Ευγένιος Ευγενίου: Στοχευμένες δράσεις του Invest Cyprus προς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες

Το σχέδιο δράσης του Invest Cyprus, το οποίο επικεντρώνεται σε στοχευμένες δραστηριότητες προώθησης της Κύπρου ως ιδανικού επενδυτικού προορισμού και σε προτάσεις προς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν νέες τοποθεσίες, ανέδειξε ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, κατά την ομιλία του στα 11α Invest Cyprus International Investment Awards.

«Γι' αυτό επιδιώκουμε ενεργή παρουσία σε μεγάλα οικονομικά κέντρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι αγορές-στόχοι είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε επίσης στις αρμοδιότητες του Invest Cyprus και στους τομείς προώθησης που δίνεται έμφαση.

Ευχαριστώντας θερμά τους επενδυτές, τους διαβεβαίωσε ότι ο οργανισμός, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής και θα προσφέρει διευκολύνσεις.

«Οι επενδυτές που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και τους βλέπουμε ως συνεργάτες μας στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Κύπρο ελκυστικό επιχειρηματικό κόμβο και επενδυτικό προορισμό». τόνισε.

Ακολουθεί αυτούσια η η ομιλία του προέδρου του Invest Cyprus, Ευγένιου Ευγενίου, στα 11α Invest Cyprus International Investment Awards:

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Έντιμοι Υπουργοί,

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω 11α Invest Cyprus International Investment Awards. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που έθεσε την εκδήλωση αυτή υπό την αιγίδα του και για την παρουσία του απόψε.

Ο Invest Cyprus έχει τρεις αρμοδιότητες.

  1. Την προώθηση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο.
  2. Την διευκόλυνση των επενδυτών που πραγματοποιούν επενδύσεις ή μεταφέρουν την επιχείρησή τους στην Κύπρο και
  3. Να διατηρούμε επαφές με τους επενδυτές μετά την ολοκλήρωση της επένδυσής τους. Να λαμβάνουμε τα σχόλια όσων εδρεύουν στην Κύπρο και να αντιμετωπίζουμε όποια προβλήματα προκύψουν.

Όσον αφορά την προώθηση, εστιάζουμε σε τρεις τομείς:

  1. Στην προσέλκυση εταιρειών και ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης.
  2. Στις πράσινες επενδύσεις και επενδύσεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ψηφιακές υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.
  3. Τις ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (regulated financial services) και συγκεκριμένα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (asset management), στον τομέα του fintech και στα επενδυτικά ταμεία (investment funds).

Το σχέδιο δράσης μας επικεντρώνεται σε στοχευμένες δραστηριότητες προώθησης και σε προτάσεις προς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν νέες τοποθεσίες. Γι' αυτό επιδιώκουμε ενεργή παρουσία σε μεγάλα οικονομικά κέντρα. Οι αγορές-στόχος μας είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όσον αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων, οι επενδυτικοί λειτουργοί του Invest Cyprus, συνεργάζονται στενά με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως με τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου, ώστε η επενδυτική διαδικασία και η μετεγκατάσταση στην Κύπρο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, παραμένουμε σε επαφή με τους επενδυτές για να λάβουμε τα σχόλιά τους και στη συνέχεια συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Οι επενδυτές που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και τους βλέπουμε ως συνεργάτες μας στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Κύπρο ελκυστικό επιχειρηματικό κόμβο και επενδυτικό προορισμό.

Το πρόσφατο roundtable που είχαμε με τους επενδυτές, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των αρμόδιων υπουργών, διοργανώθηκε σε αυτό το πνεύμα.

Κατόπιν αιτήματος του ΠτΔ, συντάχθηκε έκθεση για όλα τα θέματα που τέθηκαν, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Περισσότερες παρόμοιες και στοχευμένες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στους επόμενους μήνες.

Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι στον Invest Cyprus υποστηρίζουμε πλήρως τα μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα συμβάλει στη βελτίωση της φήμης της χώρας μας.

Στον Invest Cyprus είμαστε υπερήφανοι που η Κύπρος κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) μετά την πανδημία. Όπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από το FDI intelligence, την κορυφαία παγκόσμια έκδοση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η Κύπρος διατηρεί κορυφαία θέση στον Δείκτη Απόδοσης ΑΞΕ σε πράσινα πεδία του 2023, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένα την 4η θέση στην Αναδυόμενη Ευρώπη και την 11η θέση παγκοσμίως.

Απόδειξη της επιτυχίας της εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση εταιρειών και ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης αποτελούν τα αποτελέσματα μιας πολύ πρόσφατης ανεξάρτητης μελέτης που εκτιμά τον άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο του τομέα του ICT στο τέλος του 2022, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους και σίγουρα τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε- γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

Κυρίες και κύριοι,

Από το 2012, ο Invest Cyprus, διοργανώνει αυτά τα βραβεία για να εκφράσει την εκτίμησή του στους ξένους επενδυτές που πιστεύουν στις δυνατότητες της χώρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το περιοδικό GOLD για τη φιλοξενία τους και όλους τους χορηγούς για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.

Είμαι βέβαιος ότι με την υποστήριξη της κυβέρνησης και τη συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ενιαίο σημείο επαφής και θα προσφέρουμε διευκολύνσεις και υποστήριξη.

Σας διαβεβαιώνω ότι μαζί με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την εκτελεστική ομάδα και όλους στον Invest Cyprus, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να συνεργαστούμε με όλους εσάς και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην κοινή προσπάθεια να προσελκύσουμε νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις στην Κύπρο και να κάνουμε την Κύπρο, ακόμη πιο φιλόξενη.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλες τις επιχειρήσεις που θα βραβευθούν απόψε και να τις ευχαριστήσω που επέλεξαν την Κύπρο. Σας ευχαριστώ!

Δειτε Επισης

Τιμητική διάκριση για Πετρολίνα και PPT Aviation Services από το Telethon
Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
Μάριος Ηροδότου: Ακριβή επένδυση, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι επιχειρηματίες του κινηματογράφου
Παρουσίαση θεμάτων ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας από τον Όμιλο Green Energy και τον Δήμο Αμαθούντας
Διάλεξη με θέμα «Ψυχική υγεία στην εργασία» στα κεντρικά γραφεία του ομίλου της CNP Κύπρου
Το Where to Invest Forum έρχεται για να διευρύνει τους επενδυτικούς σας ορίζοντες
Σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για ΠΥΚΣ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Ο Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ