Η δικαστική αναμόρφωση στο Ισραήλ ωθεί τις εταιρείες στην Κύπρο
InBusinessNews 06:30 - 05 Αυγούστου 2023
Μετά την πρόσφατη ψήφιση νόμου από το κοινοβούλιο του Ισραήλ σχετικά με την δικαστική αναμόρφωση, αναμένεται ότι η Κύπρος θα καταστεί η κύρια επιλογή για τις ισραηλινές εταιρείες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν.
Η νέα νομοθεσία ουσιαστικά καταργεί μια ρήτρα «λογικότητας» που επιτρέπει στο μη εκλεγμένο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ να ακυρώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Αρκετές κορυφαίες ισραηλινές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές είναι η eToro, η Plus500 και η Globe lnvest.
Μιλώντας στο CBN, ο Nick Νικολάου, Partner, Assurance, EY Cyprus, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σχετικά με την ισραηλινή επιχειρηματική σκηνή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα παρακινήσουν περισσότερες εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο.
«Φαίνεται να υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας στην επιχειρηματική κοινότητα στο Ισραήλ λόγω των νέων αλλαγών που έχουν ψηφιστεί στη νομοθεσία, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα επηρεάσει θετικά την Κύπρο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Nick Νικολάου.
Πρόσθεσε ότι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Κύπρος ήδη έθετε τις βάσεις για να καταστεί το νησί «tech valley», ήταν ήδη σε εξαιρετική θέση να προσελκύσει ισραηλινές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εδραιώσουν παρουσία στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Nick Νικολάου, αυτό το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας.
Σημείωσε παράλληλα, η Κύπρος, εκτός του ότι κατάφερε να γίνει τεχνολογικός κόμβος, προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη για τις ισραηλινές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών και το ότι αποτελεί μια πύλης προς την Ευρώπη.
«Η Κύπρος είναι ένας εύκολος προορισμός για τις οικογένειές τους. Απέχει μόλις 40 λεπτά. Μπορούν να μείνουν εδώ για τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα και να επισκέπτονται το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο», είπε ο Nick Νικολάου.
«Επίσης, κρίσιμης σημασίας είναι η σταθερή συνεργασία που έχουν αναπτύξει Κύπρος και Ισραήλ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μια υγιής πολιτική σχέση και στενοί πολιτιστικοί δεσμοί διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στο να γίνει η Κύπρος μια εξαιρετική επιλογή», πρόσθεσε.
Ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει προς το παρόν συγκεκριμένα ονόματα, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει ήδη ακούσει για εταιρείες τεχνολογίας από το Ισραήλ που έχουν εκφράσει την επιθυμία να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πώς υπάρχει ενδιαφέρον τουλάχιστον από μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αθλητικής τεχνολογίας. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες εταιρείες σε τομείς από agritech έως ιατρική τεχνολογία (medical technology).
«Ναι, έχουν και άλλες επιλογές, μπορεί να εξετάσουν την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτούς. Θα έλεγα ότι είναι η πρώτη επιλογή», υπογράμμισε.
Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται στο Ισραήλ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με τελική ψηφοφορία 64-0 στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με κάθε μέλος του συνασπισμού να ψηφίζει υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν εγκαταλείψει την ολομέλεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Benjamin Netanyahu, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια αναγκαία δημοκρατική πράξη που θα επέστρεφε ένα μέτρο ισορροπίας μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης». Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ωστόσο, συμφώνησε επίσης να συζητήσει, στις 12 Σεπτεμβρίου, τις αναφορές για την κατάργηση του πρόσφατα επικυρωμένου νομοσχεδίου.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αρκετές startups και άλλες εταιρείες στο Ισραήλ είχαν ήδη αρχίσει να διερευνούν επιλογές μετεγκατάστασης, με την Κύπρο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κύριες επιλογές.
Σχεδόν το 70% των ισραηλινών startups έλαβαν μέτρα
Όπως αναφέρει το Reuters, η Start-Up Nation Central, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδέει την ισραηλινή καινοτομία με τον υπόλοιπο κόσμο, για να βοηθήσει διεθνείς οντότητες να επιλύσουν παγκόσμιες προκλήσεις, πραγματοποίησε σχετική έρευνα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σχεδόν το 70% των ισραηλινών startups είχαν ήδη λάβει μέτρα για τη μετεγκατάσταση τμημάτων της επιχείρησής τους εκτός Ισραήλ.
Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε από επαγγελματίες που εκπροσωπούν 521 εταιρείες, ανέφερε ότι το 68% των ισραηλινών startup εταιρειών «έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ενεργά νομικά και οικονομικά μέτρα, όπως ανάληψη αποθεμάτων μετρητών, αλλαγή έδρας εκτός Ισραήλ, μετεγκατάσταση εργαζομένων και απολύσεις», ανέφερε το Reuters.
Επιπλέον, το 22% των εταιρειών δήλωσαν ότι είχαν διαφοροποιήσει τα αποθέματα μετρητών εκτός Ισραήλ και το 37% των επενδυτών λένε ότι οι εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν αποσύρει μέρος των ταμειακών τους αποθεμάτων και τα μετέφεραν στο εξωτερικό, και όλα αυτά πριν καν η νομοθεσία ψηφιστεί.
Έτσι, η Κύπρος φαίνεται ότι έχει προσελκύσει την προσοχή περισσότερων ισραηλινών εταιρειών που θέλουν να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους.