Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Οδός Ανεξαρτησίας: Διευκόλυνση πεζών, λιγότερα Ι.Χ και ασφάλεια ζητούν οι δημότες

Στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταστεί σταδιακά η Λεμεσός μια πόλη-πρότυπο, χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα, με μηδενικούς ρύπους, φιλική και ασφαλής για όλους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου βιώσιμης κινητικότητας, εντάσσονται τα μέτρα που προωθούνται για την οδό Ανεξαρτησίας.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα για το μέλλον της πόλης, απασχόλησε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου τον τελευταίο κύκλο δημόσιων διαβουλεύσεων με τους δημότες, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν, από εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, τα αποτελέσματα εργαστηρίων Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου και ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από 1045 άτομα.

Διαβάστε εδώ: Προς πεζοδρόμηση η οδός Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό

Τα αποτελέσματα παρουσίασε ενώπιον και εκπροσώπων φορέων της πόλης, ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Δρ. Γρηγόρης Καλνής. Στη μελέτη, καταγράφεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών θεωρεί απόλυτα σημαντική την ασφάλεια και την προσβασιμότητα στην περιοχή για πεζούς και ποδηλάτες, επιθυμεί απαγόρευση των Ι.Χ οχημάτων στην περιοχή και αξιολογεί ως ιδιαιτέρως σημαντική την ανάγκη για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι δημότες, βάσει της μελέτης, ζητούν αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της περιβαλλοντικής του ποιότητας, με έμφαση στον ανθρωποκέντρικο σχέδιασμο και την αύξηση του πράσινου χώρου.

Αν είναι να θεραπεύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που διογκώνεται μέρα με τη μέρα, πρέπει να λάβουμε μέτρα δύσκολα αλλά αναγκαία ώστε να μην κληροδοτήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε το κυκλοφοριακό να πνίξει την πόλη μας».
Διαβάστε εδώ: Η οδός Ανεξαρτησίας που ονειρεύονται οι Λεμεσιανοί-Τι καταδεικνύει έρευνα

Αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό, με έμφαση στην ανάγκη εξασφάλισης χώρων για δημιουργία Park & Ride «την λυδία λίθο για να πετύχουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, που με τη σειρά τους είναι η λυδία λίθος για να λύσουμε το κυκλοφοριακό», το ενιαίο σύστημα διαχείρισης χώρων στάθμευσης, τους ποδηλατόδρομους και ποδηλατοδιαδρομές 28 χιλιομέτρων σε κύριες αστικές αρτηρίες και άλλα.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε διάλογος, με τους παρευρισκομένους να εκφράζουν θέσεις, απόψεις και ανησυχίες για το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας. «Η οδός Ανεξαρτησίας, αποτελεί τον πιο σημαντικό οδικό άξονα της πόλης και αναπόφευκτα οι όποιες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν, τόσο το κέντρο, όσο και τις περιοχές γύρω από αυτό. Θα είναι μια παρέμβαση με πολλαπλές επιπτώσεις, οικονομικές, κυκλοφοριακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές» είπε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι αποτελεί το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για δημιουργία μιας εντελώς διαφορετικής αντίληψης σχετικά με τον τρόπο διακίνησης στη Λεμεσό.

Σε ερώτηση, τι θα ήθελαν να λάβει υπόψη ο Δήμος στο επόμενο στάδιο σχεδιασμού της οδού Ανεξαρτησίας, οι πολίτες απάντησαν την ασφάλεια, την άνεση, την προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ, την πεζοδρόμηση και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Επίσης, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ότι θα ήθελαν περισσότερες δεντροφυτεύεις και δημιουργία χώρων σκίασης καθώς και αύξηση των οργανωμένων δημοσίων χώρων στάθμευσης.

ΔείτεΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση πεπραγμένων της δημόσιας διαβούλευσης.

Δειτε Επισης

Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
Ώθηση στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας με το νέο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις
Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
ΕΚΚ: Διοικητικές κυρώσεις €6 εκ. τα τελευταία τρία χρόνια-Στόχος η πλήρης συμμόρφωση των εποπτευόμενων