Έμιλυ Γιολίτη: Οι λόγοι που καθιστούν την Κύπρο ελκυστική επιλογή για trusts

Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος – ιδιαίτερα μετά το Brexit - θεωρείται μια καλή επιλογή όσον αφορά τα εμπιστεύματα (trusts) εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Anemi Trustees, Έμιλυ Γιολίτη. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα εμπιστεύματα μπορούν να προσφέρουν και μία απρόσκοπτη λύση διαδοχής, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η ταλαιπωρία και τα έξοδα διαθήκης.

Η Έμιλυ Γιολίτη είναι ιδιαίτερα γνωστή στην κυπριακή επιχειρηματική σκηνή κυρίως λόγω της καριέρας της ως δικηγόρος αλλά και καθότι στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, Εκτός από την Anemi Trustees, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το Maison Anemi, ένα πρωτότυπο για τα κυπριακά δεδομένα concept store.

Σε συνέντευξή της στην έκδοση “2023 The Cyprus Journal of Wealth Management” αναφέρεται στα δύο εμπορικά σήματα που έχει δημιουργήσει.

Ασχολείστε με δύο πολύ διαφορετικούς τομείς, που συνδέονται με το εμπορικό σήμα “Anemi”. Αρχικά, ποιες είναι οι δραστηριότητες της Anemi Trustees;

Η Anemi Trustees είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες δημιουργίας και διαχείρισης εμπιστευμάτων (trusts). Υπηρεσίες διαχείρισης και σχεδιασμού περιουσίας επίσης προσφέρονται μέσω σχεδιασμού διαδοχής, συνέχισης, διατήρησης κεφαλαίου και επένδυσης εισοδημάτων.

Η Κύπρος έχει αποκτήσει ισχυρή φήμη ως δικαιοδοσία στην οποία μπορούν να συσταθούν εμπιστεύματα (trusts). Γιατί η Κύπρος θεωρείται καλή επιλογή όσον αφορά τα εμπιστεύματα (trust);

Μετά το Brexit, η Κύπρος είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες δικαιοδοσίες κοινού δικαίου εντός της Ε.Ε., οπότε αποτελεί φυσική επιλογή για έναν υποψήφιο ιδρυτή που αναζητά μια ρυθμισμένη και συμβατή με την Ε.Ε. δικαιοδοσία εμπιστευμάτων.

Πολλές δικαιοδοσίες αναγνωρίζουν σήμερα τα εμπιστεύματα και έχουν εφαρμόσει τη Σύμβαση της Χάγης για το εφαρμοστέο δίκαιο στα εμπιστεύματα και για την αναγνώρισή τους, αλλά λίγες προσφέρουν το ίδιο το προϊόν καθώς οι περισσότερες δικαιοδοσίες αστικού δικαίου είναι πιο έμπειρες στα ιδρύματα.

Η Κύπρος είναι φορολογικά διαφανής, κάτι που σημαίνει ότι κάθε εισόδημα που εισρέει σε ένα εμπίστευμα θα αντιμετωπίζεται σαν να μην υπήρχε καθόλου το εμπίστευμα (το εμπίστευμα είναι μια σχέση και δεν έχει ξεχωριστή νομική προσωπικότητα), αλλά, ταυτόχρονα, τα περιουσιακά στοιχεία που τοποθετούνται σε ένα εμπίστευμα προστατεύονται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως απαιτήσεις πιστωτών ή διαδικασίες διαζυγίου.

Είναι σημαντικό ότι τα εμπιστεύματα στην Κύπρο μπορούν να προσφέρουν μια απρόσκοπτη λύση διαδοχής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται διαθήκη και τα περιουσιακά στοιχεία που τοποθετούνται σε εμπίστευμα συνεχίζουν να κατέχονται για λογαριασμό των καθορισμένων δικαιούχων χωρίς την ταλαιπωρία και τα έξοδα της διαθήκης.

Πώς διατηρείτε το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των πελατών σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερη διαφάνεια;

Αποτελεί ιστορικό στόχο παγκόσμιων οργανισμών, όπως των G7, της Ε.Ε., της Παγκόσμιας Τράπεζας, του OECD και της FATF, να αποδομήσουν δομές εταιρειών και εμπιστευμάτων προκειμένου να προσδιορίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Αν και στην πλειονότητά τους αυτές οι δομές είναι απολύτως νόμιμες, παραμένει ο κίνδυνος ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να κρύψουν παράνομα έσοδα, να ξεπλύνουν χρήμα και να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία.

Τα μητρώα εταιρειών και εμπιστευμάτων, όπως λειτουργούν σήμερα, εξαλείφουν αυτόν τον κίνδυνο. Έτσι, κατά τη σύσταση ενός εμπιστεύματος, υποβάλλουμε στη ρυθμιστική αρχή όλες τις σχετικές πληροφορίες για τα μέρη του. Το μητρώο δεν είναι ανοικτό για πρόσβαση από το ευρύ κοινό - ορθώς, κατά τη γνώμη μου - διότι αυτό θα σήμαινε σημαντική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς (σημειώστε ότι ορισμένοι δικαιούχοι μπορεί να διαμένουν σε χώρες όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απαγωγής για λύτρα).

Έτσι, έχει επιτευχθεί - και πρέπει να διατηρηθεί - μια περίπλοκη ισορροπία μεταξύ της διαφάνειας και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή (και την ασφάλεια).

Εκτός από το όνομα, ο μόνος προφανής σύνδεσμος μεταξύ του Anemi Trustees και του καταστήματος Maison Anemi φαίνεται να είναι το γεγονός ότι και οι δύο απευθύνονται σε εύπορους πελάτες. Τι σας ενέπνευσε λοιπόν να ανοίξετε το κατάστημα και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Maison Anemi;

Θα διαφωνήσω ότι είτε η Anemi Trustees είτε το Maison Anemi απευθύνονται αποκλειστικά σε εύπορους πελάτες!

Συχνά είναι πολύ πιο οικονομικό και σίγουρα πιο αποδοτικό από άποψη χρόνου για κάποιον να συστήσει ένα εμπίστευμα και να διευθετήσει τα ζητήματα διαδοχής και κληρονομιάς με αυτόν τον τρόπο από το να συντάξει μια διαθήκη και να ασχοληθεί με τις περιπλοκές πιθανές κληρονομικές διαμάχες.

Ένα εμπίστευμα δεν υπόκειται σε διαθήκη επειδή τα περιουσιακά στοιχεία που τοποθετούνται σε αυτό έχουν ήδη περιέλθει στον διαχειριστή και ο αποθανών (ο ιδρυτής) δεν χρειάζεται πλέον να τα μεταβιβάσει στους δικαιούχους του, όπως θα γινόταν με μια διαθήκη.

Ο διαχειριστής θα έχει συχνά αναφορά σε επιστολή των επιθυμιών του ιδρυτή και με αυτόν τον τρόπο, οι προθέσεις του ιδρυτή μπορούν να γίνουν πλήρως σεβαστές. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι, χωρίς εμπίστευμα (είτε με διαθήκη είτε πεθαίνοντας εξ αδιαθέτου), ένα πρόσωπο που κατοικεί στην Κύπρο υπόκειται στους νόμους περί αναγκαστικής κληρονομιάς (δηλαδή πρέπει να αφήσει ορισμένα τμήματα της περιουσίας του σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειάς του είτε το επιθυμεί είτε όχι), όλο και περισσότεροι Κύπριοι στρέφονται προς τα εμπιστεύματα για να διευθετήσουν την περιουσία τους απρόσκοπτα και με τον τρόπο που αντικατοπτρίζει τις πραγματικές τους επιθυμίες.

Όσον αφορά το Maison Anemi, αυτός ο εννοιολογικός χώρος έχει προσφορές για ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών και σίγουρα δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εύπορους.

Πόσο ισχυρή είναι η αγορά για τα πολυτελή εμπορικά σήματα στην Κύπρο; Σχεδιάζετε να ανοίξετε καταστήματα και σε άλλες πόλεις;

Δραστηριοποιούμαστε στην πώληση πολυτελών μάρκων, αλλά όχι αποκλειστικά. Έχουμε μια επιλογή από μάρκες που αγαπάμε και πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύουν τον πελάτη της Anemi, από casual beachwear μέχρι βραδινά ρούχα.

Υπάρχει μια ισχυρή αγορά στην Κύπρο για τις μάρκες πολυτελείας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Η Λεμεσός, ειδικότερα, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να την επισκεφθούν, να επενδύσουν ή να φέρουν τις οικογένειές τους για να εγκατασταθούν εδώ. Τα άτομα προσελκύονται από την ολόχρονη ηλιοφάνεια, τα καλά σχολεία, τις προσφορές ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, την ασφάλεια για να μεγαλώσει μια οικογένεια εδώ και τις απαράμιλλες εγκαταστάσεις - εστίαση, ξενοδοχεία, λιανικό εμπόριο και τώρα τυχερά παιχνίδια - που έχει να προσφέρει η Λεμεσός για μια πόλη αυτού του μεγέθους.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια δυναμική και ζήτηση πολυτελείας την οποία προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε.

Μας έχουν προσεγγίσει για να επεκτείνουμε την ιδέα σε άλλες πόλεις (ακόμη και χώρες), αλλά αυτό δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε ενεργά αυτή τη στιγμή.

*Το πιο πάνω αποτελεί μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο “2023 The Cyprus Journal of Wealth Management”. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

*Φωτογραφία: Giorgos Charal

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα