Powered by

Θέλει καλύτερη πρόσβαση και πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση με την Κίνα η Γαλλία

Η Γαλλία θέλει καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά και μια πιο «ισορροπημένη» εμπορική σχέση, όχι μια «αποσύνδεση» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά τις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια νομικά εμπόδια ή κάποιους άλλους φραγμούς στην απόκτηση πρόσβασης προς τις κινεζικές αγορές», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την επομένη των «εποικοδομητικών», όπως τις αποκάλεσε, εμπορικών συνομιλιών που είχε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

«Αυτό ήταν βέβαια στον πυρήνα των συζητήσεών μας», είπε ο Λεμέρ. «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση και πιο ισορροπημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση του Σαββάτου, ο Χε είπε πως η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία θα μπορέσει να «σταθεροποιήσει το κλίμα» των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν θέλουν να αποσυνδεθούν (decouple) από την Κίνα αλλά να μειώσουν τους κινδύνους ("de-risk") από αυτό που η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποκαλεί «οικονομικό καταναγκασμό» που ασκεί η Κίνα.

«De-risking δεν σημαίνει πως η Κίνα αποτελεί κίνδυνο», είπε ο Λεμέρ. «Σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και πως δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας αν υπήρχε μια νέα κρίση, όπως εκείνη του κορωνοϊού με την πλήρη κατάρρευση μερικών αλυσίδων αξίας».

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, όμως γαλλικές εταιρίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, των παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων.

Ερωτηθείς για τους φόβους Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων για το ενδεχόμενο φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) να κατακλύσουν τις αγορές της Ευρώπης, ο Λεμέρ είπε πως η Γαλλία έχει το δικό της σχέδιο, για το οποίο εργάζεται με την Ευρώπη, ώστε να υπάρξει καλύτερη εστίαση της Γαλλίας και της Ευρώπης στις επιχορηγήσεις EV προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Είμαστε έτοιμοι να έχουμε κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία στη Γαλλία και στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν «πολύ καλό πράγμα» να υπάρχουν κινεζικές εταιρίες που επενδύουν και αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Ο Λεμέρ είπε πως η Γαλλία είναι στο σωστό μονοπάτι, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών καλλυντικών στην κινεζική αγορά.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%-Το φθινόπωρο ίσως φτάσουμε τον στόχο
Ρεν (ΕΚΤ): Βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω δασμών Τραμπ
DBRS: Αβεβαιότητα για αντίκτυπο δασμών στις αξιολογήσεις κρατικού χρέους-Ανθεκτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Νέο ρεκόρ για χρυσό, αποδυναμώνεται το δολάριο-Ενισχύονται οι φόβοι για ανεξαρτησία της Fed
Κάλεσμα του Κινέζου υπουργού Εμπορίου για πολλαπλά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης υπηρεσιών
Η φαρμακοβιομηχανία Roche θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Nomura: Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας εξαγοράζει την Macquarie Group σε ένα deal 1,8 δισ. δολαρίων
Εναντίον Τραμπ προσέφυγε το Χάρβαρντ λόγω παγώματος κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων
Πρόθεση ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγονται στην Ασία