powered by

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Να θέσουμε ως εθνική προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Εκείνο που πραγματικά θα κάνει την καθοριστική διαφορά και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, διαμήνυσε ο CEO και πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Μιλώντας κατά την τελετή απονομής των 15ων IN Business Awards, o Δρ. Χατζηκυπριανού χαρακτήρισε ως μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας τα 127 δις ευρώ που προορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την Κύπρο και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, θα πρέπει να θέσουμε σαν ύψιστη- εθνική- προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να εστιάσουμε στη νέα τεχνολογική επανάσταση. «Πρέπει όμως», σημείωσε, «να δράσουμε με στρατηγική και ολιστική προσέγγιση».

Ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον προέτρεψε όπως η Κύπρος στοχεύσει στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης στον τομέα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική αύξηση των τεχνολογικών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, αλλά και στοχευμένα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις από το κράτος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις κρατικές υπηρεσίες, ώστε-όπως επισήμανε-να μειωθεί στο ελάχιστο το διοικητικό κόστος και να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματία και επενδυτή περιβάλλον.

Εκφράζοντας την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να βοηθήσει και να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα την προσπάθεια, τόσο της πολιτείας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Δρ. Χατζηκυπριανού αναφέρθηκε στον καταρτισμό του φιλόδοξου σχεδίου επενδύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Εργαλείων, που φέρνει-όπως είπε- ανατροπές, όχι μόνο στην διδασκαλία και έρευνα, αλλά και στις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να ενισχύσει το κράτος και την επιχειρηματικότητα.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «και σε συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας έχουμε δημιουργήσει το Future Skills Hub για επανεκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας».

Σε ειδική αναφορά προέβη για την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φρανκφούρτη, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό παράρτημα κυπριακού Πανεπιστημίου στο εξωτερικό και, μάλιστα, στην καρδιά της Ευρώπης.

«Είναι ακόμα μία ισχυρή ένδειξη για το υψηλό πρόσημο αξιοπιστίας και διεθνούς αποδοχής που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας», τόνισε ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του CEO και προέδρου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρος Χριστόφορου Χατζηκυπριανού:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να παρουσιάζει τα IN BUSINESS AWARDS.

Συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια μαζί με την IMH γιατί η Αριστεία, η Ποιότητα και η Καινοτομία που θα βραβευθούν απόψε αποτελούν βασικά συστατικά όχι μόνο της στρατηγικής, αλλά και της κουλτούρας του Πανεπιστημίου μας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε

Θέλω να αναφερθώ σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας. Πρόκειται για τα 127 δις ευρώ που προορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Όλοι μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Εκείνο όμως που πραγματικά θα κάνει την καθοριστική διαφορά και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θα είναι επίσης καταλυτικός σε τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι μεταφορές αλλά και η πράσινη ανάπτυξη.

H νέα τεχνολογική επανάσταση με προμετωπίδα την τεχνητή νοημοσύνη και με εφαρμογές όπως το ChatGPT θα αναδιατάξει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ήδη, επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνητή νοημοσύνη αποκτούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Κυρίες και Κύριοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να κάνει αυτή τη δεκαετία τη ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2030.

Ενδεικτικά…

  • 80% τουλάχιστον του πληθυσμού να κατέχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες.
  • 75% των εταιρειών να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μαζικά δεδομένα (η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μαζικών δεδομένων από τις κυπριακές επιχειρήσεις δεν ξεπερνά το 10%).
  • 100 % διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες.
  • 100% των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά μητρώα στο διαδίκτυο.

Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την Κύπρο και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, θα πρέπει να θέσουμε σαν ύψιστη- θα έλεγα εθνική- προτεραιότητα το ψηφιακό μετασχηματισμό και να εστιάσουμε στη νέα τεχνολογική επανάσταση. Πρέπει όμως να δράσουμε με στρατηγική και ολιστική προσέγγιση.

Δυο μικρές χώρες της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα καταγράφουν ήδη σημαντικές επιδόσεις στο ψηφιακό μετασχηματισμό και κατέχουν την 6η και 8η θέση αντίστοιχα στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας (DESI). Η Κύπρος βρίσκεται στην 20η θέση.

Θα μου επιτρέψετε, Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή την συνάντησή σας με τον επιχειρηματικό κόσμο, και έχοντας μπροστά μας τον πενταετή ορίζοντα της διακυβέρνησής σας, να σας προτρέψω να στοχεύσουμε στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης στον τομέα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει δραστική αύξηση των τεχνολογικών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις αλλά και στοχευμένα κίνητρα από το κράτος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιταχύνουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το διοικητικό κόστος και να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματία και επενδυτή περιβάλλον.

Τα επενδυτικά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», διαθέτουν σημαντικά ποσά σε έργα ψηφιακής καινοτομίας.

Επιτακτική είναι επίσης η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και αύξηση των αποφοίτων από πανεπιστήμια σε θέματα STEM. Υπάρχει τεράστια έλλειψη στη αγορά αποφοίτων σε θέματα Τεχνολογίας/Πληροφορικής και βρισκόμαστε ποσοστιαία στην 26η θέση στην Ευρώπη σε αποφοίτους STEM.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μαζικά δεδομένα , η Κυβερνοασφάλεια και οι Τεχνολογίες Cloud.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συμβάλει επίσης σημαντικά στους στόχους μας για τη βιωσιμότητα. Έξυπνες πόλεις, διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποτελεσματική κατανομή πόρων, είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει στο να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είμαστε στη διάθεση, τόσο της πολιτείας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε με συγκεκριμένα μέτρα αυτή την προσπάθεια.

Έχουμε καταρτήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Εργαλείων που φέρνει ανατροπές όχι μόνο στην διδασκαλία και έρευνα, αλλά και στις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να ενισχύσει το κράτος και την επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα, και σε συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας έχουμε δημιουργήσει το Future Skills Hub για εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας.

Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να δούμε ένα πολύ μικρό video… Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας στην Φρανκφούρτη είναι μία πραγματικότητα όπως είχα ανακοινώσει στα περσινά IN Business Awards.

Είναι το πρώτο και μοναδικό παράρτημα Κυπριακού Πανεπιστημίου στο εξωτερικό και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι ακόμα μία ισχυρή ένδειξη για το υψηλό πρόσημο αξιοπιστίας και διεθνούς αποδοχής που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ όλους τους προτεινόμενους και τους βραβευθέντες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δειτε Επισης

Η σημασία της βιωματικής μάθησης και της προώθησης της επιχειρηματικής νοοτροπίας στα νέα άτομα
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: The accounting revolution
Δημήτρης Σκουρίδης: Οι επαφές με τη ΝΑSA, τα διαπιστευτήρια της Κύπρου και το «θαύμα» με τα Artemis Accords
«Λευκωσία Μαζί»: Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λευκωσίας
Παπαστράτος, PMI Science: Πώς θα εξασφαλίσουμε υγιέστερη δημόσια υγεία
Νικόδημος Δαμιανού: Ο «Ιππόδαμος» λειτουργεί, δεν καταρρέει και στηρίζει τη διαδικασία των ΕΟΑ
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Επιχειρηματικού Συμβουλιού Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου
Μ. Πελεκάνος: Αναγκαία η προετοιμασία και στρατηγική σκέψη στην καθημερινή διαχείριση των έργων
Βάζουν στο τραπέζι ρηξικέλευθες επιλογές οι ΕΟΑ εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με το «Ιππόδαμος»
Εντάχθηκε στην ΟΕΒ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων-Η σημασία της συνεργασίας