Επεκτείνει τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία
InBusinessNews 18:30 - 03 Ιουλίου 2023
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και η Ρωσία δήλωσε ότι μείωσε τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσπάθειες των μεγάλων παραγωγών να σταθεροποιήσουν τις αγορές που κλονίστηκαν από παράγοντες όπως οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παραπαίουσα οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.
Η περικοπή από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μετά τη συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου τον Ιούνιο και τέθηκε σε ισχύ το Σαββατοκύριακο.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σημείωσε τότε ότι η περικοπή είναι «επεκτάσιμη».
Σε έκθεσή του τη Δευτέρα που ανακοινώνει ότι η περικοπή θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο, το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι «μπορεί να παραταθεί» περαιτέρω, επικαλούμενο πηγή του Υπουργείου Ενέργειας.
«Η πηγή επιβεβαίωσε ότι αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», ανέφερε το πρακτορείο.
Η ανακοίνωση της παράτασης της Δευτέρας αφήνει την παραγωγή του βασιλείου σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Επίσης τη Δευτέρα, η Ρωσία αποκάλυψε τη μείωση των εξαγωγών της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα για τον Αύγουστο "ως μέρος των προσπαθειών να διασφαλίσει ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη".
Η ανακοίνωση του Αλεξάντερ Νόβακ, του αντιπροέδρου της ρωσικής Κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, ήρθε μετά τις περικοπές στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου φέτος κατά τον ίδιο όγκο ως μέρος της απάντησης της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Από την έναρξη των μεγάλης κλίμακας εχθροπραξιών στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μόσχα έχει στρέψει τις εξαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη στην Ινδία και την Κίνα.
Απάντηση διά της σιωπής
Δεν υπήρξε αρχικά αντίδραση από την αγορά στις ανακοινώσεις της Δευτέρας από το Ριάντ και τη Μόσχα.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 0,98% στα 76,15 δολάρια το βαρέλι και το West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 1,02% στα 71,36 δολάρια το βαρέλι.
Οι πρόσφατες προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή απέτυχαν.
Τον Απρίλιο, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ επέλεξαν να μειώσουν την παραγωγή οικειοθελώς κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα - μια κίνηση-έκπληξη που αύξησε για λίγο τις τιμές αλλά απέτυχε να επιφέρει μόνιμη ανάκαμψη.
Το Brent υποχωρεί 11% από την αρχή του έτους και το WTI υποχωρεί 7%, καθώς η υποτονική ανάκαμψη στην Κίνα και οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ επιβαρύνουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση.
Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει στις υψηλές τιμές του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να απομακρύνει την οικονομία της από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, το στολίδι της οικονομίας του βασιλείου, δήλωσε ότι κατέγραψε κέρδη συνολικού ύψους 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, επιτρέποντας στο Ριάντ να σημειώσει το πρώτο ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Οι αναλυτές λένε ότι το βασίλειο χρειάζεται το πετρέλαιο να τιμολογείται στα 80 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του, ο οποίος είναι πολύ πάνω από τους πρόσφατους μέσους όρους.