Powered by

Η Σουηδία σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας

Η σουηδική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως τουλάχιστον το 2045, κάτι που χαρακτηρίζει θεμέλιο ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μέλλοντος, δήλωσε χθες Τετάρτη στη Στοκχόλμη η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι.

Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας απαιτεί να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού και πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος της αύξησης, επιχειρηματολόγησε η υπουργός.

Περί το 2045, η Σουηδία θα χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή της οποία θα απαιτούνταν 10 νέοι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, εξήγησε η κυρία Πουρμοχτάρι.

Η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον (δεξιά) κινείται με ταχείς ρυθμούς για την άρση των εμποδίων ως προς την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, είπε.

Σήμερα στη σκανδιναβική χώρα λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσιο με συνολικά έξι αντιδραστήρες. Συνεισφέρουν περί το 30% του ενεργειακού μείγματος της Σουηδίας.

Πριν αναλάβει την εξουσία το φθινόπωρο του 2022 η κυβέρνηση συμμαχίας της δεξιάς και του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, κλείστηκε συμφωνία για την αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, εγείρονται εμπόδια από νομική άποψη: η νομοθεσία προβλέπει ότι στη χώρα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως και δέκα αντιδραστήρες το μέγιστο και δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων.

Η κυρία Πουρμοχτάρι χαρακτήρισε τις διατάξεις αυτές εμπόδια για την υιοθέτηση νέας πολιτικής ως προς την ενέργεια. Η κυβέρνηση του κ. Κρίστερσον θέλει να οικοδομηθούν περισσότερα εργοστάσια σε νέες τοποθεσίες και θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο σουηδός πρωθυπουργός.

Δειτε Επισης

Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός
Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο
Με ρυθμό διπλάσιο από τον αναμενόμενο η ανάπτυξη της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο