«Kazazis»: Ένα brand ολάκερη ιστορία και η διαδρομή του μέσα στον χρόνο
InBusinessNews 06:40 - 11 Αυγούστου 2023
Η ιστορία του brand Kazazis ξεκινά το 1973, όταν το αρτοποιείο άνοιξε στην αυλή του πατρικού σπιτιού των αδελφών Καζάζη στην Αθηαίνου.
Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Α/φοι Καζάζη (Kazazis) επεκτείνονται στα 1.500 τ.μ., ενώ προμηθεύει υπεραγορές, φούρνους και εστίαση με 200 κωδικούς προϊόντων.
Ακολουθεί η ιστορία της εταιρείας:
- 1973: Το αρτοποιείο ανοίγει στην αυλή του πατρικού σπιτιού των αδελφών Καζάζη στην Αθηαίνου. Αρχίζουν το ψήσιμο στον πετρόκτιστο φούρνο-χωρητικότητας 170 ψωμιών-τα οποία πωλούν πρώτα στο χωριό.
Όταν το ενδιαφέρον διευρύνεται και εκτός της έδρας τους, προχωρά η προώθηση στη χονδρική αγορά Λευκωσίας και παράλληλα η διανομή στα γειτονικά χωριά Μελούσια, Τρεμετουσιά, Άρσος, Λύση, Καλοψίδα, Άχνα, Αυγόρου και Ορμήδεια, με το πρώτο βαν της εταιρείας.
Η αύξηση της καθημερινής ζήτησης και παραγωγής ψωμιού καθιστά αναγκαία την αγορά του πρώτου αυτόματου μηχανήματος κοπής και ζυγίσματος. Επίσης, κτίζεται ο δεύτερος πετρόκτιστος φούρνος, χωρητικότητας 220 ψωμιών.
- 1974: Γίνονται δύο τα βαν, με τα οποία το αρτοποιείο διανέμει τα ψωμιά του στα γύρω χωριά.
- 1975: Η μεγάλη ζήτηση του αθηαινίτικου ψωμιού βρίσκει την επιχείρηση να επενδύει σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό από το Λονδίνο και σε δύο σύγχρονους μηχανικούς φούρνους από το Ισραήλ.
- 1984: Η εταιρεία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετακομίζει σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις έκτασης 1.000 τ.μ. στην Αθηαίνου.
- 1985: Τίθενται σε λειτουργία πιο σύγχρονοι φούρνοι και γραμμές παραγωγής, που περιλαμβάνουν ψωμί για τοστ και φραντζολάκια. Ταυτόχρονα, αρχίζει η παραγωγή προϊόντων σφολιάτας και ζυμωτών σνακ.
- 2007: Το αρτοποιείο λανσάρει κυπριακή πίττα για σουβλάκια.
- 2022: Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας επεκτείνονται στα 1.500 τ.μ.. Παράλληλα, ανανεώνεται ο ιδιόκτητος στόλος οχημάτων για εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών διανομής των προϊόντων σε παγκύπρια βάση.
- 2023: Σήμερα, η Α/φοί Καζάζης προμηθεύει υπεραγορές, φούρνους και εστίαση με 200 κωδικούς προϊόντων. Μεταξύ αυτών, 110 είδη αρτοποιίας, δέκα διαφορετικοί τύποι αλεύρων, αλεσμένη φρυγανιά, σησάμι και αθηαινίτικα προϊόντα, όπως, πουργούρι και σιτάρι.
Facts and figures
- 56.000 αριθμούν οι ακόλουθοι της μάρκας στα κοινωνικά δίκτυα.
- 150 τόνοι αλεσμένης φρυγανιάς παράγονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
- 1.800 τόνοι αλεύρων διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούνται για ζύμωμα, κάθε χρόνο, από την ίδια την εταιρεία.
*Το πιο πάνω ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2023 του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο της στήλης «Η ιστορία μιας μάρκας».
Διαβάστε ΕΔΩ.