Prospectacy: Παράδειγμα ισότιμης αντιμετώπισης του προσωπικού της
InBusinessNews 14:02 - 08 Ιουνίου 2023
Παρά το γεγονός ότι η αρχή της ίσης αμοιβής έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες, εντούτοις το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων παραμένει ευρύ, με τις βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια να είναι ελάχιστες.
Κατά μέσο όρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 οι ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των γυναικών ήταν κατά 12.7% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας.
Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 9.7%, ωστόσο, η χώρα κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στη μισθοδοσία των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα με 19.3%.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κυπριακές εταιρείες, η Prospectacy αποτελεί παράδειγμα ισότιμης αντιμετώπισης των μελών του προσωπικού της. Η ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας είναι στον πυρήνα της λειτουργίας της εταιρείας και σε αυτό το πλαίσιο η Prospectacy Ltd στηρίζει το πρότυπο Best Workplace for Women, που ήρθε να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό.
Τα βασικά κριτήρια για να εξασφαλίσει μια επιχείρηση την πιστοποίηση Best Workplace for Women είναι να ικανοποιεί τους ελάχιστους όρους δίκαιης αμοιβής και προαγωγών, να προσφέρει ένα υγιή χώρο εργασίας, να παρέχει ουσιαστική εργασία, και να στηρίζει τις γυναίκες όπου κι αν εργάζονται — εξ αποστάσεως, επιτόπου ή υβριδικά.
Με απλά λόγια, δεν πρέπει να παίζει απολύτως κανένα ρόλο το φύλο όσον αφορά τις ευκαιρίες που θα έχει ένα άτομο για επαγγελματική ανέλιξη.
Η ισότητα και η ισότιμη η αντιμετώπιση των δύο φύλων την εποχή αυτή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι ακόμα ζητούμενη.
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αμοιβές είναι το γεγονός ότι κατά μέσο όρο, οι γυναίκες συμπληρώνουν περισσότερες ώρες άμισθης εργασίας (φροντίδα παιδιών ή οικιακές εργασίες) σε σχέση με τους άντρες.
Είναι, επίσης, πολύ πιθανότερο να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους ενώ κάποιες επαγγελματικές τους επιλογές επηρεάζονται από τις ευθύνες φροντίδας και οικογενειακής μέριμνας.
Επιπρόσθετα, περίπου το 24% της συνολικής διαφοράς αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να εξηγηθεί από την υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε τομείς με σχετικά χαμηλές αμοιβές, όπως η περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόλις το ένα τρίτο των διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ είναι γυναίκες, μολονότι αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων.
Prospectacy κατά των διακρίσεων
Στην περίπτωση της Prospectacy οι γυναίκες δεν ανταμείβονται απλώς για τη σκληρή τους δουλειά, αλλά λαμβάνουν και την επαγγελματική αναγνώριση που τους αρμόζει, με δεδομένο ότι το middle management της εταιρείας αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες.
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις επιπλέον δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονή εργαζόμενη μητέρα, η εταιρεία προσφέρει καθεστώς ευέλικτης εργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά το ωράριο, όσο και στον χώρο από όπου θα εργάζονται τα μέλη του προσωπικού της.
Περιγράφοντας την προσωπική της εμπειρία, η προϊστάμενη του νομικού τμήματος της Prospectacy, Yanna Raevskaya, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας της, ουδέποτε αισθάνθηκε ανασφάλεια για την επιστροφή της στην εργασία.
«Αντίθετα, η Prospectacy ήταν πάντα στο πλευρό μου, σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε. Και ως εργαζόμενη είχα ένα επιπλέον κίνητρο να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά. Κάθε οργανισμός που κατανοεί τις ανάγκες των εργαζομένων παίρνει πίσω από αυτούς πολύ περισσότερα από όσα δίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Raevskaya υπογράμμισε ότι όλες οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν εργασιακή κουλτούρα που υποστηρίζει τις γυναίκες και τις βοηθά να ευδοκιμήσουν, ανεξαρτήτως ιστορικού και θέσεως στην επιχείρηση.
Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και το πρότυπο Best Workplace for Women και στόχος είναι να καταστεί θεσμός.
«Θα ήταν χωρίς αμφιβολία επωφελές να συνεχιστεί και να εξελιχθεί στο μέλλον, επιβραβεύοντας επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον στους εργαζομένους, αντιμετωπίζοντάς τους παράλληλα ισότιμα, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, μισθολογική ή άλλη», επεσήμανε η κ. Raevskaya.