Εκποιήσεις: Στη ζυγαριά της Βουλής το πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης

Οργιώδες παρασκήνιο και πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα λάβουν χώρα ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, όπου και είναι προγραμματισμένο να τεθούν προς ψήφιση οι τέσσερις προτάσεις νόμου των κομμάτων που αφορούν τη διαδικασία εκποιήσεων.

Διαβάστε εδώ: Εγκρίθηκε από Ε.Ε. το Ενοίκιο έναντι Δόσης, στέλνουν Ολομέλεια τις προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις

Την μεγαλύτερη ανησυχία σε Κυβέρνηση, αλλά και Κεντρική Τράπεζα, προκαλεί η πρόταση νόμου που υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και ανεξάρτητοι βουλευτές, βάσει της οποίας παραχωρείται σε δανειολήπτες δικαίωμα για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της διαδικασίας εκποίησης για λόγους, όπως η διαπίστωση του οφειλόμενου ποσού. Πρόκειται για πρόταση νόμου για την οποία, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν επανειλημμένως την έντονη διαφωνία τους, προειδοποιώντας για κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στα έσοδα του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε μια προσπάθεια αποτροπής ψήφισης της εν λόγω πρότασης νόμου, όπως και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες θα αποσταθεροποιούν το σύστημα των εκποιήσεων και θα θέτουν σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική και ευρύτερη οικονομική σταθερότητα, η Κυβέρνηση ετοίμασε και αποστέλλει σήμερα στη Βουλή το συνολικό πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Διαβάστε εδώ: Εκποιήσεις: Με πακέτο μέτρων για τους ευάλωτους, χρυσή τομή από Κυβέρνηση

  • Την δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Την επαναφορά του Σχεδίου Εστία με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να περιληφθούν περισσότεροι επιλέξιμοι δανειολήπτες.
  • Το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.
  • Την κοινή πρόταση νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που αφορά στη δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για την αποπληρωμή δανείου.
  • Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ορίζει πως σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου, η αξία του ακινήτου θα πρέπει να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου.

Την ίδια ώρα ως μέρος του πακέτου και σε μια εξόχως ουσιαστική απόφαση υποβοήθησης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για κατάληξη σε κοινή συνισταμένη με τη Βουλή, τόσο ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου όσο και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ), ανακοίνωσαν χθες ότι τα μέλη τους δεν θα προχωρήσουν σε εκποίηση ακινήτων που αφορούν πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Διαβάστε εδώ: Παγώνουν εκποιήσεις μέχρι 31 Οκτωβρίου τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Ενόψει τούτων, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Βουλής και δη στο κατά πόσο τα κόμματα, έπειτα από την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο του κυβερνητικού πακέτου προτάσεων, θα προχωρήσουν σήμερα στη ψήφιση ή όχι των επίμαχων προτάσεων νόμου, είτε στην ολότητά τους είτε κάποιων εξ’ αυτών.

Το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εμφανιζόταν ανένδοτο και αποφασισμένο όπως η συζήτηση ειδικά επί της πρότασης νόμου που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος σε δανειολήπτες για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της διαδικασίας εκποίησης διεξαχθεί ως έχει προγραμματιστεί και τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Από την άλλη, από πλευράς κομμάτων της συμπολίτευσης αφηνόταν να νοηθεί πως δεν θα απέκλειαν, σε περίπτωση που το κυβερνητικό πακέτο μέτρων εν πρώτοις τους ικανοποιεί, να υπάρξει αναβολή της συζήτησης. Κάτι στο οποίο προσβλέπει και η Κυβέρνηση και στο οποίο παρέπεμψε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεραυνός, ερωτηθείς κατά πόσο με το πακέτο προτάσεων αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των βουλευτών ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της πρότασης νόμου, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος. «Και σκοπεύουμε», τόνισε, «με το πακέτο ολοκληρωμένων μέτρων να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι αυτή είναι μια ορθή διέξοδος για αντιμετώπιση αυτού του θέματος».

Διαβάστε εδώ: Μ. Κεραυνός: Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων και η ανάγκη για σταθερό σύστημα εκποιήσεων

Πάντως, βάσει των δεδομένων που διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες, ως το πλέον πιθανό φαντάζει το σενάριο η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του... κεφαλαίου που ακούει στο όνομα εκποιήσεις να πάρει αναβολή τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Στο προσκήνιο και πέμπτη πρόταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κυκλοφόρησε πρόταση νόμου, η οποία θα κατατεθεί στη σημερινή Ολομέλεια την οποία υπογράφει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ και ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΔΗΠΑ. Η πρόταση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, μεταφέρει πρόνοιες του μηχανισμού, που καταρτίστηκε από την ΚΤΚ, επιτρέποντας στον δανειολήπτη την προσφυγή στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της εκποίησης, στη βάση ενός πιο περιορισμένου πεδίου εφαρμογής αφού αφορά κύρια κατοικία με αξία μέχρι €250.000. Τίθενται επίσης συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διέπουν την αίτηση για έκδοση διατάγματος αναστολής, εκ των οποίων η αμφισβήτηση του απαιτητού ποσού στη βάση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο ή Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας