Ε. Αναστασιάδης: Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, το ΓεΣΥ και η ενδεχόμενη φυγή επενδύσεων

Από το ξεκίνημα του ΓεΣΥ, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) κράτησε στάση θετική. Αναγνωρίζοντάς το ως μια σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση, της οποίας η υλοποίηση αποτελεί ευλογία για τον τόπο, θεωρεί πως στην αρχή του δρόμου καθώς βρίσκεται, αλλά και στην πορεία, θα πρέπει να παρακολουθείται και να προσαρμόζεται αναλόγως.

«Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ Ευάγγελος Αναστασιάδης στους αρμοδίους του ΓεΣΥ, προτάσσοντας την αρμονική συνύπαρξη κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης ως τη σωστή λύση προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε στο πλαίσιο του αφιερωμάτος για τις προκλήσεις του τομέα της υγείας στην Κύπρο, που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού IN Business.

Ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης υγείας επιδεικνύει ανθεκτικότητα και σταθεροποίηση στους αριθμούς κατά τη συνύπαρξή του με το ΓεΣΥ. Πριν από αυτό, οι ασφαλιζόμενοι ανέρχονταν στις 275.000. Με την εισαγωγή του μειώθηκαν σε 230.000 και σήμερα αγγίζουν τις 240.000.

Αν υπολογίσει κανείς ότι ο σημερινός αριθμός αντιπροσωπεύει πέραν του 25% του πληθυσμού της χώρας μας, θα αντιληφθεί την πρόσθετη αξία που αναγνωρίζουν οι πολίτες στην ιδιωτική ιατρική και κατά προέκταση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

«Αυτό πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία, η οποία εκούσια ή ακούσια, προωθεί ένα μονοπωλιακό σύστημα υγείας, το οποίο στραγγαλίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της υγείας», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης.

Προσθέτει, μάλιστα, πως η ανεξέλεγκτη διόγκωση του γενικού συστήματος υγείας με ένταξη όλων σχεδόν των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της χώρας, οδηγεί το σύστημα με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση:

«Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ούτε μια κλίνη εκτός ΓεΣΥ, χάνεται η εναλλακτική επιλογή γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη, ξένους-επενδυτές ή άλλους-αλλά και μη δικαιούχους. Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης φυγής επενδύσεων».

Μπορεί το γενικό σχέδιο υγείας να αποτελεί μια νέα μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, όμως παρόμοια λειτουργούν και σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες. Σε καμία από αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χάθηκε η ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Αντιθέτως, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της, καθώς συν τοις άλλοις, συνέβαλε στη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ η συνύπαρξη με την κρατική ασφάλιση αποδείχθηκε ότι προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό:

«Καθώς το κόστος των υπηρεσιών υγείας συνεχώς ανεβαίνει, τα δημόσια νοσηλευτήρια υπολειτουργούν και οι ουρές αναμονής αυξάνονται, είναι ξεκάθαρο πως η αρμονική συνύπαρξη των δύο συστημάτων είναι η σωστή οδός».

Την ίδια ώρα, η καθημερινή πρακτική είναι που καθορίζει ότι ένα κρατικό σύστημα υγείας λειτουργεί σε αυστηρά πλαίσια, παρέχοντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους δικαιούχους του, μέσα από μια νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση.

Απ' ’κει και πέρα, η ιδιωτική ιατρική συμπληρώνει το πάζλ, προσφέροντας ό,τι δεν παρέχεται από το κρατικό σύστημα, εξυπηρετώντας αυτούς που δεν είναι δικαιούχοι ή αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία.

«Στη βάση όλων αυτών, ως ΣΑΕΚ έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους αρμόδιους και σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειές μας.

Με τις εισηγήσεις μας καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε να δούμε ένα κράτος, μακριά από δογματισμούς, να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις μιας βιομηχανίας, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα δεκάδες εκατομμύρια, ανακουφίζοντας τον ήδη διογκωμένο κρατικό προϋπολογισμό.

Η ιδιωτική ασφάλιση, απλώς, λέει στην κρατική ‘αφήστε μας να σας βοηθήσουμε’».

Δειτε Επισης

ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εκπαίδευση για όσους φροντίζουν άτομα με alzheimer και άλλα είδη άνοιας
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Έναρξη β’ κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Στιγμές χαρές και συγκίνησης χάρισε σε χιλιάδες φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Coca-Cola
Τι προμηνύει το μέλλον της λογιστικής από τη σκοπιά γνωστών CEO
ΕΒΕ Λευκωσίας: Νέος γραμματέας-διευθυντής ο Ανδρέας Α. Αντωνιάδης
Η Purpose Communications ανακοινώνει την έναρξη του 2ου κύκλου της Purpose Academy
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Grantxpert-Team Building Workshop: Ενδυνάμωση ομαδικότητας και συνεργασίας