Powered by

Προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, οι διεθνείς τάσεις και η εμπειρία της Ελλάδας

Το βαρύνουσας σημασίας για την οικονομία θέμα της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο απασχόλησε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, η Επιστημονική Επιτροπή Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής (EPLO), το ΚΕΒΕ και ο ΣΕΛΚ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης μετά από 21 χρόνια. Στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα στη βάση των εμπειριών της φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, αλλά και των διεθνών οικονομικών και επενδυτικών εξελίξεων.

Αναλύθηκαν διεξοδικά οι διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στη σχεδιαζόμενη από την κυπριακή κυβέρνηση φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ κατατέθηκαν εισηγήσεις, που σχετίζονται με την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων, την πράσινη ανάπτυξη και την παγκόσμια κινητικότητα.

Στον χαιρετισμό του ο Άγγελος Γρηγοριάδης, Φορολογικός Σύμβουλος μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής, EPLO, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντική η σταθερότητα του πλαισίου φορολογικών κανόνων και η γενικότερη φορολογική σταθερότητα ώστε η Κύπρος να διατηρήσει την ελκυστικότητα της ως προορισμός για επενδυτές και διεθνείς επιχειρήσεις».

Ο Δρ. Γεώργιος Μαυραγάνης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής, EPLO και Πρώην Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξήγησε ότι στην Ελλάδα δεν είχαν το καλύτερο φορολογικό σύστημα καθώς υπήρχαν πολλοί και αναχρονιστικοί νόμοι και υπηρεσίες με τεράστιο διοικητικό κόστος και γραφειοκρατία. «Στην Ελλάδα αλλάξαμε τους βασικούς κώδικες που κάλυπταν όλες τις πτυχές των φορολογικών ζητημάτων. Κώδικες που επηρέαζαν τους πολίτες, τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και το ίδιο το δημόσιο. Παράλληλα, υπήρξε μία τεράστια μεταρρύθμιση των φορολογικών υπηρεσιών με ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση της τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, με στοχευμένες δράσεις επιχειρήσαμε τον περιορισμό της απώλειας των εσόδων και ακολούθως δόθηκαν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για διάφορες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας». Ο κ. Μαυραγάνης εξέφρασε την ετοιμότητα να βοηθήσουν την προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο για φορολογική μεταρρύθμιση.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) σημείωσε ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο είναι σημαντική. Ως ΚΕΒΕ είπαμε πολλές φορές ότι το σύστημά μας, έδωσε ότι μπορούσε να δώσει. Από το 2002 που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πέραν των 20 χρόνια και πλέον θεωρείται αναχρονιστικό με βάση και τα δεδομένα της οικονομίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και να το καταστήσουμε πιο φιλικό και εύχρηστο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Πιερής Μάρκου, επισήμανε ότι «εδώ και χρόνια ζητάμε σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι απαιτούμενες εξελίξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τόσο διεθνείς όσο και εγχώριες, είναι τέτοιας εμβέλειας που ένας οργανισμός από μόνος του δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο χωρίς την εμπλοκή και στήριξη διαφόρων φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό».

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ανάγκη και εισηγήσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο και η εμπειρία από την Ελλάδα». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Δρ. Μαυραγάνης, ο Ντέμης Ιωάννου, Φορολογικός Σύμβουλος - Συνέταιρος στην Taxand Cyprus και ο Αντρέας Καραολής, Πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικής Συμμόρφωσης του ΣΕΛΚ. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Χρίστος Χριστοδούλου, FCCA, Διευθύνων Σύμβουλος της CSC Christodoulou.

Στη δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που συντόνισε ο Κυριάκος Ιορδάνου Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, αναλύθηκε το θέμα «Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση: φορολογικά κίνητρα, πράσινη ανάπτυξη και παγκόσμια κινητικότητα». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πάνος Δαβέρος, Ανώτερος Διευθυντής Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Όμιλος HELLENiQ Energy, Χρίστος Θεοφίλου, Φορολογικός Σύμβουλος - Συνέταιρος Taxand Cyprus, Αθηνά Καλύβα, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ Head of Economic and Financial Policy Unit, Πρώην Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας (2019-2022), οικονομική αναλύτρια στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κώστας Σάββα, Φορολογικός Σύμβουλος – Συνέταιρος Taxand Cyprus.

Δειτε Επισης

Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση
Ανοδικά άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Εκτός υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου 348 δικαιούχοι φοιτητές
Διαπίστωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου...Συστηματική μεροληψία στους οικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. σε βάρος της Κ.Δ.
Στο 3,1% η αύξηση απασχόλησης στο δημόσιο το 2024-Aποδίδεται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας