you do computing”.

Η Capacitor Partners βρίσκεται δίπλα στην επιχείρηση σας για να χαράξει την τεχνολογική σας στρατηγική, και να συντονίσει την υλοποίηση της με επιτυχία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων οργανισμών της χώρας μας σε θέματα στρατηγικής, ψηφιακού μετασχηματισμού και διαχείρισης προϊόντων (product management), η Capacitor Partners αποτελεί κορυφαία επιλογή στην αναδιαμόρφωση και μετασχηματισμού λειτουργιών και δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου κατάλληλο για την επιχείρηση σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο hi@capacitorpartners.com ή στο 7000 3736

Yioulika Antoniades, Systems Deployment Consultant - Capacitor Partners yioulika@capacitorpartners.com

Δειτε Επισης

Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
TechIsland Summit 2024: Προωθώντας ένα τεχνολογικό μέλλον για την Κύπρο