Powered by

Νορβηγός αξιωματούχος: Η κλιματική αλλαγή εκτινάσσει τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής του γιγαντιαίου κρατικού επενδυτικού ταμείου ταμείου της Νορβηγίας είπε την Τετάρτη ότι θα ήταν «αρκετά δύσκολο» να πέσει ο πληθωρισμός εξαιτίας της επίμονης ανοδικής τάσης που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο παλεύουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, παρά τις πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να πέσει ο παγκόσμιος πληθωρισμός», είπε ο Nicolai Tangen, CEO της Norges Bank Investment Management.

Επιπρόσθετα με αυτή την τάση, «το νέο είναι οι κλιματικές επιπτώσεις, δηλαδή η σύνδεση του κλίματος με τον πληθωρισμό», είπε, δείχνοντας τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

«Πιο ακριβό ελαιόλαδο, πατάτες, βοδινό, όλα αυτά τροφοδοτούν τον πληθωρισμό», είπε. «Το νέο στοιχείο είναι ότι το κλίμα επηρεάζει επίσης την παραγωγικότητα».

Ο Tangen ανέφερε ότι το καλοκαίρι «στην Ευρώπη φέτος ήταν τόση ζέστη που δεν μπορείς να δουλέψεις μέσα στη μέρα», ενώ αναφέρθηκε επίσης και σε αυξανόμενα ακραία καιρικά συμβάντα που αποτρέπουν τουρίστες.

Ο Ιούλιος 2023, που σημαδεύτηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο κλίματος της ΕΕ, Copernicus.

Ο Tangen παρουσίαζε τα αποτελέσματα εξαμήνου του κυβερνητικού ταμείου συντάξεων Global, του μεγαλύτερου στον κόσμο με αξία 15,3 τρισ. νορβηγικές κορώνες (€1,3 τρισ.) στο τέλος Ιουνίου.

Το ταμείο, που παραδόξως χρηματοδοτείται από τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχει κάνει την κλιματική αλλαγή μία από τις κύριες προτεραιότητές του, θέτοντας απαιτήσεις στις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Το ταμείο επενδύει κυρίως σε μετοχές αλλά και ομόλογα και ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Κέρδισε 1,5 δισ. κορώνες (€130 εκ.) το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχυμένο από την ισχυρή χρηματοοικονομική αγορά, και συγκεκριμένα από μετοχές τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ
Αύξηση εμπορίου υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης από και προς Ε.Ε.
Τραμπ: Εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους
Αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ-«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο...»
Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία