Στάσιμη η γερμανική οικονομία, ενισχύονται οι ανησυχίες

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο φέτος, όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας τις δυσοίωνες προοπτικές της χώρας, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη επιβράδυνση της βιομηχανίας και τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν την ίδια ένδειξη και ήταν σύμφωνα με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet.

Η Γερμανία εξήλθε επισήμως από την ύφεση στην οποία είχε περιέλθει γύρω στις αρχές του έτους, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (τεχνικός ορισμός της ύφεσης).

Η γερμανική οικονομία στηρίχθηκε στη βελτίωση της κατανάλωσης και στην αύξηση των επενδύσεων, αλλά οι εξαγωγές - βασικός συντελεστής του γερμανικού ΑΕΠ - μειώθηκαν ελαφρώς.

Τα στοιχεία δεν θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δίνουν μάχη με πολλές οικονομικές «πυρκαγιές».

Αυτές περιλαμβάνουν τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό που άρχισε να αυξάνεται όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τις ισχνές εξαγωγές, καθώς βασικές εμπορικές αγορές όπως η Κίνα αντιμετωπίζουν προβλήματα, την αδυναμία στη μεταποίηση και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων.

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης, την αναγκαία μάχη (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κατά του πληθωρισμού και την αποδυνάμωση σημαντικών παγκόσμιων οικονομικών εταίρων", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ, ωστόσο, επέμεινε ότι, στην εγχώρια οικονομία, οι "πρώτες ακτίνες ελπίδας" άρχισαν να γίνονται ορατές.

"Τα καθαρά εισοδήματα αυξήθηκαν πρόσφατα ελαφρώς σε πραγματικούς όρους, η ιδιωτική κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται", είπε.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι