Powered by

Γ. Μαυρουδής: Μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία η διατήρηση της εμπιστοσύνης

Το μήνυμα ότι η οικονομία μας πρέπει να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, στέλνει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο διευθύνων σύμβουλος της Mavroudis Global Transportation & Logistics και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου, Γιώργος Μαυρουδής.

Ο κ. Μαυρουδής υπογραμμίζει τη σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας πως πρόκληση παραμένει η πάταξη της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και ο διαρκής εκσυγχρονισμός δομών και πρακτικών.

Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, σημειώνει ο κ. Μαυρουδής, δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους για την οικονομία μας, σε διάφορους τομείς και επίπεδα. Ως βέρος Βαρωσιώτης, ο κ. Μαυρουδής εκφράζει την πεποίθηση ότι σε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, συνεργασίας, ειρηνικής συμβίωσης και δημιουργίας.

Η κυβέρνηση, ή καλύτερα οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα των εκποιήσεων είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα κομβικό για την πορεία και τη σταθερότητα της οικονομίας μας. Αφενός πρέπει να θωρακίσουμε την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφετέρου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των δανειοληπτών και των ευάλωτων ομάδων.

Επί της ουσίας, τον Οκτώβριο θα φανεί αν η περίοδος που προηγήθηκε ήταν ωφέλιμη ή όχι. Ευχή όλων ασφαλώς είναι η εξεύρεση λύσεων που να μην απειλούν την προοπτική της χώρας μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την κατάσταση της οικονομίας μας.

Αρθρογραφήσατε πρόσφατα για την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χαρακτηρίσατε μάλιστα αυτή την ανάγκη ως επιτακτική. Είμαστε στον σωστό δρόμο πιστεύετε;

Υγεία στα δημοσιονομικά σημαίνει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Σημαίνει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Σημαίνει θωράκιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και ενίσχυση της ικανότητας ενός κράτους να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσεων, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας. Τα όσα βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να εγείρουν προβληματισμούς.

Για παράδειγμα, είναι εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών μας αντοχών οι εξαγγελθείσες προσλήψεις στο δημόσιο και τα αυξημένα επιδόματα; Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η επιστολή που απέστειλε πρόσφατα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μέσω της οποίας εκφράζει ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των δημόσιων οικονομικών. Θέλω να πιστεύει ότι κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή σε προσεγγίσεις και πρακτικές που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής.

Οι προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχει ενώπιον της σήμερα η κυπριακή οικονομία;

Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση της ομαλότητας, τη σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Για να το πετύχουμε αυτό, θεωρώ ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δημοσιονομική πειθαρχία, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αναπτυξιακή διαδικασία, είτε μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων είτε μέσα από πρωτοβουλίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η αύξηση των επιτοκίων, η ακρίβεια και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους για την οικονομία μας, σε διάφορους τομείς και επίπεδα. Για παράδειγμα το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εντός της περίκλειστης πόλης επιβεβαιώνουν όσους και όσες ανησυχούν.

Αναφερθήκατε στις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ως βέρος Βαρωσιώτης και πρώην Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου, θεωρείτε ότι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργηθεί ξανά προοπτική;

Δεν πρέπει να χαθεί η ελπίδα. Για να είναι ωστόσο βάσιμη η ελπίδα και η αισιοδοξία χρειάζεται βούληση. Τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από την επανεκκίνηση του διαλόγου και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας και η πιθανότητα να θρηνούμε επί ερειπίων στο διηνεκές, είναι πλέον περισσότερο από ορατή.

Είμαι βέβαιος πως τα όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δεν πληγώνουν μόνο τους Αμμοχωστιανούς, αλλά τον κάθε Κύπριο που νοιάζεται για τον τόπο του. Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι σε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, συνεργασίας, ειρηνικής συμβίωσης και δημιουργίας.

Να βελτιώσουμε την εικόνα της Κύπρου

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδείχθηκε σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμός. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Έγιναν ουσιαστικά βήματα τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεγάλες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, αλλά και ξένοι επενδυτές, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Υλοποιήθηκαν αναπτυξιακά έργα που πρόσθεσαν αξία στην οικονομία. Ο ανταγωνισμός διεθνώς, ωστόσο, είναι έντονος και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ο εφησυχασμός ουδέποτε υπήρξε καλός σύμμαχος.

Συνεπώς, είναι σημαντικό η οικονομία μας να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, ώστε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Πρόκληση παραμένει η πάταξη της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση διαδικασιών και ο διαρκής εκσυγχρονισμός δομών και πρακτικών. Παράλληλα, πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της Κύπρου διεθνώς μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις

Ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι χρειάζεται η κυπριακή οικονομία;

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €1,2 δις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν αυτά τα κονδύλια. Σε εμάς εναπόκειται. Απ’ εκεί και πέρα, σε επίπεδο νομοθεσιών, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, εκκρεμεί η ψήφιση του επενδυτικού νόμου.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο διαρθρωτικών αλλαγών που να δίνουν ώθηση σε τομείς στυλοβάτες της οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, τα Ακίνητα και οι Υπηρεσίες. Ισχυρή πεποίθησή μου πάντοτε ήταν ότι μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τόπο μας θα είναι η λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι που θα δώσει πραγματική ώθηση στην κοινωνία και την οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες και οφέλη για όλους.

Ο τομέας των ναυτιλιακών υπηρεσιών

Δραστηριοποιείστε στον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών και των διεθνών μεταφορών. Πώς αποτιμάτε την πορεία του κλάδου;

Πρόκειται για τομείς που έχουν τη δική τους βαρύτητα και συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία νέων υποδομών που να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του κλάδου. Για παράδειγμα, η δημιουργία τερματικού εμπορευμάτων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, η δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου και η ανέγερση ενός Logistics Centre, είναι κινήσεις που θα δώσουν ώθηση.

  • Βιογραφικό

Ο Γιώργος Μαυρουδής κατάγεται από την Αμμόχωστο και είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Mavroudis Global Transportation and Logistics, που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ναυτιλιακών Υπηρεσιών και Διεθνών Μεταφορών. Το 2014 εξελέγη Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2017, ενώ προηγουμένως υπηρέτησε για 30 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

Από το 2017 μέχρι το 2022 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΚΕΒΕ. Περαιτέρω, διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων στην Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις και την Ελληνική Τράπεζα Χρηματοδοτήσεις, καθώς επίσης στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Σύνδεσμο Διαμεταφορέων Κύπρου.

Από το 2022 είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αποφοίτησε το 1984 από το Macalester College των Ηνωμένων Πολιτείων κατέχοντας τον τίτλο του Β.Α στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι νυμφευμένος με την Λούπα Τερέχοβα και πατέρας δύο παιδιών, του Χριστόδουλου και της Δανάης.

Δειτε Επισης

Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Στο τεύχος Ιανουρίου του περιοδικού GOLD: Παρουσιάζουμε τους εννέα βραβευθέντες των CBN Young Dragon Awards
Το top 10 των τουριστικών αγορών-Το ιστορικό ρεκόρ και από πού προσέλκυσε αφίξεις το 2024 η Κύπρος
Κυριάκος Ιορδάνου: Η ισχυρή τάση, η σημαντικότερη πρόκληση και ο μονόδρομος για τις λογιστικές εταιρείες
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35% στο ΧΑΚ-Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία
Το φράγμα των τεσσάρων εκατ. επισκεπτών που έσπασε και τα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα τρία δις-Ιστορικές επιδόσεις για τον τουρισμό