Στην απόλυτη ισοψηφία, κόκκινο Βουλής στην επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων για τις εκποιήσεις

Στην απόλυτη ισορροπία και μετά από μια μακρά συζήτηση που συνοδεύτηκε κατά διαστήματα από υψηλούς τόνους και ανταλλαγή αιχμών μεταξύ των βουλευτών, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε την επίμαχη, συνυπογραφόμενη από το ΕΛΑΜ, την ΔΗΠΑ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ (σ.σ. Παύλο Μυλωνά, Ζαχαρία Κουλία και Χρίστο Ορφανίδη), πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παροχή δικαιώματος προσφυγής στο Δικαστήριο σε δανειολήπτες για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής προγραμματισμένης εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν 27 βουλευτές και εναντίον επίσης 27, αποτέλεσμα που βάσει του Κανονισμού της Βουλής-σε περίπτωση ισοψηφίας- εξυπακούει την απόρριψή της.

Κατά ψήφισαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, 6 βουλευτές του ΔΗΚΟ και 4 της ΔΗΠΑ.

Υπέρ ψήφισαν οι 14 βουλευτές του ΑΚΕΛ (απουσιάζει στο εξωτερικό η Ειρήνη Χαραλαμπίδου), οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι 3 του ΕΛΑΜ, οι 3 των Οικολόγων, ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου, ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης. Ο Παύλος Μυλωνάς δεν ψήφισε.

Διαβάστε εδώ: Εκποιήσεις: Κάνει λόγο για αλλοίωση αποτελέσματος το ΑΚΕΛ-«Λήξαν το θέμα»

Η επίμαχη πρόταση νόμου τέθηκε τελικά προς συζήτηση και ψηφοφορία στη σημερινή Ολομέλεια, καθώς στην ψηφοφορία που προηγήθηκε επί του αιτήματος για αναβολή, υπέρ τάχθηκαν 14 και εναντίον 38 βουλευτές. Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, ενώ εναντίον ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων με πρωταγωνιστές τα κόμματα της συμπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωνόταν πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της αναβολής. Η εν λόγω προσπάθεια, ωστόσο, δεν απέδωσε καρπούς.

Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η καταψήφιση της επίμαχης πρότασης νόμου έστω και στην ισοψηφία, κρίθηκε ουσιαστικά στην αλλαγή στάσης του συνόλου των βουλευτών της ΔΗΠΑ, αφού παρόλο που προσυπογραφόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αλέκο Τρυφωνίδη, εν τέλει ψήφισαν εναντίον. Εναντίον, όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε και ο ΔΗΣΥ.

Από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων, όπως και βουλευτών που διαφοροποίησαν την αρχική τους θέση υπέρ της πρότασης νόμου, η καταψήφισή της αιτιολογήθηκε υπό την επίκληση του πακέτου προτάσεων που στην πορεία των πραγμάτων κατέθεσε η Κυβέρνηση, αλλά του πλαισίου πολιτικής το οποίο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ συμφώνησαν και προβλέπει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με βασική φιλοσοφία την εξωδικαστική επίλυση διαφορών,

Ιδιαίτερα έντονος ως προς τους κινδύνους που θα ελλόχευαν από πιθανή υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, εμφανίστηκε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Μάλιστα, τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος αναφορικά με τους κινδύνους χαιρέτησε και υπερθεμάτισε κατή την δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.

Η καταψήφιση της εν λόγω πρότασης νόμου προκαλεί ανακούφιση σε Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς μια ενδεχόμενη υπερψήφισή της θα έθετε σε περιπέτειες την σταθερότητά του, όπως και της οικονομίας γενικότερα.

Ανάχωμα υπευθυνότητας, απέναντι στον λαϊκισμό

Χαρακτηριστική η πρώτη αντίδραση από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία ήρθε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έγραψε:

«Ως Κυβέρνηση με υπευθυνότητα και συνέπεια, παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων αλλά και δηλώνουμε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε ωφέλιμη πρόταση έχει κατατεθεί.

Με τη σημερινή καταψήφιση της πρότασης νόμου που θα επέτρεπε τη μαζική αναστολή εκποιήσεων, υψώθηκε ένα ανάχωμα υπευθυνότητας, απέναντι στον λαϊκισμό και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και σύνεση, με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη συνολική αντιμετώπιση του χρόνιου ζητήματος των εκποιήσεων και των ΜΕΔ».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την τελική ψηφοφορία, η Ολομέλεια υπερψήφισε προφορική τροπολογία που κατέθεσε στην αρχή της συζήτησης η ΕΔΕΚ και προέβλεπε ότι κατά τη διάρκεια αναστολής της εκποίησης το επιτόκιο του δανείου να παγοποιείται.

Η ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη, ο οποίος έκανε λόγο για τεχνάσματα με στόχο, όπως είπε, σε περίπτωση που η πρόταση νόμου εγκρινόταν, να μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να την αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντιστυνταγματική.

Στον κ. Λουκαίδη απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος του υπέδειξε πως αν το ΑΚΕΛ δεν τηρούσε απόχη, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση.

Υπέρ της εν λόγω τροπολογίας τάχθηκαν 13 βουλευτές, εναντίον 17, ενώ 13 τήρησαν αποχή.

Διαβάστε εδώ: Οι τοποθετήσεις και πώς ψήφισαν κόμματα και βουλευτές για τις εκποιήσεις

Η πρόταση νόμου Σιζόπουλου

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη πρόταση νόμου που τέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτή του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου που αφορούσε την εκποίηση ακινήτου στην τιμή εκτίμησης κατά την ημερομηνία σύναψης μια δανειακής σύμβασης, απορρίφθηκε καθότι υπέρ ψήφισαν τέσσερις βουλευτές και εναντίον 43.

Αναβολή για ειδική δικαιοδοσία

Νωρίτερα, με 36 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον η Ολομέλεια αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το «ειδικό δικαστήριο».

Το ν/σ αφορούσε στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει σε αναβολή γιατί θα μιλάμε για αναβολή σχεδόν δύο μηνών. Υπέδειξε ότι προφανώς και η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να ψηφιστεί εξ ου και το κατέθεσε με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Είμαστε όλοι ενώπιος ενωπίω», τόνισε, «και κανείς δεν πρέπει να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους δανειολήπτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το κόμμα του θεωρούσε ότι το ν/σ αυτό δεν έπρεπε καν να ήταν στην ατζέντα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του ζητά αναβολή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν τίθεται καν θέμα το ν/σ να πάει προς ψήφιση και πρέπει να επιστρέψει στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε με τη σειρά του τη θέση του κόμματός του υπέρ της αναβολής για στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δειτε Επισης

Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη
Έρχεται νέα έκδοση γραμματίων του κυπριακού δημοσίου, αποκτά μέρος της έκδοσης η Sophic
Hellenic Bank Partnership Stories: Οι λόγοι που επέλεξε την Ελληνική Τράπεζα η Splash Activities