Μαρίνα Ολυμπίου: Η τέχνη είναι επένδυση, η τέχνη ανήκει στο μέλλον

Τα άπλετα χρώματα της φύσης και η αστείρευτη φαντασία της Μαρίνας Ολυμπίου ξεδιπλώνονται στην Πάφο. Το ξενοδοχείο Almyra φιλοξενεί ίσως τη μεγαλύτερη έκθεση της ζωής της, με τίτλο «An Everlasting Love», σε συνεργασία με την γκαλερί RIANA RAOUNA.

Συνολικά 35 εξαιρετικά αριστουργηματικά έργα που δημιουργήθηκαν από 2018 έως το 2023 φιλοξενούνται σε ειδυλλιακό, πεντάμετρο ξενοδοχείο με θέα τη Μεσόγειο.

Η καλλιτέχνης μιλά αποκλειστικά στο InBusinessNews για τα έργα ζωής που βρίσκει κανείς ανάμεσα στις παραδεισένιες ομορφιές της Πάφου. Η κ. Ολυμπίου μάς μιλά για την πηγή έμπνευσής της, για το επάγγελμά της και τις προκλήσεις, καθώς και για το πώς η τέχνη μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση των ανθρώπων στα σπίτια, στους χώρους εστίασης και στην εργασία, σε μια εποχή όπου τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν εντελώς την καθημερινότητά μας.

«An Everlasting Love». Θα θέλαμε να μας πείτε γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για την έκθεσή σας και πόσο δύσκολο ήταν να αποτυπώσετε την αιώνια αγάπη στον καμβά.

Αιώνια αγάπη για τη ζωγραφική, την ίδια τη ζωή, τις πέτρες, τα κρύσταλλα, τα φυσικά χρώματα. Με μοναδικό κίνητρο την επιθυμία της ζωής δημιουργώ τέχνη. Η ζωγραφική ξυπνά τις αισθήσεις μας όπως ακριβώς και η ποίηση. Η τέχνη έχει τη δύναμη και την ελευθερία να ξεπλένει τους τόπους από την αυτάρεσκη και τουριστική τους εικόνα, για να εισχωρήσει στα σημαίνοντα άγη και στα μυστικά τους.

Όλοι εμείς που έχουμε υγεία και μπορούμε να δημιουργούμε είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα της ζωής μας, του πλανήτη και του κόσμου. Με τη ζωγραφική μου δημιουργώ ελπίδα και μέσω του έργου μου μιλώ για τον πόνο, την αδικία, το θάνατο.

Συνδυάζετε πολλά χρώματα και φυσικά υλικά σε κάθε έργο. Αυτή η απόφασή σας, σας κάνει πιο εύκολη ή πιο σύνθετη την προσπάθεια να περάσετε τα μηνύματα που επιθυμείτε μέσω του κάθε έργου;

Η τεχνική μου είναι δύσκολη. Πρώτα η συλλογή και η δημιουργία των χρωμάτων και μετά η σωστή τοποθέτησή τους πάνω στα σχέδια που εξυπηρετούν τη φαντασία μου. Παίρνω τις πέτρες, τις λιώνω και φτιάχνω τα δικά μου χρώματα.

Η ζωγραφική είναι πιο αληθινή από την πραγματικότητα. Ζωγραφίζω τη δύναμη μια γυναίκας να ριζώνει μέσα στο ουράνιο τόξο. Ζωγραφίζω τις κρυφές πηγές του νερού, το τοπίο είναι ο άνθρωπος που το βλέπει. Η μαγεία της τέχνης βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κάθε επισκέπτης ανακαλύπτει το δικό του τοπίο.

Έχουμε δει, πάντως, στην έκθεσή σας, μια έκρηξη χρωμάτων. Είναι η ένταση του χρώματος για σας συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ευτυχία;

Είναι η έκρηξη της φαντασίας, του μυαλού μου, η γρηγοράδα των σκέψεων μου θέλω να δίνει χαρά και να διεγείρει τη σκέψη των άλλων παρασύροντάς τη. Σε αντίθεση με το κλίμα της εποχής, η έκθεση δημιουργεί την αίσθηση αθωότητας, μια αισιοδοξία. Τα έργα δίνουν αίσθημα ειρήνης. Μια ατέλειωτη περιπέτεια ένα μελλοντικό όνειρο. Όλη η αρχέγονη νοημοσύνη σε ένα αέναο ταξίδι στο σύγχρονο υποσυνείδητο. Και μην ξεχνάτε: Τέχνη είναι να είσαι ο απόλυτος εαυτός σου.

Τι ρόλο παίζει η τέχνη για τον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος είναι βαθιά απορροφημένος στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο, στην συνδρομητική τηλεόραση;

Σήμερα ζούμε μέσα στην κόλαση του βομβαρδισμού ψεύτικων ειδήσεων. Οι πόλεμοι γίνονται με drowns λες και οι άνθρωποι δεν έχουν πια το κουράγιο να πολεμήσουν σώμα με σώμα. 200.000 νεκροί στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στην Ουκρανία για το τίποτα. Αυτή είναι η κόλαση. Η ευτυχία πρόσκαιρη, ακριβή η ζωή και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ζούμε το τέλος του δυτικού κόσμου όπως το έγραψε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Sigmund Freud.

Όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη, σήμερα ζούμε μια εποχή όπου η ιδέα ή η έννοια είναι πιο σημαντική από το τελειωμένο αντικείμενο τέχνης και σε ένα ιδίωμα όπως η ζωγραφική όπου έχουν ειπωθεί πολλά αν όχι τα πάντα, προτείνω να επανεφεύρουμε την ύλη. Βρίσκω το αληθινό φυσικό χρώμα και έτσι η ζωγραφική γίνεται επίκαιρη. Δουλεύω μέσα στο τοπίο μου, με τη φύση που με περιβάλλει, με κυπριακές ώχρες με χαλκανθίτες. Δείχνω την ύλη, ξαναβρίσκω τρόπους ενασχόλησης μαζί της.

Είναι επείγον να προστατεύσουμε τη φύση, τη γη, και τις γνώσεις μας γι’ αυτήν. Γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μόνο μπροστά σε ένα υπολογιστή και με ένα κινητό αλλά πρέπει να βρίσκεται και σε επαφή με τη φύση, να μπορεί να αγγίξει, να μυρίσει, να έχει αληθινή επαφή με τον κόσμο και τα πράγματα.

Η νέα τάση που παρατηρείται στις εταιρείες είναι η αναζήτηση κτιρίων για ένα περιβάλλον εργασίας με παρουσία φυσικών υλικών, όπως ξύλο, πέτρα και φυτά, πυκνή βλάστηση, αναρριχώμενα φυτά και έργα τέχνης. Πώς το ερμηνεύετε εσείς και πόσο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα και να συμβάλει στην παραγωγικότητα και την επιτυχία της επιχείρησης μια τέτοια απόφαση;

Η εργασία μέσα σε χώρους με φυτά και τέχνη γίνεται ευχάριστη και ξεκουράζει το μυαλό. Οι εργαζόμενοι περνούν πιο ποιοτικό και παραγωγικό χρόνο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η τέχνη ανήκει στο μέλλον. Η τέχνη είναι επένδυση και οι συλλέχτες που αγοράζουν ζωγραφικά έργα σε λίγα χρόνια αυτά τα έργα θα έχουν διπλασιαστεί στη χρηματική τους αξία.

Είμαστε κι εμείς που έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση. Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για την επανασύνδεσή μας ή μήπως η ψηφιακή εποχή, η αυτοματοποίηση, το ΑΙ και άλλα επαναστατικά εργαλεία σηματοδοτούν την αρχή ενός τέλους;

Ποτέ δεν είναι αργά, τα παιδιά μας εξάλλου μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Εάν συνεχίσουμε όμως εμείς αυτή την αλαζονική μας πορεία η φύση η ίδια θα εξεγερθεί εναντίον της ανθρώπινης παρουσίας. Ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κτλ. Τώρα ζούμε την «ένοπλη εξέγερση» της φύσης εναντίον της ανθρωπότητας.

Τα βουνά και τα πετρώματα όπως και τα ηλιακά συστήματα που προϋπήρξαν του δικού μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε μια άλλη ίσως μορφή. Ο άνθρωπος όμως θα έχει αφανιστεί. Ας ζήσουμε πιο οικολογικά, πιο πολιτισμένα δημιουργώντας αγάπη και ειρήνη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Διάρκεια έκθεσης: 1-21 Ιουλίου 2023
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, 3-7 μμ, Τρίτη – Κυριακή: 10 πμ – 2 μμ & 3 – 7 μμ

Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Almyra, Λεωφόρος Ποσειδώνος 12, 8042 Πάφος

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο