Ο νόμος που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την Κύπρο για στρατηγικές επενδύσεις

Τον δρόμο για ακόμη περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο, ως ένα ακόμη εξόχως σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας μας να καταστεί επιχειρηματικός κόμβος, ανοίγει διάπλατα ο Νόμος που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η Βουλή με στόχο τη διευκόλυνση και ταχύτερη αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων.

Πρόκειται για τον «Περί της Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμο του 2023», ο οποίος εγκρίθηκε από τη Βουλή στη βάση του νομοσχεδίου που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και εκπονήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως η αρμόδια συντονιστική Αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τη Νομική Υπηρεσία και άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Διαβάστε ακόμη:
Πιο εύκολος ο δρόμος για στρατηγικές επενδύσεις με ταχύτερη αδειοδότηση

Ένας καθοριστικός εκσυγχρονισμός στην προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων

Ο Νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Τομέα Στρατηγικών Αναπτύξεων ως ενιαίας αρχής αδειοδότησης, με στόχο την έκδοση οικοδομικών αδειών σε κεντρικό επίπεδο εντός ενός έτους, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετείται μηχανισμός, αφενός για τον χαρακτηρισμό μιας ανάπτυξης ως στρατηγικής ανάπτυξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και αφετέρου για την ένταξή της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησής της.

Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός του υπευθύνου έργου, ο οποίος θα αποτελεί το σημείο επαφής του αιτητή με τις υπηρεσίες του δημοσίου για σκοπούς εξυπηρέτησης στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής ανάπτυξης.

Επίσης, γίνεται καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότητησης στρατηγικής ανάπτυξης όσον αφορά στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών και στη διεξαγωγή διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θεσμοθετείται διεξαγωγή διαβούλευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος για σκοπούς έκδοσης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής όσον αφορά ορισμένα έργα.

Κ. Ιωάννου: Θετικός ο αντίκτυπος για επενδυτές και πολίτες

Μιλώντας στο InBusinessNews, o υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπέδειξε ότι ο περί Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμος, εκτός από τον θετικό αντίκτυπο που θα επιφέρει σχετικά με τις επενδύσεις, ταυτόχρονα θα συντείνει θετικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, αυξάνοντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Χαιρετίζω τη έγκριση του περί Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμου από τη Βουλή, που εκσυγχρονίζει τη μέθοδο και τη διαδικασία προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων. Αφορά ένα πολύ σημαντικό βήμα για ενίσχυση της ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εσωτερικών, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης, θα συντείνει θετικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, αυξάνοντας τις μόνιμες θέσεις απασχόλησης και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε ότι, πρακτικά, ο καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και ο διορισμός Υπεύθυνου Έργου, συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό και την έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αδειών εντός 12 μηνών. Στοιχεία που, όπως επισήμανε, μπορούν, μεταξύ άλλων, να προσελκύσουν επενδύσεις και να ενισχύσουν τον στόχο να καταστεί η Κύπρος επιχειρηματικός κόμβος.

Μ. Ταννούσης: Πολλαπλά τα οφέλη για την Κύπρο

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης χαιρέτησε εκ μέρους του οργανισμού την ψήφιση του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι διευκολύνει το έργο για προσέλκυση αξιόπιστων επενδύσεων στο νησί.

Εστιάζοντας στο γεγονός ότι πλέον θα αποτρέπονται οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο κ. Ταννούσης σημείωσε πως η διευκόλυνση της αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο.

Καταλήγοντας, ο Μάριος Ταννούσης είπε πως η απλοποίηση των διαδικασιών και η ταχύτερη αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Invest Cyprus.

Διαβάστε εδώ: Μ. Ταννούσης: Τι σημαίνει ο νόμος για ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026