Powered by

Η εικόνα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας-Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και οι νέες συνήθειες

Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα και να επηρεάζουν αρνητικά την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς οι ταξιδιώτες δεν σταμάτησαν τα ταξίδια, αλλά περιορίζουν τις μέρες διαμονής τους στους προορισμούς που επιλέγουν να ταξιδέψουν.

Την εικόνα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας-ευρισκόμενοι στην καρδιά του καλοκαιριού-, δίνει μιλώντας στο InBusinessNews o εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί, τόσο σε σχέση με τον εισερχόμενο όσο και σε σχέση με τον εξερχόμενο τουρισμό.

Η σημασία της συνδεσιμότητας

Ο κ. Παπαχαραλαμπούς τόνισε αρχικά την αξία της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες για ώθηση του τουρισμού, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί εξαιρετικό κριτήριο για τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ βοηθά και τον εξερχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, αγορές οι οποίες παλαιότερα δεν εξυπηρετούνταν επαρκώς, ενώ πλέον τα ταξίδια προς και από αυτές τις χώρες έγιναν τάση.

Ερωτηθείς για τις χώρες από τις οποίες η Κύπρος αντλεί τουρίστες, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε πως κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούν η Ελλάδα και το Ισραήλ. Εν συνεχεία, είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA σημείωσε ότι ο χάρτης του εισερχόμενου τουρισμού άλλαξε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με το κενό από την ρωσική και ουκρανική αγορά να καλύπτεται, καθώς οι αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του 2019 και προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα τις ξεπεράσουν.

«Αυτό είναι ευχάριστο γιατί δεν υπάρχει τόση μεγάλη εξάρτηση από μία ή δύο αγορές. Είναι πιο υγιές για τον τουρισμό μας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό, η Πάφος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη Λεμεσό και την ελεύθερη Αμμόχωστο, αφού δεν ήταν τόσο εξαρτώμενη από την ρωσική αγορά προηγουμένως. «Αυτό το μοντέλο είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους το κενό από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά καλύφθηκε κυρίως από την αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία.

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται, είναι η μια ελαφριά σμίκρυνση στη διάρκεια των ημερών της διαμονής των ταξιδιωτών στο νησί, και αυτό λόγω του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός δεν σταμάτησε τα ταξίδια, περιόρισε όμως τις μέρες», είπε συγκεκριμένα.

Επένδυση σε υποδομές και υπηρεσίες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, κάτι που όπως επισήμανε αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο.

Εξήγησε συναφώς ότι για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που επιφέρει ο πληθωρισμός, θα πρέπει να επενδύσουμε στις υποδομές, αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

«Ο πληθωρισμός, ο ανταγωνισμός και η έλλειψη προσωπικού, αύξησαν όχι μόνο τις τιμές των αγαθών και των τελικών προϊόντων, αλλά και το μισθολόγιο των εταιρειών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι πολύ πιο προσεκτικός όσον αφορά τα έξοδα. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία, όπως ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές κτλ. Θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να μην επηρεαστεί η ποιότητα», είπε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και να λυθούν κάποια θέματα τουρισμού που επηρεάζουν την εικόνα της Κύπρου προς τα έξω, όπως η ρύπανση στις παραλίες, αλλά και η ηχορύπανση.

Πού ταξιδεύουν οι Κύπριοι

Σχολιάζοντας τις προτιμήσεις των Κυπρίων, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και σε σύγκριση με άλλες χρονιές ταξιδεύουν αρκετά, καθώς είμαστε κοντά στα επίπεδα του 2019 και πολύ πιθανόν να τα ξεπεράσουμε.

«Οι τάσεις που έχουμε ως λαός δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πρώτος προορισμός, ειδικά το καλοκαίρι, είναι η Ελλάδα και δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία. Μετά ακολουθούν χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ άλλων, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία και Ουγγαρία», υπέδειξε.

Τέλος, ανέφερε ότι τα μακρινά ταξίδια δεν απουσιάζουν από το πρόγραμμα των Κυπρίων, κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ σε σχέση με τις ανατολικές χώρες έχουν ξεκινήσει ξανά και γι' αυτές.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Στα καλύτερά του με άνοδο σε αφίξεις και έσοδα ο τουρισμός...Αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza-To πολυαναμενόμενο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του την άνοιξη
Ισπανία: «Καμπάνα» 179 εκατ. σε πέντε αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
Γιατί ο ΠΑΣΥΞΕ απέρριψε την μεσολαβητική πρόταση και το μήνυμα Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Ολοκαίνουργια άφιξη από όμιλο PHC...Πόλος έλξης και game changer το νέο Caffè Nero στην Πλατεία Ελευθερίας
H στρατηγική συνεργασία της Emirates με τη flydubai...Οι επτά τρόποι με τους οποίους επωφελούνται οι επιβάτες
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
City of Dreams Mediterranean: Κατά €778,750 πλουσιότερος ο νικητής του πρωταθλήματος ρουλέτας
Bean Bar: Συνδράμει το έργο του Hope For Children στηρίζοντας τα παιδιά