powered by

Σημαντική αύξηση €399,2 εκατ. στις καταθέσεις τον Ιούνιο

Σημαντική καθαρή αύξηση παρουσίασαν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα τον Ιούνιο, το υπόλοιπο των οποίων διαμορφώθηκε στα €52,3 δισεκατομμύρια, με την ρευστότητα (διαφορά καταθέσεων – δανείων) στο σύστημα να ανέρχεται στα €27,2 δισ.

Καθαρή αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν τον Ιούνιο και τα δάνεια, το υπόλοιπο των οποίων διαμορφώθηκε στα €25,1 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον Ιούνιο, οι συνολικές καταθέσεις 2023 κατέγραψαν καθαρή αύξηση (δηλαδή εξαιρουμένων των μεταβολών που προήλθαν από αναταξινομήσεις, συναλλαγματικές και άλλες αναπροσαρμογές) €399,2 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €164,8 εκ. τον Μάιο 2023.

Σε ετήσια βάση ο ρυθμός μεταβολής έφτασε στο 2,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Ιούνιο 2023 έφθασε στα €52,3 δισ.

Τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές στις καταθέσεις τον Ιούνιο παρουσίασαν οι λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (€241,8 εκατ.), οι μη χρηματοδοτικές εταιρείες (€156,9 εκατ.) και τα νοικοκυριά (€23,9 εκατ). Αντίθετα, νέα μείωση κατά €42,1 εκατ. παρουσίασαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Με βάση τα στοιχεία της ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Ιούνιο 2023 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €123,2 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €90,6 εκ. τον Μάιο 2023. Αντίθετα με τις καταθέσεις, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο -1,2%, σε σύγκριση με -1,3% τον Μάιο 2023.

Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Ιούνιο 2023 έφθασε στα €25,1 δισ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα των δανείων, τις μεγαλύτερες καθαρές μεταβολές τον Ιούνιο παρουσίασαν οι μη χρηματοδοτικές εταιρείες, με €78,4 εκατ. και τα νοικοκυριά με €42,8 εκατ., των οποίων τα €29,4 εκατ. αφορούσαν την κατηγορία των οικιστικών δανείων.

Δειτε Επισης

Έπαψε να είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου η Caius Capital LLP-Κάτω από το 3% η συμμετοχή της
Το μιντιακό οικοσύστημα της Κύπρου σε νέα…συχνότητα-Οι ηγέτες του χώρου αποτυπώνουν ευκρινώς την εικόνα
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου
Gen Z: Χάνονται στην οθόνη, ενημερώνονται από το feed-Μεγάλη έρευνα της IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™
Στο 1,5% διατηρεί το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας η Κεντρική Τράπεζα
Ο τομέας της διαφήμισης και της επικοινωνίας σε πορεία μετεξέλιξης…Πώς κινούνται οι διαφημιστικές εταιρείες στην Κύπρο
Φτωχότερη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου…Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ορθοπεδικός Νίκος Γ. Ιωάννου(video)
Ε.Ε.: Συμφωνία για τους κανόνες διαχείρισης προβληματικών τραπεζών χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων
Tsokkos Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι και αισθητή μείωση ζημιάς από εργασίες