Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα

Συνεχώς μιλούμε και αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα της βιώσιμης ανάπτυξης σε επίπεδο διεθνές, εθνικό, επιχειρηματικό και ατομικό. Με έμφαση το περιβάλλον και την προστασία του, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Να ανακυκλώνουμε, να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού, να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, να επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως λεωφορεία, ποδήλατα ή ακόμη και περπάτημα, να προκρίνουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.

Γνωρίζουμε επίσης τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. 17 κατηγορίες θεμάτων/προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και που, μέχρι το 2030, θα πρέπει να επιλυθούν δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για όλους. Είναι όμως οι στόχοι αυτοί εφικτοί; Μήπως ο πλανήτης στον οποίο αναφέρονται είναι μια ουτοπία; Τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ηγέτες χωρών συναντιόνται μεταξύ τους σε συνέδρια, συμφωνούν, διαφωνούν, ανακοινώνουν δράσεις για προστασία του πλανήτη, για προστασία των δασών, των θαλασσών, της βιοποικιλότητας. Θεσπίζουν κανονισμούς και οδηγίες για προστασία των ευάλωτων ομάδων. Για την ισότητα, την αποδοχή και την ένταξη. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Και εκεί που όλα (ή σχεδόν όλα) είχαν μπει σε μια σειρά… τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα προγραμματίσαμε… και από το 2020 τα δεδομένα άλλαξαν… Πανδημία, ένας νέος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, περισσότεροι πρόσφυγες, περισσότεροι μετανάστες, ακραίες φυσικές καταστροφές… φωτιές, πλημμύρες τεράστιων διαστάσεων. Συνθήκες και καταστάσεις που πήραν αρκετά πίσω την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία στοιχεία:

  • H πανδημία του κορονοϊού έχει αντιστρέψει τέσσερα χρόνια προόδου για την ανακούφιση της φτώχειας, οδηγώντας 93 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους σε ακραία φτώχεια.
  • Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί περίπου κατά 14%
  • Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, λόγω συγκρούσεων, σε όλο τον κόσμο.

Αρχές Ιουλίου, ανακοινώθηκε πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε σε νέα υψηλά, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, εγείροντας νέους φόβους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα και την οικονομία, αφού ο απόηχος των διαδοχικών κρίσεων συνεχίζει να επηρεάζει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των επιχειρήσεων.

Αναφερθήκαμε σε αρκετά αρνητικά δεδομένα. Επειδή όμως δεν μας αρέσει η απαισιοδοξία και πάντοτε βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο… Ενημερωνόμαστε, αλλάζουμε, προσαρμοζόμαστε και βάζουμε το δικό μας λιθαράκι, στην παγκόσμια προσπάθεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχοντας κατά νουν ότι η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου συνάδει πλήρως με τη βιωσιμότητα της χώρας και των υποχρεώσεων που έχει η Κύπρος μας ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, στο CSR Cyprus έχουμε αποδείξει ότι πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η πληροφόρηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη και η μεταφορά γνώσεων και τεχνογνωσίας προς τα 55 σήμερα μέλη μας (επιχειρήσεις και οργανισμούς), σχετικά με τη βιωσιμότητα και υπευθυνότητα του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα κριτήρια ESG, το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση, εξελίσσονται σε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις που αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να επενδύσουν σε αυτά. Το λέμε συνεχώς, σε κάθε συνέντευξη, άρθρο, ομιλία που κάναμε… Για να εφαρμοστούν με επιτυχία, τα κριτήρια ESG θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής και των πρακτικών κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως του μεγέθους που αυτή έχει στην αγορά ή της φύσης των δραστηριοτήτων της.

Είναι γεγονός ότι τα ESG έχουν προκαλέσει προβληματισμό, ενδεχομένως και ανασφάλειες (κάποιες δικαιολογημένες και κάποιες αδικαιολόγητες), γι’ αυτό είναι κυρίαρχο κομμάτι της εκπαίδευσης στην οποία επενδύουμε.

Στο CSR Cyprus πραγματοποιούμε σεμινάρια, διά ζώσης και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ΟΕΒ αλλά και εξειδικευμένους συμβούλους που είναι συνδεδεμένα μέλη μας και παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, καθώς και με άλλους συνεργάτες μας. Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρημένο πρόγραμμα κάθε επαγγελματία, την πολυτιμότητα του εργασιακού και προσωπικού χρόνου, το 2022 εισαγάγαμε τον πετυχημένο, όπως σύντομα αποδείχθηκε, θεσμό των webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) διάρκειας 30 λεπτών, μέσα από τα οποία ενημερώνονται τα Μέλη μας για ποικιλία θεμάτων σχετικά με τα ESG και τη Βιωσιμότητα. Μέχρι σήμερα υλοποιήσαμε 21 webinars με ποικίλη θεματολογία, και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό εμπλουτίζοντάς την ακόμη περισσότερο. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο θέματα για περιβαλλοντικά ρίσκα αλλά και για κοινωνικά.

Μπορεί οι οδηγίες και νομοθεσίες να καταπιάνονται κυρίως με το E του ESG, αφού όντως εκεί παρουσιάζονται τα περισσότερα κενά (και τα πιο μετρήσιμα στοιχεία) εκ μέρους των χωρών αλλά και των επιχειρήσεων. Η περιβαλλοντική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στην προστασία και ευημερία του ανθρώπου.

Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε την αξία του S και του G!

Social – ό,τι έχει να κάνει άμεσα με τον άνθρωπο. Τα δικαιώματά του, η ισότητα στον χώρο εργασίας, το work life balance, η ασφάλεια, η υγεία του και η ευημερία της κοινωνίας, γενικότερα.

Governance – ό,τι έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί μια χώρα, μια επιχείρηση, ένας οργανισμός. Οι διαδικασίες, οι νόμοι, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, η λογοδοσία.

Σε μια παγκόσμια έρευνα Sustainability Leaders 2022, που διεξήχθη από την εταιρεία GlobeScan, και στην οποία συμμετείχαν διαδικτυακά επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες σε θέματα Sustainability από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και τον ακαδημαϊκό χώρο τέθηκαν ερωτήματα για την ηγεσία, την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη ανισότητα, τους ΣΒΑ και άλλα σημαντικά ζητήματα. Στην έρευνα απάντησαν συνολικά 718 άτομα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο τους μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος 2022.

Το πρώτο από τα ευρήματα της έρευνας ήταν φυσικά σχετικό με την κλιματική αλλαγή η οποία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο που εφαρμόστηκε δημιούργησαν ακόμα χειρότερη κατάσταση, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως δεν μιλούμε πλέον για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση. Επίσης, η έρευνα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι συνεργασίες μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα μαζί και με άλλους θεσμούς πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε τον ΣΒΑ 17 που αυτό ακριβώς περιγράφει.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι οι τομείς που βασίζονται στην τεχνολογία και την επιστήμη φαίνεται ότι διαχειρίζονται καλύτερα τη μετάβασή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ηλεκτρισμού και οι εταιρείες αυτοκινήτων φαίνεται να μεταβαίνουν προς τη βιώσιμη ανάπτυξη καλύτερα από ό,τι πριν από έξι χρόνια, όταν τέθηκε για τελευταία φορά αυτή η αντίστοιχη ερώτηση.

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της παγκόσμια αυτής έρευνας που σχετίζεται και με το σημερινό μας Συνέδριο είναι πως οι εταιρείες που θεωρούνται πλέον leaders στην αγορά, δεν είναι αυτές που επικεντρώνονται σε φιλόδοξους στόχους και δεσμεύσεις, ή εντυπωσιακές φιλοδοξίες και υψηλού προφίλ εκτελεστική ηγεσία, αλλά αυτές που θέτουν τη βιωσιμότητα στον πυρήνα των επιχειρηματικών μοντέλων και των στρατηγικών τους και εστιάζουν στον απτό και ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό το τελευταίο στο μυαλό μας και ας μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος για να προλάβουμε τα χειρότερα, ξεκινά από τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, στο σπίτι και στην επιχείρησή μας.

περχόμενη πρόεδρος, CSR Cyprus

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;