Γιατί η Κίνα βρίσκεται σε αποπληθωρισμό όταν άλλες χώρες έχουν πληθωρισμό
InBusinessNews 09:37 - 10 Αυγούστου 2023
Τα στοιχεία του Ιουλίου δεν άφησαν καμία αμφιβολία: η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον σαφώς μια απειλή αποπληθωρισμού.
Οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού μειώθηκαν μαζί για πρώτη φορά από το 2020, εντείνοντας τις ανησυχίες για το πόσο υγιής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Οι ειδήσεις ότι οι τιμές της Κίνας πέφτουν μπορεί να είναι κάπως τρομακτικές, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα της Κίνας είναι βαθείς και ριζωμένοι. Η επίλυσή τους μπορεί να μην είναι εύκολη λύση.
Γιατί η Κίνα βρίσκεται σε αποπληθωρισμό όταν άλλες χώρες έχουν πληθωρισμό;
Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, καθώς άρχισαν να κινούνται ξανά μετά την πανδημία της Covid-19, με τη συσσωρευμένη ζήτηση να τροφοδοτείται κατά καιρούς από κρατικές δωρεές. Στην αρχή του τρέχοντος έτους, ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι το ίδιο θα συνέβαινε στην Κίνα, η οποία τερμάτισε τους περιορισμούς της Covid αργότερα.
Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών παραμένει υποτονική, ενώ η παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να αγοράζουν προϊόντα ετικέτας και επηρεάζοντας τις τιμές για έπιπλα και οικιακές συσκευές.
Οι τιμές της ενέργειας πέφτουν επίσης, δεδομένης της αδυναμίας στο παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων και του μακροχρόνιου ελέγχου του Πεκίνου στον τομέα της ενέργειας. Ένας πόλεμος τιμών μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει προσθέσει βάρος στις αποπληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι εταιρείες μειώνουν επίσης τις τιμές για να μειώσουν το πλεονάζον απόθεμα που συγκέντρωσαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι τιμές δεν πέφτουν γενικά. Οι δαπάνες για υπηρεσίες, όπως ταξίδια και εστιατόρια, έχουν αυξηθεί μετά τη λήξη των περιορισμών της πανδημίας, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται σε αυτούς τους τομείς.
Το να είναι όλα φθηνότερα, δεν είναι καλό για τους καταναλωτές;
Όχι πραγματικά. Οι χαμηλότερες τιμές φαίνονται καλές για τους καταναλωτές με την πρώτη ματιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί οι αγοραστές θα αρχίσουν να ξοδεύουν χρήματα. Όταν οι τιμές πέφτουν σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται ότι είναι καλύτερο να αναβάλουν την αγορά ακριβών ειδών όπως συσκευές, νομίζοντας ότι η τιμή θα συνεχίσει να πέφτει.
Αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, αναγκάζοντας με τη σειρά του τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους. Για τους καταναλωτές, αυτό συνήθως μεταφράζεται σε λιγότερα κέρδη ή απώλεια θέσεων εργασίας, που στη συνέχεια οδηγεί σε λιγότερες δαπάνες σε μια επικίνδυνη καθοδική πορεία.
Τι γίνεται με τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις;
Οι χαμηλότερες τιμές γενικά οδηγούν σε ασθενέστερα έσοδα και κέρδη, τα οποία στη συνέχεια ωθούν τις εταιρείες να περιορίσουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Ο αποπληθωρισμός αυξάνει επίσης το επίπεδο των "πραγματικών" ή προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό επιτοκίων στην οικονομία. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης για τα δάνεια για τις επιχειρήσεις μειώνει την ικανότητά τους να επενδύουν, γεγονός που με τη σειρά του περιορίζει τη ζήτηση, προκαλώντας μεγαλύτερο αποπληθωρισμό.
Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ένας τέτοιος "αποπληθωρισμός του χρέους" μπορεί να προκαλέσει ύφεση καθώς οι άνθρωποι χρεοκοπούν και οι τράπεζες έρχονται σε δύσκολη θέση. Κοιτάξτε την Ιαπωνία, όπου η πτώση των τιμών επικράτησε τη δεκαετία του 1990 και συνέβαλε σε μια παρατεταμένη περίοδο της στασιμότητας που εξακολουθεί να στοιχειώνει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ερώτημα πώς να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. Η ανάπτυξη αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει κάνει πολλά για να κινήσει τη βελόνα, προκαλώντας νέες τροποποιήσεις στη νομισματική πολιτική φέτος.
Πόσο θα διαρκέσει αυτός ο αποπληθωρισμός;
Η κατακόρυφη πτώση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην καθοδική πίεση στα στοιχεία του Ιουλίου και ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν ότι αυτές οι τιμές γίνονται λιγότερο επιβραδυντικές κατά το υπόλοιπο του έτους.
Οι τιμές εργοστασίων ήταν σε αποπληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τον Οκτώβριο του 2022. Ακόμη και τότε, η μέτρηση του Ιουλίου σημείωσε ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας κάποια σταθεροποίηση στις τιμές παραγωγού. Γενικά, ο πληθωρισμός της Κίνας βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, με τους οικονομολόγους να αναφέρουν ως λόγους τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών και τις υψηλές επενδύσεις που οδηγούν σε ταχεία αύξηση της βιομηχανικής ικανότητας.
Τι είναι πιθανό να κάνει το Πεκίνο για αυτό;
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια ή να μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν σε αποθεματικό οι τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει αρκετούς περιορισμούς, όπως το ασθενέστερο γιουάν και τα ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους, ειδικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η δημοσιονομική στήριξη - τόνωση - ήταν επίσης μέτρια λόγω των οικονομικών πιέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές είναι λιγότερο διατεθειμένες να βασίζονται σε μεγάλα μέτρα δαπανών όπως στο παρελθόν και αντ' αυτού στρέφονται σε στοχευμένες στρατηγικές. Το Πεκίνο έχει επίσης ενθαρρύνει τις περιφερειακές αρχές να βρουν τρόπους να κάνουν τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα.
Τι γίνεται με τους ξένους επενδυτές;
Ο σαφέστερος αντίκτυπος μπορεί να είναι στα εταιρικά κέρδη, δεδομένης της πίεσης που ασκείται στις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές σε περιόδους αποπληθωρισμού. Εκεί που υπάρχει λίγο περισσότερη ανοδική διάθεση είναι στα ομόλογα, τα οποία προστατεύουν καλύτερα τους επενδυτές σε περιόδους προβλημάτων.
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και τις περιορισμένες επενδύσεις συνήθως ωθούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν χαλαρότερη νομισματική πολιτική, καθιστώντας και τα ομόλογα μιας χώρας πιο ελκυστικά. Ωστόσο, ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής Asia FX της Mizuho Bank Ltd., είπε ότι οι αποδόσεις του κρατικού χρέους της Κίνας είναι απλώς "πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τις μεγάλες αγορές" για να είναι ελκυστικές για τους ξένους εμπόρους.
Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία;
Μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη για τις ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές μειώνουν τις τιμές για να μειώσουν την πλεονάζουσα προσφορά, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, παρέχοντας κάποια βοήθεια στις κεντρικές τράπεζες εκεί καθώς εργάζονται για να δαμάσουν τον αυξημένο πληθωρισμό.
Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί: Και οι δύο περιοχές έχουν γίνει πιο προστατευτικές τα τελευταία χρόνια και προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Και τα κινεζικά προϊόντα αποτελούν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των καταναλωτικών δαπανών στις ανεπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, στο καλάθι του ΔΤΚ των ΗΠΑ (δείκτης τιμών καταναλωτή) κυριαρχούν τα καταλύματα, τα τρόφιμα, η ενέργεια και η ιατρική περίθαλψη, που έχουν σχετικά μικρή σχέση με τις εισαγωγές από την Κίνα. Οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να καλωσορίσουν χαμηλότερες τιμές μηχανημάτων — αν και με ορισμένες επιφυλάξεις,
Έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν;
Ναι. Κάθε φορά, το 2009, το 2015 και το 2020, το Πεκίνο απαντούσε με δυναμική νομισματική χαλάρωση και μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα. Ενώ το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επιταχύνει ορισμένα έργα υποδομής και να αυξήσει τη στήριξη για την κατρακυλούσα αγορά κατοικίας αυτή τη φορά, πολλοί οικονομολόγοι δεν αναμένουν μεγάλη οικοδομική έκρηξη όπως στο παρελθόν, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επικεντρωθεί στη στροφή της οικονομίας του προς νέα κινητήρες ανάπτυξης, όπως οι προηγμένες τεχνολογίες.
Αυτό θα έκανε την απάντηση του Πεκίνου πιο παρόμοια με την απάντησή του σε μια περίοδο αποπληθωρισμού του 1998, η οποία τώρα θυμόμαστε ως διαρθρωτική. Το Πεκίνο ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες με χαμηλή απόδοση και μείωσε τον κρατικό του τομέα πριν από την ένταξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.