Powered by

Συρρικνώνεται η οικιστική βιομηχανία στη Γερμανία

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η υποχώρηση της γερμανικής οικιστικής βιομηχανίας, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να εκφράζουν δυσφορία για τις μειωμένες παραγγελίες στον τομέα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, το ποσοστό των εταιρειών που αντιμετωπίζουν έλλειψη παραγγελιών τον φετινό Ιούλιο αυξήθηκε στο 40,3%, σε σύγκριση με 34,5% τον προηγούμενο μήνα και μόλις 10,8% τον Ιούλιο του 2022.

«Εξελίσσεται μια καταιγίδα. Ύστερα από πολλά χρόνια επέκτασης, τα υψηλά επιτόκια και η δραστική αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος πνίγουν τις νέες εργασίες», δήλωσε ο Κλάους Βολχράμπε, επικεφαλής των ερευνών τοu Ifo.

Παράλληλα, το ποσοστό των κατασκευαστικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν ακύρωση παραγγελιών υποχώρησε κάτω στο 18,9% τον Ιούλιο, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 3,1%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Αν και πολλές εταιρείες διατηρούν τις δραστηριότητές τους μέσω εκτέλεσης καθυστερημένων παραγγελιών, ωστόσο το Ifo δήλωσε ότι η έρευνα κατάδειξε πως το 10,5% των εταιρειών του τομέα, διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Εξάλλου, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα, κατέδειξαν μείωση 27% στις άδειες οικοδομής για διαμερίσματα στη Γερμανία κατά το πρώτο μισό του έτους, καθώς το κατασκευαστικό κόστος αυξάνεται, ενώ αυξάνονται και τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων