Νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Sponsored Article 10:35 - 11 Ιουλίου 2023
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν το 99% του συνόλου των κυπριακών επιχειρήσεων και εργοδοτούν σχεδόν το 85% του συνόλου των εργαζομένων, κάτι που δίκαια τις χαρακτηρίζει ως πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομίας.
Σε μία εποχή εντόνων προκλήσεων, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών και των ψηφιακών υπηρεσιών τους, καθώς μόνο έτσι θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, την εμπειρία των εργαζομένων και των πελατών τους.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Οι ψηφιακή οικονομία είναι ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις ψηφιακές πληρωμές, τις εφαρμογές cloud, την ανάλυση δεδομένων και τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και blockchain.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που αξιοποιούν την τεχνολογία με σκοπό τη ψηφιοποίηση λειτουργιών, την επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών και την επίλυση προβλημάτων, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια της Κύπρου.
Κοιτώντας την κατάταξη του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το έτος 2022, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης -20ή μεταξύ των 27 κρατών μελών. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τον DESI, το 66% των κυπριακών ΜμΕ χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βασικό ψηφιακό επίπεδο, υπερβαίνοντας κατά 11% το μέσο όρο της ΕΕ (55%).
Νέες προκλήσεις, νέα επιχειρηματική κουλτούρα
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ψηφιοποίηση μειώνει το κόστος των συναλλαγών παρέχοντας καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και επικοινωνία μεταξύ προσωπικού, προμηθευτών και δικτύων. Μπορεί να βοηθήσει τις ΜμΕ να ενσωματωθούν στις παγκόσμιες αγορές, να διευκολύνει την πρόσβαση και να υποστηρίξει την καινοτομία. Ωστόσο, παρά τα οφέλη πολλές ΜμΕ εξακολουθούν να υστερούν, με το χάσμα ψηφιακής υιοθέτησης σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να έχει αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, οι μικρότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτές ψηφιακές υποδομές.
Προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού σε μια επιχείρηση, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας που να υποστηρίζει τα συνεργατικά και ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας, την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εργαζομένων με κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και τις νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων.
Σύμμαχος στρατηγικού μετασχηματισμού
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σημειώνει πως η ψηφιοποίηση των οργανισμών μπορεί να συνεισφέρει αξία πάνω από $100 τρισ. στις ίδιες τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ, κρίνει ως απαραίτητη τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την κατάρτιση και την αναβάθμιση των ΜμΕ με επιχειρησιακή καινοτομία και παροχή νέων ψηφιακών λύσεων, μέσω μιας σειράς από επιχορηγήσεις, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορά τεχνογνωσίας κ.ά. Εξελίξεις που θα προσφέρουν στις ΜμΕ πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και νέα δεδομένα, μέσω κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, εργαστηρίων, κέντρων δεδομένων, γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις κ.ά. Ταυτόχρονα, η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η πιστοποίηση, η τιμολόγηση, η ηλεκτρονική υπογραφή, αλλά και η παροχή πληροφοριών ή online εξυπηρέτησης και ψηφιακή διασύνδεση επιχειρήσεων με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, αποτελούν σημαντικά ψηφιακά βήματα για τις ΜμΕ.
Στρατηγικός επενδυτής στον τομέα του επιχειρησιακού λογισμικού και των ψηφιακών λύσεων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και να μετασχηματίσουν τη λειτουργία τους είναι και η Olympia Group, εταιρία που επενδύει σε πλατφόρμες και τεχνολογίες για την ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Η Olympia ανήκει στο Folloe Fund, ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds στην Κύπρο που αναπτύσσεται σε στρατηγικούς τομείς για την κυπριακή αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το λογισμικό ERP, η διανομή προϊόντων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, το λιανικό εμπόριο και η αποθήκευση ενέργειας, μεταξύ άλλων.