Γιώργος Μιχαήλ: Η πρόοδος κάθε οικονομίας περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα

«Η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα σοβαρό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στο νησί μας, μεγαλώνοντας έτσι την οικονομία μας», τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής των 15ων IN Business Awards ο διευθύνων σύμβουλος της IMH, Γιώργος Μιχαήλ.

Υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος κάθε οικονομίας και κάθε κοινωνίας περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι το όραμα η Κύπρος να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κανείς, είναι εφικτό.

«Η Κύπρος», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IMH, «εξελίσσεται σε ένα σοβαρό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, και μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στο νησί μας, μεγαλώνοντας έτσι την οικονομία μας».

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Μιχαήλ, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί γιατί οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν όραμα και ικανότητες, ωστόσο, όπως τόνισε, χρειάζεται και η βοήθεια από ένα κράτος και μια πολιτεία που να στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα.

«Ένα κράτος προοδευτικό, με ανοικτό μυαλό, αποτελεσματικό και ευέλικτο. Ένα κράτος που να θεωρεί τον ιδιωτικό τομέα τον πιο σημαντικό καταλύτη στην οικονομική πρόοδο της Κύπρου», διαμήνυσε.

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς όλες τις επιχειρήσεις και τους μάνατζερ που επελέγησαν για να είναι υποψήφιοι στα IΝ Business Awards, ο διευθύνων σύμβουλος της IMH υπέδειξε πως είναι επιχειρήσεις σαν αυτές που είναι υποψήφιες στα In Business Awards, που στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

«Επιβραβεύουμε επιχειρηματικούς ηγέτες που έχουν όραμα, ρισκάρουν και επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση πλούτο και ευημερία για την χώρα μας», επισήμανε ο κ. Μιχαήλ.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της IMH, Γιώργου Μιχαήλ:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρία Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητοί υπουργοί, πολιτειακοί αξιωματούχοι, και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, σας καλωσορίζω στη μεγαλύτερη γιορτή του Κυπριακού Επιχειρείν: Τα 15α IΝ Business Awards.

Είμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε το κυπριακό επιχειρείν και να επιβραβεύσουμε επιχειρήσεις και άτομα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους.

Επιβραβεύουμε επιχειρηματικούς ηγέτες που έχουν όραμα, ρισκάρουν και επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση πλούτο και ευημερία για την χώρα μας. Είναι επιχειρήσεις σαν αυτές που είναι υποψήφιες στα In Business Awards που στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Ακούμε συχνά τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς να αναφέρονται στο μοντέλο οικονομίας που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος. Όποιο οικονομικό μοντέλο και να συζητούμε η πραγματικότητα είναι η εξής:

Η ανάπτυξη και η πρόοδος κάθε οικονομίας και κάθε κοινωνίας περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα. Περνάει μέσα από το όραμα και την προσπάθεια κάθε επιχειρηματία και μέσα από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Όχι βεβαίως, της ασύδοτης, ευκαιριακής και ανεξέλεγκτης αγοράς… αλλά της καλά εποπτευόμενης, ηθικής, δίκαιης και ανταγωνιστικής αγοράς.

Στην μελέτη του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για την ανάπτυξη της χώρας μας αναφέρεται σαν όραμα το εξής: «Θέλουμε η Κύπρος να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται».

Το όραμα αυτό κατά την άποψη μου είναι εφικτό και θέλω απόψε να δώσω ένα θετικό μήνυμα-μια θετική πρόβλεψη: Η κυπριακή οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα σοβαρό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, και μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στο νησί μας, μεγαλώνοντας έτσι την οικονομία μας.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί γιατί οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν όραμα και ικανότητες. Αλλά χρειάζεται και η βοήθεια από ένα κράτος και μια πολιτεία που να στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα.

Ένα κράτος προοδευτικό, με ανοικτό μυαλό, αποτελεσματικό και ευέλικτο. Ένα κράτος που να θεωρεί τον ιδιωτικό τομέα τον πιο σημαντικό καταλύτη στην οικονομική πρόοδο της Κύπρου.

Η ΙΜΗ, μέσω των συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων και των media της, γνωρίζει όσο λίγοι την κυπριακή οικονομία και επιχειρηματικότητα, τις δυνατότητες της και τις προοπτικές της.

Και η ΙΜΗ στηρίζει την μεγάλη αυτή προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου. Θα είναι αρωγός, θα καταγράφει, θα αναδεικνύει και θα προβάλλει κάθε επιτυχία της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων μας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο και να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλες τις επιχειρήσεις και τους μάνατζερ που επελέγησαν για να είναι υποψήφιοι στα IΝ Business Awards. Πρέπει να αισθάνεστε όλοι περήφανοι για τη δουλειά και τα επιτεύγματά σας.

Θα πρέπει, να ευχαριστήσω θερμά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που και φέτος παρουσιάζει τον θεσμό, όπως και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας:

EPIC, Ecommbx, Καταστήματα Σκλαβενίτης, LaikoCosmos και Glenfiddich, Όμιλο Πηλακούτα και BMW, GAP Vasilopoulos Group, ΟΠΑΠ Κύπρου, Demetriades Handling μέρος του Demetriades Group, Gan Direct και Άλφα Κύπρου.

Ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω, επίσης, στην πολυμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, που μας βοήθησε στην επιλογή των υποψηφίων, καθώς και στους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες που έχουν λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Εύχομαι σε όλους να απολαύσετε τη βραδιά και ακόμα μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε υποψήφιους και βραβευθέντες.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett