Καταστήματα: Άκυρος ο συναγερμός για το ωράριο, ανακούφιση στο λιανεμπόριο

Άκυρος αποδείχθηκε τελικά ο συναγερμός για ενδεχόμενη αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων, με πιθανή κατάργηση της Κυριακής ως εργάσιμης μέρας για τα γενικά καταστήματα.

Καθησύχασε ο Παναγιώτου

Υπενθυμίζεται ότι φωτιές άναψαν στο λιανεμπόριο οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το απόγευμα της Δευτέρας, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιολογήσει εκ νέου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προχωρώντας σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους για τη λήψη συλλογικής απόφασης.

Διαβάστε εδώ: Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ωστόσο, με χθεσινές του τοποθετήσεις, ο Γιάννης Παναγιώτου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, εξηγώντας ότι η αλλαγή των ωραρίων των καταστημάτων δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, ούτε αποτελεί μέρος σχεδιασμού.

Στόχος της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ: Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο λιανεμπόριο η ΠΟΒΕΚ-«Η Κυριακή να είναι αργία»

Ανακούφιση στο λιανεμπόριο

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι οι διευκρινιστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας προκάλεσαν ανακούφιση και ικανοποίηση, τονίζοντας ότι το θέμα έχει λήξει.

«Είχε προκληθεί αχρείαστη αναστάτωση μεταξύ των λιανεμπόρων. Ωστόσο, όταν έγιναν αντιληπτές οι διαστάσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου και των τεράστιων συνεπειών από πιθανή κατάργηση της Κυριακής, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε δημόσιες τοποθετήσεις για το λιανικό εμπόριο.

«Μετά τον τουρισμό, το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος με τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας ύψους €2 δισ., την ώρα που το εμπόριο, χονδρικό και λιανικό, είναι ο πρώτος τομέας απασχόλησης εργοδοτώντας έως 80.000 άτομα», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ.

Τα πολλαπλά οφέλη από τις Κυριακές

Εκτός από περισσότερες και πιο ανταγωνιστικές επιλογές σε καταναλωτές, η Κυριακή κατάφερε να διευκολύνει τους πολίτες, οι οποίοι έδειξαν τη σαφή προτίμησή τους στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Τονίζεται, μάλιστα, ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Κυριακή είναι η δεύτερη πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας, μετά το Σάββατο.

Η λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή την τελευταία δεκαετία διόρθωσε μία μεγάλη στρέβλωση στην αγορά, αφήνοντας όλες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Υπολογίζεται ότι η συνεισφορά ετησίως (μισθοί εργαζομένων και συνεισφορές στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων) από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές φτάνει τα €52 εκατ.

Ευεργετική η απόφαση της Ζέτας
Οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους σε σχέση με ενδεχόμενη διαφοροποίηση της υφιστάμενης ρύθμισης και πρακτικής στο λιανεμπόριο.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία επί υπουργίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία, όπως είπε, έθεσε τέρμα στην αύξηση της ανεργίας στο λιανικό εμπόριο δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους, όπως επίσης και σε διεύρυνση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Δεν είναι λύση το λουκέτο της Κυριακής
Ερωτηθείς για το πώς επηρέασε επιχειρήσεις και εργαζόμενους η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, επεσήμανε ότι αφενός διασφαλίζονται πλήρως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται πενθήμερο και μέχρι δύο Κυριακές τον μήνα, και αφετέρου οι επιχειρήσεις, πέραν κάποιων διαφωνιών, χωρίς επαρκή επιχειρήματα, οι οποίες εκφράστηκαν από μικρές επιχειρήσεις, έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω ωράριο.

Όσον αφορά την εμφανή έλλειψη προσωπικού, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε ότι μία τέτοια σημαντική πρόκληση που υπάρχει για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να επιλύεται με τον περιορισμό η την ακύρωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Δεν είναι λύση το κλείσιμο των καταστημάτων σε παραγωγικές μέρες, αφού μία τέτοια εξέλιξη μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην οικονομία, προκαλώντας πλήγμα στην ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο Μιχάλης Αντωνίου, τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενη κατάργηση της Κυριακής ως εργάσιμη μέρα στο λιανεμπόριο, από τη μια κάποιοι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και από την άλλη οι καταναλωτές θα πρέπει να συμπιέσουν τα ωράριά τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί μία μικρή ομάδα μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων.

Ωφέλιμο μέτρο για επιχειρήσεις και καταναλωτές
Λήξαν θεωρεί το ΚΕΒΕ το ζήτημα της πιθανής διαφοροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας ότι έπειτα από μία διαδικασία μεγάλης διάρκειας και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων επί Ζέτας Αιμιλιανίδου, προέκυψε μία νομοθετική ρύθμιση προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των δημόσιων εσόδων από είσπραξη φορολογιών.

«Διευκολύνθηκαν οι αγοραστικές ανάγκες των καταναλωτών με το διευρυμένο ωράριο, δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ έγιναν οι κατάλληλες διευθετήσεις για εργαζομένους, οι οποίοι εργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα», σημείωσε σχετικά.

Σχολιάζοντας την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Τσιακκής εξήγησε ότι προέκυψε λόγω αύξησης των αναγκών και νέων ευκαιριών στην αγορά, καλώντας την ίδια ώρα σε επιτάχυνση των διαδικασιών απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες.

«Η λύση δεν είναι να σταματήσεις την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά να δίνεις κίνητρα. Εκεί που δεν βρίσκουμε Κύπριους, μπορούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Δειτε Επισης

«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά