4ο School for Female Leadership in the Digital Age: Μια Κύπρια στις 29 ηγέτιδες του μέλλοντος

Τους σπόρους για να ευδοκιμήσει ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις όσον αφορά την ένταξη των γυναικών στην ψηφιακή εποχή φύτεψε για ακόμη μια χρονιά η Huawei, πραγματοποιώντας στη Βαλένθια της Ισπανίας το 4ο School for Female Leadership in the Digital Age.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Seeds for the Future», το θερινό σχολείο συγκέντρωσε για άλλη μια φορά 29 μελλοντικές ηγέτιδες από όλη την Ευρώπη για μια εβδομάδα μάθησης και ανάπτυξης. Μια από τις 29 νεαρές γυναίκες, που επιλέγηκαν ανάμεσα σε 9.000+ υποψήφιες, ήταν και η 21χρονη Κύπρια Έμιλυ Πέτρου.

Το γεγονός ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας εκπαίδευσης προσφύγων γυναικών με στόχο τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν ένας από τους λόγους που την έκαναν να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υποψήφιες.

Επίσης, αυτή την περίοδο, παράλληλα με τις σπουδές της στον κλάδο των πολιτικών επιστήμων στο London School of Economics, εργάζεται ως βοηθός ερευνήτρια στο γραφείο της βουλευτού Catherine West στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

r

«Νιώθω πολύ τυχερή που επιλέγηκα ανάμεσα σε τόσες εξαιρετικές νεαρές γυναίκες απ’ όλη την Ευρώπη, που διαπρέπουν στη νεανική επιχειρηματικότητα, στις επιστήμες και στην έρευνα», δηλώνει η ίδια στο InBusinessNews, ενώ μας μιλά για όσα διδάχθηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Female Leadership School.

Διαβάστε εδώ: Huawei: Ένα εξαήμερο μάθησης και γνώσης για τις next change makers της ψηφιακής εποχής (pics)

Ποια ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία κατά τη διάρκεια του Female Leadership School;

H σχολή ηγεσίας γυναικών ήταν γενικά ένα συναρπαστικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στην ανάπτυξη και την αυτοεξέλιξη. Αν πρέπει να επιλέξω μια εμπειρία, που ήταν πιο συναρπαστική από τις υπόλοιπες για μένα, αυτή είναι η ομαδική δραστηριότητα που μας ανατέθηκε την τέταρτη ημέρα του προγράμματος. Μέσα σε μια ώρα, η ομάδα μου έπρεπε να αναπτύξει μια σύντομη ιδέα για μια εφαρμογή που έλυνε ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Επιλέξαμε την έλλειψη γυναικείων προτύπων σε διευθυντικές θέσεις και δουλέψαμε πάνω στη διάταξη και το περιεχόμενο μιας εφαρμογής που θα ταίριαζε μέντορες με νεαρές φοιτήτριες, οι οποίοι θα βοηθούσαν ο ένας τον άλλον να επιτύχει τους επαγγελματικούς στόχους του και να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους και τις ευκαιρίες του. Λάβαμε πολύ θετικά σχόλια από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αλλά και τους μέντορές μας, οι οποίοι σημείωσαν ότι θα ήθελαν να αναπτυχθεί μια παρόμοια εφαρμογή στο μέλλον.

Πώς η σχολή βοήθησε να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου, ώστε να αντιμετωπίσεις τις νέες προκλήσεις της εποχής;
Επικεντρώθηκα στο να επεκτείνω τις γνώσεις μου στην τεχνολογική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική πολιτική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πάνω απ’ όλα θεωρώ πως με ενθάρρυνε να κτίσω την αυτοπεποίθησή μου, να πιστέψω στις ικανότητες μου και να δημιουργήσω διασυνδέσεις με εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη, που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω την πορεία αυτοβελτίωσής μου.

Πώς σε ενέπνευσαν οι μέντορες που συμμετείχαν στη σχολή και τι είναι αυτό που κρατάς;
Οι μέντορες που συμμετείχαν στην ακαδημία ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι να μας μυήσουν στα αντίστοιχα πεδία εργασίας και ερευνητικά ενδιαφέροντά τους. Μας εξήγησαν τους τρόπους με τους οποίους κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους.

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι όλοι οι ομιλητές πίστευαν πραγματικά στον στόχο της ακαδημίας, στην προώθηση της γυναικείας ηγεσίας, και προσφέρθηκαν να κρατήσουν επαφή μαζί μας εάν είχαμε περαιτέρω ερωτήσεις ή χρειαστούμε κάποια βοήθεια στο μέλλον.

62640

Ποιο panel από όσα παρακολούθησες θεωρείς ότι ήταν το πιο χρήσιμο ή ενδιαφέρον για εσένα;
Ως φοιτήτρια πολιτικών επιστημών με γοητεύει η αλληλεπίδραση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής ως προς τη δημιουργία των σημερινών κοινωνικών συνθηκών. Το πιο ενδιαφέρον πάνελ για μένα ήταν η συζήτηση μεταξύ μιας πρώην Επιτρόπου της ΕΕ και διαφόρων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στη διπλωματία και την πολιτική δυναμική της περιοχής της Ευρώπης.

Η δυνατότητα της τεχνολογίας να λειτουργήσει ως καλοπροαίρετο πολιτικό εργαλείο σπάνια συζητιέται, αφού τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, παραμένουν παρεξηγημένα ακόμα και σήμερα.

Πώς πιστεύεις ότι η Σχολή θα επηρεάσει το μέλλον και τον ρόλο σου ως γυναίκας ηγέτιδας στην ψηφιακή εποχή;

Πιστεύω ότι η Σχολή ήταν ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης ούτως ώστε να αποκτήσω βασικές γνώσεις σε θέματα που ξεπερνούν το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο, επιτρέποντάς μου να επεκτείνω τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες και τα ενδιαφέροντα του κλάδου μου.

Ωστόσο, παρά τις πολύπλευρες πρακτικές γνώσεις που αποκτήσαμε, οι σχέσεις που δημιουργήσαμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά και με έμπειρους επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη, ήταν το πιο σημαντικό δώρο.

62742

Η Έμιλυ και η ομάδα της απέσπασαν κατά την τελετή ολοκλήρωσης του θερινού σχολείου ηγεσίας το βραβείο Dream Team.

«Η συμμετοχή σε ομαδικά έργα είναι κάτι που απολαμβάνω, επομένως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ακαδημίας για εμένα ήταν η σύνταξη μιας σύνοψης πολιτικής για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης διαπροσωπικών δεξιοτήτων στα προγράμματα κατάρτισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα.

Παρουσιάσαμε την εργασία μας στην κριτική επιτροπή που περιλάμβανε επαγγελματίες από φημισμένους οργανισμούς, όπως τη Huawei, την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το Eυρωπαϊκό Eκπαιδευτικό Iνστιτούτο. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, οι προσπάθειές μας ανταμείφθηκαν μέσω της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο μας και η παρουσίασή του ήταν άξια του βραβείου Dream Team».

european leadership academy

Η δρ Σούλλα Λουκά ανάμεσα στους μέντορες

Ανάμεσα στους μέντορες οι οποίοι συμμετείχαν σε πάνελ για την καθοδήγηση των κοριτσιών σε ποικιλία θεμάτων, βρέθηκε και η Κύπρια καθηγήτρια δρ Σούλλα Λουκά. Κατέχει τον τίτλο της Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Ψηφιακής Καινοτομίας, όπως και τον τίτλο της Διευθύντριας του Ινστιτούτου του Μέλλοντος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. H δρ Λουκά μίλησε στο InBusinessNews για τον ρόλο της ως μέντορα αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ηγέτιδες στην ψηφιακή εποχή.

«Η Σχολή διαδραματίζει ζωτικό και σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της επόμενης γενιάς γυναικείων ηγέτιδων, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, υποδείγματα, δίκτυα και συστήματα υποστήριξης για να ανελιχθούν σε ηγετικές θέσεις και να επιδράσουν θετικά στο πεδίο δράσης τους.

Η προβολή επιτυχημένων γυναικείων ηγέτιδων ως προτύπων θα αποτελεί έμπνευση και θα ενθαρρύνει την επόμενη γενιά των γυναικών να διεκδικήσουν υψηλές θέσεις στον τομέα απασχόλησής τους. Παράλληλα, η Σχολή προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης με στόχο να διευρυνθούν οι επαγγελματικές επαφές και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές ευκαιρίες στην ηγεσία. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης γυναικών. Η παρουσία νεαρών γυναικών με δυνατή προσωπικότητα από προηγούμενες χρονιές αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της επιτυχίας της Σχολής», εξήγησε μιλώντας για την σημασία του School for Female Leadership.

Louca

«Μην επιτρέπετε σε κανένα να σας υποτιμά»
Συμβουλεύοντας τις γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην τεχνολογία και την ηγεσία, τις παρακίνησε να εμπιστευθούν και να πιστέψουν στις ικανότητες τους: «Αυτό μπορεί κάθε γυναίκα να το καταφέρει με το να επενδύσει στην εκπαίδευσή της και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές και ηγετικές δεξιότητες. Να ενημερώνεται συνεχώς για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, να μελετά και να συμμετέχει σε συνέδρια και κοινότητες.

Να συνδεθεί με άλλους επαγγελματίες, γυναίκες και άντρες ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας, να έρθει σε επαφή με μέντορες και να συνεργαστεί με ανθρώπους που μπορούν να την υποστηρίξουν και να την καθοδηγήσουν στην πορεία της. Όλες οι γυναίκες είναι έξυπνες και καλλιεργημένες.

Πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν σε κανένα να τις εκφοβίζει, να τις αποθαρρύνει ή να τις υποτιμά. Θα πρέπει απλώς να πάνε εκεί έξω και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους γιατί μπορούν να τα πετύχουν!» Μιλώντας για τον ρόλο της ως μέντορα όχι μόνο στο Female Leadership School αλλά και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ηγετικής παρουσίας των γυναικών στην τεχνολογία, εξήγησε ότι για την ίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

«Μέσω προσωπικής επαφής και με την ανταλλαγή εμπειριών, τις βοηθώ να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις τους και να πιστέψουν πως μπορούν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους και να διαπρέψουν στην καριέρα τους. Γενικά ο ρόλος του μέντορα είναι σημαντικός για κάθε άνθρωπο σε όλα τα στάδια της καριέρας του», σημείωσε.

Προκαταλήψεις, διακρίσεις και ανισότητα

Τέλος, τόσο κατά τη διάρκεια του πάνελ στο οποίο συμμετείχε όσο και κατά τη συνέντευξή μας, έθιξε το θέμα της προκατάληψης και την ανισότητα στις ευκαιρίες εις βάρος των γυναικών. «Παρόλο που βρισκόμαστε ήδη στον 21ο αιώνα, σε μια περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που χαρακτηρίζεται από την ευρεία υιοθέτηση και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, οι γυναίκες ηγέτιδες - μαζί με τις όποιες ευκαιρίες - αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τη φυλετική προκατάληψη και τα στερεότυπα, τα οποία συχνά οδηγούν σε διακρίσεις και σεξιστικές συμπεριφορές. Η έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών στην τεχνολογική βιομηχανία, ιδίως σε ηγετικές θέσεις και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και η ανισότητα στις ευκαιρίες και την επαγγελματική εξέλιξη, τις εμποδίζουν στην πρόσβαση ίσων ευκαιριών με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Η ανάθεση λιγότερο προκλητικών έργων/πρότζεκτ εμποδίζει την επαγγελματική τους εξέλιξη και περιορίζει τη δυνατότητά τους για ανάπτυξη στη βιομηχανία. Ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια από την απεργία των 15.000 εργατριών στη Νέα Υόρκη που αγωνίστηκαν για υψηλότερους μισθούς, λιγότερες ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ισότητας στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των ευκαιριών προαγωγής,» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο