powered by

Σημαντική νέα επιτυχία του Frederick Research Center στον τομέα της έρευνας

Τη χρηματοδότηση προτάσεών τους για ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών εξασφάλισαν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) δύο μέλη του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick. Με επικεφαλής οργανισμό το Frederick Research Center (FRC), ο Καθηγητής Συμεών Νικολάου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χάρης Χαραλάμπους πέτυχαν σημαντική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών στο πλαίσιο της προκήρυξης Small Scale Infrastructures. Συνολικά το ΙδΕΚ δέχτηκε 84 προτάσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και οργανισμούς. Από αυτές, εξασφάλισαν χρηματοδότηση μόλις οι επτά προτάσεις. Ως εκ τούτου, το FRC ως συντονιστής φορέας πέτυχε χρηματοδότηση σε ποσοστό 29% αυτών των προτάσεων, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο του ερευνητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Frederick.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Καθηγητή Νικολάου και στον Δρα Χαραλάμπους για τη σημαντική τους επιτυχία, στην οποία αντανακλάται η υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του ερευνητικού τους έργου αλλά και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Frederick Research Center ώστε να παραμένουν από τους βασικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το εσωτερικό ποσοστό επιτυχίας του FRC σε αυτή την πολύ ανταγωνιστική πρόσκληση του ΙδΕΚ ήταν 25%!», αναφέρει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Αλέξης Ονουφρίου.

Ο Καθηγητής Συμεών Νικολάου, επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας Antennas and Microwaves Group, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ για το έργο «LARISSA-6G – Κεραίες υγρής κατάστασης και μικροφλουιδικά επαναδιατασσόμενες έξυπνες επιφάνειες για 6G επικοινωνίες». Στόχος του έργου LARISSA-6G είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων ερευνητικών εγκαταστάσεων των ερευνητικών ομάδων Antennas and Microwaves Group στο Frederick Research Center και στο Κέντρο ΙΡΙΔΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου με έναν υψηλής τεχνολογίας 3D εκτυπωτή ηλεκτρονικών. Ο ερευνητικός σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση και πειραματική αξιολόγηση ρευστών κεραιών για αναδιαμορφώσιμες ευφυείς επιφάνειες με τη χρήση καναλιών όπου θα ρέουν αγώγιμα ρευστά υλικά. Οι αναδιαμορφώσιμες ευφυείς επιφάνειες (Reconfigurable Intelligent Surfaces – RIS) είναι μια τεχνολογία που μπορεί δυνητικά να ξεπεράσει τα προβλήματα απωλειών και παρεμπόδισης ακτινοβολίας που σχετίζονται με επικοινωνίες χιλιοστομετρικών κυμάτων (B5G/6G) προσφέροντας κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον ασύρματης διάδοσης. Το LARISSA-6G θα διερευνήσει τη χρήση καναλιών με ρευστά υλικά για την υλοποίηση μεταεπιφανειών (MSF) ως υποψήφιες λύσεις για συστήματα RIS.

O Δρ Χάρης Χαραλάμπους είναι επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας CyIRG (Cyprus Ionospheric Research Group). Η πρότασή του με τίτλο «CYRISSA - κυπριακό ιονοσφαιρικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας», εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, με βασικό στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας στο πεδίο της μελέτης και παρατήρησης της ιονόσφαιρας και του διαστημικού καιρού μέσα από την εγκατάσταση ενός σύγχρονου SuperDARN (Super Dual Auroral Radar Networκ) στην Κύπρο. Χάρη στη θέση που κατέχει η Κύπρος στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, το πεδίο παρατήρησης του SuperDARN θα καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα των περιοχών της κεντρικής και βορειότερης Ευρώπης, καθιστώντας έτσι την τοποθέτησή του στην Κύπρο ιδανική για την ανάπτυξη συνεργειών με γειτονικά κράτη και ευρωπαϊκά ινστιτούτα, άλλα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και με πληθώρα επιστημονικών οργάνων μέτρησης όπως τα ιονοσφαιρικά ραντάρ κάθετης ραδιοβόλισης, οι GNSS σταθμοί, τα μαγνητόμετρα και τα συστήματα LOFAR (Low Frequency Array) και EISCAT (European Incoherent Scatter Scientific Association). Συνεργάτες σε αυτό το έργο είναι ο Cyprus Space Exploration Organisation (CSEO) και η εταιρεία Cloudwater Ltd.

Σημειώνεται ότι άλλες δύο προτάσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης Strategic Infrastructure του ΙδΕΚ, με συντονιστή φορέα το Frederick Research Center για ανάπτυξη Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών και μία τρίτη όπου είναι βασικός ερευνητικός συνεργάτης, έχουν αξιολογηθεί από επιστημονικές επιτροπές και έχουν επιλεγεί για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης.

Το ερευνητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Frederick έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες παραγωγής επιστημονικής γνώσης στην Κύπρο, όπως φαίνεται από αξιόπιστες αναλύσεις, και εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την άντληση και αξιοποίηση κονδυλίων μέσα από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Μέσα στην τελευταία δεκαετία συμμετείχε σε περισσότερα από 200 ερευνητικά έργα και έχει αναπτύξει εργαστήρια αιχμής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του, πολλά από τα οποία διαπρέπουν διεθνώς. Η Μηχανική, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Περιβάλλον, οι Επιστήμες της Υγείας, η Εκπαίδευση και τα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δραστηριοποίησης των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Frederick.

-ΤΕΛΟΣ-

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service

T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. ad.mem@frederick.ac.cy

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στην 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια κατατάχθηκε στην 100ή θέση.

Δειτε Επισης

Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)
12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Περισσότεροι από 30 εργοδότες σας περιμένουν στο 3o Job Fair
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας